Ultrahang-labor

Laborvezető: Dr. Dósa Edit egyetemi docens

Előjegyzési telefonszám: 06-1-458-6800

 

Intézetünk ultrahang-laboratóriuma főként az erek ultrahangvizsgálatára szakosodott. Egyéb szervek vizsgálatait csak fekvőbetegek számára végzünk, a kezelőorvos ezirányú kérésére.

 

Mi az érrendszeri ultrahangvizsgálat?

A verőerek és visszerek betegségeinek széles körben alkalmazott vizsgálómódszere az úgynevezett vaszkuláris ultrahangvizsgálat. A módszer lényege, hogy magas frekvenciájú mechanikus rezgésekkel (ultrahanggal) letapogatjuk a vizsgálni kívánt testrészt vagy szervet, majd azt a visszaverődő hanghullámok segítségével valós időben, szeletenként leképezzük. Ez a leggyakrabban használt, úgynevezett B-módú (brightness) képalkotás. (1. ábra)

  1. ábra: B-kép

Speciális ultrahang-nyalábokkal, a Doppler-jelenséget kihasználva lehetőség van a mozgó képletek, például a vörösvértestek sebességének a megállapítására is. Ez a fizikai alapja a vaszkuláris képalkotásnak, mert lehetővé teszi az áramlási akadályok pontos megjelenítését és az érszűkület súlyosságának mérését. (2. ábra) A módszer alkalmas többek között a szélütéshez, stroke-hoz vezető nyaki verőérszűkületek, a kóros hasi értágulatok, valamint a mélyvénás vérrögképződés (trombózis) kimutatására, ezáltal pedig a súlyos szövődmények elkerülésére.

  1. ábra: Doppler-mód

 Jár-e kellemetlenséggel az ultrahangvizsgálat?

A rutin ultrahangvizsgálat fájdalommal nem jár. A megfelelő diagnosztikai pontosság eléréséhez szükség van a páciens együttműködésére, többek között a vizsgált terület mozdulatlanul tartásával, valamint szükség esetén a levegő rövid idejű visszatartásával.

Milyen vizsgálatokat végeznek a klinikán?

Intézetünkben az ultrahangvizsgálatok döntő részét a nyaki, alsó végtagi és hasi erek vizsgálata teszi ki. Gyakoriak a műtéti vagy intervenciós beavatkozások utáni kontrollvizsgálatok is. Intézetünkben nem érrendszeri vizsgálatokat (pl. idegi, ízületi, pajzsmirigy) rutinszerűen nem végzünk. Az érultrahangos ellenőrzésre előjegyzés döntően angiológus vagy érsebész orvosok javaslata alapján történik. A vizsgálatokat szonográfusok és radiológusok végzik.

Az ambulanciákon jelenleg Philips Epiq 5 és Philips HD15 ultrahang-készülékekkel dolgozunk. 

Mikor van a rendelési idő?

  1. Városmajor u. 68. alagsori ambulancia:

Hétfőtől csütörtökig: 8-16 óra

Péntek: 8-14 óra

  1. Határőr út 18. földszinti ambulancia:

Kedd: 12-18 óra

  1. Kontrasztanyagos ultrahangvizsgálatok (A Városmajor utcai ambulancián):

Péntek: 14-16 óra

Hol lehet időpontot egyeztetni?

Kollégáink várják a hívását hétköznapokon 8 és 16 óra között az alábbi telefonszámon:

+36-20-825-6800

 

 Hogyan készüljek fel a vizsgálatra? FONTOS!

Vizsgálat-típustól függően az alábbi szempontok a mérvadók:

Nyaki erek ultrahangvizsgálata: Kérjük, hogy lehetőség szerint bő nyakú vagy kigombolható pólóban, vagy ingben érkezzen a vizsgálatra! Kérjük, hogy a nyakláncát vegye le a vizsgálat előtt!

Alsó végtagi ultrahangvizsgálat: A vizsgálathoz szabaddá kell tenni mind a két lábat, ezért célszerű olyan ruhában érkezni, amelyben ez könnyen és kényelmesen kivitelezhető. Férfiaknak rövid alsónadrág viselése ajánlott.

Felső végtagi ultrahangvizsgálat: A vizsgálathoz szabaddá kell tenni a panaszos kart, ezért célszerű olyan ruhában érkezni, amelyben ez könnyen és kényelmesen kivitelezhető. Mivel ezt a típusú vizsgálatot gyakran egészítik ki a nyaki erek vizsgálatával, ezért annak a szempontjait is ajánlott figyelembe venni.

Has, hasi erek ultrahangvizsgálata: Kérjük, hogy a vizsgálat tervezett időpontja előtt legalább 6 órával már ne egyen semmit! A vizsgálat előtt csak tiszta vizet fogyasszon! Tartózkodjon a cukros vagy szénsavas italok, valamint a kávé fogyasztásától! A vizsgálat során előny, ha a húgyhólyagban van valamennyi vizelet (akusztikus „ablakként” szolgál a kismedencei szervek vizsgálatához).

Kontrasztanyagos ultrahangvizsgálat: A hasi erek ellenőrzéséhez hasonlóan erre a vizsgálatra is éhgyomorra kell érkezni. Az alkalmazott kontrasztanyagról és a vizsgálat menetéről az alábbi linken letölthető betegtájékoztatóban olvashat részletesen: (LINK)

 

Kérjük, hogy minden esetben hozza magával a legutolsó ultrahangvizsgálatról szóló leírásokat, valamint a korábbi műtéti vagy intervenciós beavatkozások után kapott zárójelentéseket!