CT-labor

Laborvezető: Dr. Jermendy Ádám egyetemi tanársegéd

Előjegyzési telefonszám: 06-1-458-6878
Lelettel kapcsolatos információ: 06-1-458-6863

CT-képalkotás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán:

A CT (computer tomográfia) röntgensugarak segítségével rétegfelvételeket készít az emberi testről, ami által pontos képet kaphatunk a vizsgálni kívánt szervekről. A különböző szövetek eltérő sugárelnyelő képességgel rendelkeznek, ezt a tulajdonságot használjuk az egyes testrészek megkülönböztetésére, valamint az esetleges eltérések jellemzésére. Kontrasztanyag adásával a szöveti különbségeket tudjuk még jobban megítélni, segítségével pontosabban el lehet különíteni a kóros képleteket az egészséges szövetektől. Az érképletek festése is kontrasztanyaggal történik (ezt hívjuk angiográfiának), ezáltal lehet megítélni az érfali eltéréseket, illetve szűkületek vagy elzáródások jelenlétét. Összességében elmondható, hogy a CT-technológia gyorsaságának és precizitásának köszönhetően ma már a rutin klinikai diagnosztika megkerülhetetlen része.

Intézetünkben jelenleg két CT-készülék van klinikai használatban. A 2010 óta rendelkezésünkre álló Phillips Brilliance iCT az ország első 256-szeletes CT-je volt. Ezen a gépen történt országunkban a legtöbb szív CT-vizsgálat.

A Határőr úti Philips iCT berendezés

Második gépünk, a GE CardioGraphe 2018-ban került klinikánkra, a világon ez volt a második telepített ilyen berendezés. Ez a gép a világ első, kifejezetten a szív és az erek képalkotására kifejlesztett berendezése.

GE CardioGraphe gépünk – a szív vizsgálatára

Mindkét eszköz egyaránt képes az erek és egyéb struktúrák gyors, nagy felbontású felvételezésére, és mindezt alacsony alkalmazott sugárdózis mellett tudjuk elérni. A vizsgálatokat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Noninvazív Képalkotó Diagnosztikai Részlegének szakképzett operátorai és orvosai végzik el, majd értékelik.

Intézetünk diagnosztikai profilja:

Klinikánkon döntően szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikájával foglalkozunk, azonban a profil részét képezik egyéb vizsgálatok is (pl. onkológiai vagy pulmonológiai jellegű képalkotó diagnosztika). A leggyakoribb képalkotási eljárások a szív, a koszorúerek, a főverőér (aorta), valamint a nyaki, agyi és alsó végtagi verőerek leképezését lehetővé tevő vizsgálatok. Ezeket a legtöbb esetben kontrasztanyag beadását követően végezzük el, ami lehetővé teszi a potenciális szűkületek, tágulatok, valamint egyéb szerkezeti eltérések precíz értékelését. Mindemellett a CT sok esetben az elsővonalbeli diagnosztikai modalitás daganatos betegség gyanúja esetén, illetve ismert tumoros folyamatok esetében utánkövetésre, a kiterjedés pontos meghatározására.

A mellkas sürgősségi CT-vizsgálata – a koszorúerek, a kis- és a nagyvérkör egyidejű ábrázolása három dimenzióban

Ki kérhet CT-vizsgálatot Önnek?

CT-vizsgálatot szabályos, részletes szakorvosi beutaló alapján végzünk, kezelőorvosának kérésére. Ebben az esetben előjegyzés alapján, társadalombiztosítás által finanszírozva történik a vizsgálat. Háziorvos nem jegyezhet elő beteget CT-vizsgálatra.

Intézetünkben lehetőség van önköltséges finanszírozású koszorúér-CT-vizsgálat elvégzésére is, mely esetben beutaló nem szükséges, de az alább részletezett előzetes megfontolások ugyanúgy feltételei a vizsgálatnak.

