Szívsebészeti beavatkozást igénylő betegség esetén első szívsebészeti konzíliumra a szívsebészeti szakambulancián kerül sor. A meglévő kivizsgálási dokumentáció és klinikai állapot alapján szakorvosaink a beteggel a betegségét, annak lefolyását, a műtét kockázatát és a műtét elmaradásának kockázatát közösen átbeszélik, majd tájékozott beleegyezést követően betegeinkkel közösen meghatározzák a műtéti tervet. 

A szívműtét a rutin műtéti kivizsgáláson felül részletes, több társszakma általi műtét előtti kivizsgálást igényel. A kivizsgálás során feltérképezésre kerülnek az egyes szervrendszerek esetleges lappangó gyulladásai (gócai), a beteg társbetegségei, melyek gyógyításával, illetve megfelelő kezelésével a műtéti kockázat minimalizálható. 

A gócvizsgálatok listáját lásd a műtéti előkészítés menüpontban. 

Profilunk fekvőbeteg osztályára a megfelelő műtét előtti kivizsgálást követően fogadjuk betegeinket. A műtét tervezett időpontjáról telefonon értesítést küldünk az osztályra történő befekvés a műtét előtti napon szükséges, reggel, éhgyomorra. A műtét előtt minden esetben történik szívultrahang, mellkasröntgen, EKG és labor vizsgálat. A rendszeresen szedett gyógyszerekről az operáló szívsebésszel történő konzultáció szükséges, különösen véralvadásgátló készítmények alkalmazása esetén. Ezeket, a típusuktól és az alapbetegségtől függően vagy abba kell hagyni, vagy a szívsebész által elrendelt más típusú készítményre kell áttérni. 

Tekintettel arra, hogy egyes, a vércukorszintet szabályozó gyógyszerek a műtét utáni időszakban kedvezőtlenül hathatnak az anyagcserére, így azok közvetlen műtét előtti szedéséről vagy abbahagyásáról is konzultálni szükséges az operáló orvossal.

Műtét utáni rehabilitáció minden szívsebészeti beavatkozást követően javasolt, ennek helyszíne betegeink által választható, a lehetőségekről az operáló szívsebésszel szükséges konzultálni.