Röntgen-labor

Laborvezető: Dr. Panajotu Alexisz klinikai szakorvos

 

Mi is az a röntgen-vizsgálat?

A röntgen-vizsgálat a hagyományos radiológia legnagyobb múltra visszatekintő, napjainkban is széles körben alkalmazott képalkotó eljárása, ami számos kivizsgálási folyamat alapvető elemét képezi. Röntgen-felvételezés során a vizsgálni kívánt testrészt, testtájat nagyenergiájú elektromágneses sugarakkal (röntgensugarakkal) világítjuk át. A testben el nem nyelődő sugarakat detektoron fogjuk fel, így kapjuk meg a jellegzetes vetületi röntgen-képet. 

A felvételeken jól megítélhetők a mellkasi szervek (tüdő, szív, mediastinum, rekeszizom, légcső) bizonyos eltérései és egyes hasi kórképek. Kis sugárterhelése, széles körű hozzáférhetősége és viszonylag nagy szenzitivitása miatt alapvető, szűrő jellegű vizsgálat szerepét tölti be. 

 

A Röntgen-labor működése klinikánkon:

Klinikánkon mellkas-felvételező helyiség és mobil röntgen-készülék áll rendelkezésre a vizsgálatok elvégzésére. Az itt készült felvételek többsége a különböző szív- és érsebészeti beavatkozások előtti rutin kivizsgálás részeként, illetve operáció utáni állapotfelmérés céljából készülnek. Ezek mellett mellkasi panaszok esetén, szívritmus-szabályozó készülékek beültetését, vagy szívtranszplantációt követően is gyakran végzünk vizsgálatot. 

Csak mellkasi és hasi röntgen-vizsgálatra van lehetőségünk. Traumás, ill. mozgásszervi vizsgálatokat végezni megfelelő berendezések hiányában nem tudunk.

Járóbetegek részére a rendelési idő intézményünkben minden hétköznap reggel 8 órától délután 4 óráig tart. Ezen felül ügyeleti rend szerinti ellátást biztosítunk.

 

Hogyan jelentkezhetek be vizsgálatra?

Valamennyi röntgen-vizsgálat beutaló-köteles. A pácienst kezelő szakorvos igényelheti elvégzésüket az egyetemi információs rendszeren keresztül.

Az elkészült vizsgálatról szóló radiológiai lelet is itt hozzáférhető.