Áder János köztársasági elnök az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Széchenyi-díjjal tüntette ki dr. Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetemet rektorát, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját.

Az elismerést kivételesen értékes tudományos pályafutása során elért eredményeiért ítélték oda. A kitüntetés adományozásáról szóló határozat 2021. március 15-i Magyar Közlönyben jelent meg, a járványhelyzet miatt ugyanakkor a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt állami elismeréseket későbbi időpontban adják át. 

Széchenyi-díjat adományozott az államfő Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként dr. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója részére – áll a Magyar Közlönyben olvasható méltatásban.

Dr. Merkely Béla 1991-ben diplomázott summa cum laude a Semmelweis Egyetemen. 1996-ban belgyógyászat, két évvel később kardiológia, 2015-ben klinikai farmakológia, 2017-ben sportorvostan szakvizsgát tett. 2009-ben egészségügyi szakmenedzser, 2014-ben okleveles egészségügyi menedzser képesítést is szerzett.

2007. július 1-jével a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ – Kardiológiai Tanszék vezetőjévé nevezik ki, majd 2012. július 1-jétől a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. 2009-től tíz éven át vezette elnökként az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsát, 2010-től a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási Bizottságának alelnöke, társelnöke.

2015-2018 között a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, Klinikai Központjának elnöke, 2016-tól az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozat elnöke, 2018. július 1-jétől az egyetem rektora.

Klinikai munkássága során szakmai vezetője és aktív résztvevője volt a halálozást 60 százalékkal csökkentő katéteres infarktusellátás közép-magyarországi bevezetésének. Pályafutása során számos minimál invazív, endovaszkuláris, katéteres intervenciót honosított meg és fejlesztett tovább, mint például a ritmuszavarok kezelésében a radiofrekvenciás ablációt, a hirtelen szívhalál megelőzésére a beültethető defibrillátor kezelést, a szívelégtelenség reszinkronizációs terápiáját, a katéteres aortabillentyű-beültetést és a katéteres billentyűplasztikát. Új alapokra helyezte, és a világ élmezőnyébe vezette a hazai felnőtt szívtranszplantációt, hozzá megteremtve és elindítva a hazai keringéstámogató-műszív programot.  

Tagja szinte minden jelentős hazai és nemzetközi kardiológiai, aritmia és pacemaker, intervenciós kardiológiai és keringéskutatással foglalkozó tudományos társaságnak. Legfontosabb tudományos eredményei az experimentális és klinikai szívelektrofiziológia, a szívelégtelenség és a ritmuszavarok nem gyógyszeres kezelése, valamint az intervencionális kardiológia területén születtek.

A Semmelweis Egyetem rektoraként első intézkedései közé tartozott az orvos- és egészségtudományi képzések tantervének megújítása, legfontosabb célkitűzésének szellemében, hogy a Semmelweis Egyetemet a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa öt legjobb gyógyító egyeteme közé emelje.

A koronavírus hazai megjelenésétől kezdve vezetésével a Semmelweis Egyetem országos szinten is kiemelt szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, egyebek mellett a dr. Merkely Béla által vezetett, a négy orvosképző egyetem Klinikai Központ elnökeit és neves klinikusokat, infektológusokat összefogó klinikai járványelemző munkacsoporton keresztül. Az intézmény több klinikája az első hullám óta kiemelt járványkórházként működik, a COVID-19 ellen hatékonynak bizonyuló számos kezelést (pl. vérplazmaterápia) itt alkalmaztak először Magyarországon. A pandémia első hulláma során a hazai védekezésben meghatározók voltak annak az országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatnak a nemzetközi szinten is egyedülálló eredményei, amely az egyetem vezetésével, a négy hazai orvosképző intézmény részvételével valósult meg. Az intézmény a kezdetektől széleskörű PCR-tesztelést folytat, több hazai nemzetközi sportesemény (pl. Formula-1; Nemzetközi Úszó Liga) járványügyi biztosításáért felelt. Az egyetemi oltópontokon 2021. március 14-ig közel 74 ezer oltás beadása történt meg. Dr. Merkely Béla a vírus megjelenése óta hangsúlyos szerepet játszik a lakosság tájékoztatásában is, interjúkkal, tájékoztató előadásokkal hívja fel a figyelmet egyebek mellett a fertőzés elleni védekezés, illetve a védőoltások fontosságára.

Prof. Dr. Merkely Béla hivatalos Facebook oldalán egy bejegyzésben köszönte meg a neki adományozott kitüntető díjat.

Meghatódva fogadom a mai napon Áder János államfő, Orbán Viktor miniszterelnök úr és a tisztelt díjbizottság által nekem…

Közzétette: Dr. Merkely Béla – 2021. március 15., hétfő