Ünnepi konferencia Prof. em. Tomcsányi Teodóra 80 éves születésnapja alkalmából

2023.10.21.

TELTHÁZ

Sajnos további jelentkezést nem tudunk fogadni, és a helyszínen sem lesz már rá lehetőség.

Párbeszéd Háza

1085 Budapest, Horánszky utca 20.

8.30 – 9. 30        Regisztráció

            9.30        Köszöntés

9.40 – 10.20       Martos Levente Balázs teológus, püspök, lelkigondozó

„Válaszd az életet!” (MTörv 30,19) Egy bibliai intés eredete és mentálhigiénés olvasata

Összefoglaló: A címben jelölt intés vagy buzdítás sokféleképpen érthető. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az „élet választása” a testileg-lelkileg egészséges, tudatos élet egyik állandó jellegzetessége. De miért kell egyáltalán arra biztatni valakit, hogy az életet válassza? Először arra mutatok rá, milyen körülmények között keletkezett, és mire irányul Mózes ötödik könyve, a Második Törvénykönyv, amelyben ez a mondat elhangzik. Azután – továbbra is többnyire bibliai összefüggésben – lehetséges további értelmezéseit tárom fel. A választott szöveg irodalmi és történeti alapú bemutatása közben azt az általánosabb kérdést is szeretném érinteni, hogyan „működhetnek” bibliai szövegek mentálhigiénés összefüggésben.

10.25 – 11.05     Csáky-Pallavicini Krisztina klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Hogy szolgál a lelkiismeretünk? – a felettes én kialakulása, feladata és patológiája

Összefoglaló: Segítőként mindig fontos tisztában lennünk kliensünk személyiségének működési színvonalával. Számos szempontból vizsgálhatjuk ezt, az egyik lényeges támpont a felettes én működése lehet. Ehhez fontos végiggondolnunk, mi is a felettes én, hogy alakul ki, és milyen fejlődési zavarok befolyásolhatják működését.

Sigmund Freud strukturális modelljének központi része a felettes én, ami az énnel és az ösztön-énnel folyamatos és nagyrészt tudattalan kommunikációban lehetővé tesz egy komplex humán működést. Ahhoz azonban, hogy ez a működés egészséges színvonalon történhessen, ahhoz hosszú út vezet, ami több ponton sérülhet. Fontos ismerni azokat az állapotokat, amikor a felettes-én nem, vagy csak részlegesen tudja ellátni funkcióját. Előadásomban röviden rövid áttekintést kívánok nyújtani a felettes-én fejlődéséről és annak zavarairól. Előadásomat esetvinyettákkal illusztrálom.

11.05-11.35        Szünet

11.35- 12.15       Járay Márton református lelkész, lelkigondozó

Van-e mértékegysége a lelkészi jóllétnek?

Több egyház lelkészei között végzett kutatás tanulságai.

12.20 – 13.00     Kővári Magdolna SSS pasztorális pszichológiai tanácsadó, lelkivezető

Életre hangolva – A megújulás dimenziói a „Kairosz” programban

Összefoglaló: Egy interdiszciplináris modell bemutatása, amely alapjául szolgálhat egyházi munkatársak illetve egyéb segítő foglalkozásúak számára tervezett megújulási programoknak, a „Kairosz” program tapasztalatai alapján. A modell ötvözi a lelki-spirituális, pszichológiai-önismereti, közösségi-szervezetfejlesztési dimenziókat, amelyek mind szükségesek egy tartós változáshoz, illetve az emberi és lelki fejlődés útján a folyamatos átalakuláshoz, öntranszcendenciához.

13.00 – 14.15     Ebédszünet

14.15 – 16.00      Műhelyek:

MEGTELT 1. Csány Katalin bibliodráma – és pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember és Nyáry Péter bibliodráma kiképző szupervizor, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember 

„Vetni ment a magvető…” Bibliodráma műhely.