Mit hozzon magával a vizsgálatra:

Személyi azonosító okmányai, így személyi igazolványa, lakcímkártyája, valamint TAJ-kártyája szükséges a megfelelő azonosításhoz, ezeket a betegfelvételi pultban érkezéskor be kell mutatni. A vizsgálat elvégzésének feltétele, hogy rendelkezésünkre áll a szakorvos által hitelesített beutaló, így azt is mindenképpen hozza magával. Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra érkezik, úgy fontos az aktuális vesefunkció ismerete. Mivel a kontrasztanyag a vesén keresztül ürül, a rossz vesefunkció a kontrasztanyag adásának ellenjavallatát képezi, így kérjük, feltétlenül hozzon magával ismert vesebetegség esetén 1 héten belüli, másképpen 3 hónapnál nem régebbi, vesefunkciós eredményt tartalmazó laborleletet. Mindemellett kérjük, hogy minden lényeges korábbi leletét, ambuláns lapját, illetve zárójelentését hozza magával. Amennyiben korábban készült képalkotó vizsgálat (CT vagy MR), és erről rendelkezésre áll a képanyag CD/DVD-n, kérjük, azt is mindenképpen hozza magával, hogy kollégáink a korábbi előzményekkel összehasonlítást tudjanak végezni.

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén kérjük, a vizsgálatot megelőző 4 órában tartózkodjon megterhelő ételek fogyasztásától. Kis adag, könnyű étel fogyasztása a vizsgálat előtt otthonában nem tilos, de a klinikára érkezés után lehetőség szerint tartózkodjon az étkezéstől (kis adag szőlőcukor, keksz stb. szükség esetén itt is elfogyasztható). Kiemelendő a megfelelő folyadékbevitel fontossága, bőségesen fogyasszon vizet a vizsgálat előtt, valamint a vizsgálatot követő 1-2 nap során.

Amennyiben Ön cukorbeteg és metformin hatóanyagú gyógyszert szed (pl.: Metformin, Merckformin, Meforal), annak szedését a CT-vizsgálat előtt és után 2 nappal fel kell függeszteni. Egyéb rendszeresen szedett gyógyszereit a megszokott előírás szerint szedheti továbbra is.

Egyes hasi-kismedencei CT-vizsgálatot megelőzően 1-1,5 liter víz, vagy higított kontrasztanyag elfogyasztása lehet indokolt a belek pontos megítélése érdekében. A folyadék bevitelének üteméről informáljuk Önt, kérjük, ezt minden esetben tartsa be.

Érdemes olvasnivalóval is készülni az esetleges hosszabb várakozási idők esetére. Intézetünkben akut betegek ellátása is folyamatosan zajlik, a vizsgálatok sok esetben nem érkezési sorrendben történnek. A kórházban fekvő páciensek, illetve mentővel érkező betegek vizsgálata minden esetben elsőbbséget élvez. Kérjük, türelemmel forduljon a klinika munkatársaihoz. Megértését köszönjük!

Speciális megfontolások koszorúér-CT esetében:

Koszorúér-CT esetében az optimális képminőség elérésének elengedhetetlen feltétele a kellően alacsony (≤60/perc) szívfrekvencia. Ennek érdekében szükség esetén tablettás/intravénás pulzusszám-csökkentő gyógyszer adása előzheti meg a képalkotást. Az ideális pulzusszám mihamarabbi elérésének érdekében kérjük, hogy a vizsgálat napján minden olyan termék fogyasztását mellőzze, amely a szívfrekvenciát növeli (kávé, energiaital, tea, cigaretta). Mivel a pulzusszám-csökkentő gyógyszerek hatásukat 1-2 óra alatt fejtik ki, jelentősebb várakozási idők is előfordulhatnak. A szív-CT-vizsgálat maga hozzávetőleg 20 percet vesz igénybe. Vizsgálat közben még további pulzuscsökkentő gyógyszer adására kerülhet sor, ami nyújthatja a vizsgálat idejét. A legtöbb esetben a páciensek nyelve alá értágító sprayt is adagolunk, mely a koszorúerek pontosabb megítélése céljából szükséges. A vizsgálatot követően kb. 20-30 percet még a váróteremben kell várakoznia (esetlegesen jelentkező gyógyszermellékhatási reakciók kizárásának érdekében), ezután engedjük otthonába egy kontroll vérnyomásmérést követően. Összességében kérjük, hogy egy fél napot szánjon a vizsgálatra!

