AZ ARTÉRIÁS ÉRBETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA, ETIOLÓGIÁJA, RIZIKÓFAKTORAI ÉS KLINIKUMA KUTATÓCSOPORT

Kutatásvezető: Prof. Dr. Sótonyi Péter
Résztvevők: dr. Oláh Zoltán, dr. Berencsi Anikó, dr. Pál Dániel, dr. Szilágyi Brigitta (BME)
PhD hallgató: dr. Tóth-Vajna Zsombor

A hazai népegészségügyi statisztikák és a tudományos felmérések is felhívják a figyelmet az érbetegségek kiemelt jelentőségére. Kutatócsoportunk az epidemiológiai adatok elemzésével, az etiológiai tényezők felmérésével, a klinikai megjelenési formák leírásával szeretne pontosabb képet kapni az artériás betegség jellemzőiről. Az obliteratív és dilatatív kórképek behatóbb vizsgálatával meghatározhatóak azok a rizikófaktorok, melyeknek jelentős szerepük lehet a betegség kialakulásában.

Kutatásainkban három fő témával foglalkozunk:

  • Az alsó végtagi artériás betegségek (Lower Extremity Arterial Disease – LEAD) szűrésének fejlesztését és a hazai környezetre történő adaptálását tűztük ki célul, működő nyugat-európai és amerikai módszereken, valamint a hazai angiológiai ajánlásokon alapuló, a magyar viszonyoknak megfelelően módosított kérdőívek, fizikális vizsgálat, boka-kar index, és ujj-boka index alkalmazásával; különös hangsúlyt helyezve az elmaradott régiók, szociálisan hátrányos helyzetű, és idős betegcsoportok vizsgálatára. A kutatás részét képezné a betegek utánkövetése, a diagnosztikus, és terápiás lépések értékelése is.
  • A dilatatív betegségek akut megjelenési formáinak vizsgálata a meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, nyomás, fronthatások) tükrében. A kutatócsoport az aneurysmák és disszekciók mellett tüdőembóliák, myocardialis infarctus, perifériás embolizáció időjárás-függését is elemzi, klinikánk kardiológiai és radiológiai profiljaival együttműködve.
  • A daganatos betegségek érsebészeti vonatkozásainak vizsgálatát célzó kutatásunk olyan tumorok vizsgálatával foglalkozik, melyek onkológiai kezeléséhez érsebészeti vagy intervenciós radiológiai közreműködés is szükséges.