Milyen kockázattal jár a CT-vizsgálat?

A folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően a CT-vizsgálattal járó sugárterhelés egyre alacsonyabb, azonban továbbra sem elhanyagolható mértékű. Éppen ezért várandósság esetén a vizsgálat elvégzése általában kontraindikált, míg fiatal korban csak kifejezetten indokolt esetben, alternatív diagnosztikai lehetőségek hiányában végzünk CT-diagnosztikát. A kontrasztanyag adásával kapcsolatosan ugyan ritkán, de előfordulhat allergiás reakció. Ez leggyakrabban enyhe bőrkiütés, viszketés formájában jelentkezik, és rövid idő alatt elmúlik. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy erősebb rosszullét, típusos allergiás tünetek (pl. nehézlégzés, nyelv-/ajakduzzanat, intenzív viszkető érzés) jelentkeznek; ilyen esetben azonnal értesítse a vizsgálatot végző személyzetet. Amennyiben korábban jódtartalmú kontrasztanyag adását követően allergiás reakciót észlelt, azt mindenképpen jelezze beutaló kezelőorvosának, valamint a vizsgálatot végző személyzetnek! Ugyanakkor felhívjuk figyelmét arra, hogy a kontrasztanyag-érzékenység nem egyenlő a jódérzékenységgel, jódos bőrfertőtlenítő kapcsán korábban jelentkező allergiás reakció esetén jódtartalmú kontrasztanyag általában biztonsággal adható.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Amennyiben kontrasztanyag adása szükséges, úgy – miután Ön a vizsgálóasztalon kényelmesen elhelyezkedett – először egy kanült helyezünk be egy alkari vénájába. Egyes vizsgálatokhoz EKG-elektródákat is felhelyezünk a felsőtestére. A CT alapvetően nem egy zárt gép, Ön egy keskeny, kör alakú berendezésben fekszik, mely a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben nem jelent klausztrofóbiát kiváltó élményt. Működés közben a CT átmenetileg hangos, továbbá az asztal a felvételezés idején kis mértékű hosszanti mozgást végez, ezektől ne ijedjen meg. A megfelelő képminőség elérése érdekében kérjük, hogy a mérés pár másodperce alatt tartsa vissza lélegzetét, illetve ne mozogjon. Erre a megfelelő időben hangszórón keresztül fogjuk felszólítani. A tudnivalókat, illetve a szükséges tennivalókat a vizsgálatot megelőzően is megbeszéljük Önnel.

Mikorra készül el a lelet?

A felvételeket kollégáink 10 munkanapon belül elemzik ki, ezt követően feltöltik az EESZT felületre, ahol Ön is meg tudja tekinteni. Továbbá az Ön által megadott e-mail címre e-mail-t is kap tőlünk, melyben szintén megtalálható a lelet. A lelet végén található információk (azonosító, belépési kód) segítségével online felületen (leletek.semmelweis.hu) megtekinthető az elkészült képanyag. Ezen a felületen 60 napig érhető el a fájlok. 

Internettel nem rendelkező betegeinknek szükség esetén a leletet és a képanyagot tartalmazó CD-t külön kérésre tudjuk biztosítani. Ilyen esetben a lelet és a CD a betegfelvételi pultban csak előzetes megbeszélés alapján vehető át. Vidéken élő páciensek számára lehetőség van az eredmény postázására is, ebben az esetben azonban hosszabb várakozási idővel kell számolni.

A leletekkel kapcsolatban a lelet@semmelweis.hu e-mailre írhatnak vagy a +36 1/458 68 63-as telefonszámot hívhatják. 

Rövidített határidejű leletkiadás csak abban az esetben lehetséges, ha azt a vizsgáló orvossal egyeztették.