Összefoglaló: Műhelyünkben – Dóra életműve előtti tisztelgésképpen is – a magvető példázatával való foglalkozásra hívjuk az érdeklődőket. Személyes élmények és bibliai alakokkal való találkozások révén járjuk körbe a következő kérdéseket: Ki a magvető? Mit jelent magvetőnek lenni? Milyen eredményt hoz a magvetés? Szerepjátékra és az arra való reflexióra van lehetősége minden résztvevőnek.

MEGTELT 2. Csáky-Pallavicini Zsófia klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hittanár, lelkigondozó

„Nem akarok bántani!” – Gyermekvédelem a papképzésben – sarokkövek egy reflektív képzési modellben

Összefoglaló: Egyházainkban az elmúlt időszakban intenzív gondolkodás és munka kezdődött a bántalmazás témája körül. Ennek egyik sarokköve a segítő szakemberek képzése – mind elméleti szinten, mind önismereti vonalon. A műhelyen azt a modellt szeretnénk bemutatni, amellyel 2021-ben az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben elkezdtük a szeminaristák gyermekvédelmi képzését. Leendő papjaink elméleti és önismereti kérdések átdolgozásával készülnek arra, hogy saját személyiségüket a munka eszközének tekintve, reflektíven tudjanak munkálkodni Isten szőlőjében. A műhely során ízelítőt kapunk azon témákból és gyakorlatokból, amik a folyamatot a saját működésünk oldaláról meghatározzák a bántalmazás jelenségének megértése, megelőzése szempontjából.

3. Jáki Zsuzsanna és Soósné Erdő Klára

Bizalompróba – Próbáld ki a Bízd Rá Magad kincsestárát, te kire bíznád rá a téged megkeresőket?

Összefoglaló: A műhely során a Bízd Rá Magad Szolgálat rövid bemutatását követően lehetőség lesz kiscsoportos munkában, adott szükségletek, problémák összegyűjtése, kiválasztása után kipróbálni a bizdramagad.hu oldalt, közösen keresve az adott problémára kínálkozó megoldási lehetőségeket, egyházi jógyakorlatokat. A műhely reflexiókkal és a kincsestár bővítésére vonatkozó ötleteléssel zárul.

4. Sütőné Görgényi Mónika hittanár, lelkigondozó

 Bogozd ki! – mentálhigiénés munka a Nyíregyházi Egyházmegyében

Összefoglaló: Mindannyiunknak van egy gombolyagja, amit érdemes lenne kibogozni. Mégis miért vagyunk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a hívő, az egyházi szolgálatot teljesítő embereknek is szükségük lehet ehhez segítségre?
A Nyíregyházi Egyházmegye kötelékében működő Kikötő mentálhigiénés szolgálat kis csapatának „bátor ugrása” a pszichés szükségleteiket gyakran mellőző embereknek nyújt pszichológiai segítséget lelkivezetés és -gondozás keretein belül.
Ha érdekel a téma, vagy van olyan terved, álmod, amihez talán csak egy kis „lökés” szükséges, várunk szeretettel egy közös inspirálódásra!

5. Labossa György evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember

Egyházi fenntartásba vett intézmények diakóniai karakterének kialakítása

Összefoglaló: A műhelymunka során megvitatjuk, hogy milyen lehetőségek, teológiai és szociálpolitikai megfontolások állnak az elmúlt években zajlott nagyarányú állami, magán, civil és önkormányzati fenntartású intézmények egyházi fenntartásba vétele mögött. Szó esik az átvételek nehézségeiről és esélyeiről. Az egyházak társadalmi szerepvállalásról és a stratégiai gondolkodásról, de megvitatjuk az ökumenikus együttműködés lehetőségeit is.

6. Joób Máté evangélikus lelkész, lelkigondozó, szupervízor

Egyházi titkok és lelki egészség

Összefoglaló: Jelen műhelyben azokat a kérdést járjuk körbe, hogy milyen hatással vannak a titkolt egyházi történések az egyének, családok és egyházi közösségek lelki egészségére. A workshop egy folyamatban lévő kutatásra épül, mely az elmúlt rendszer titkosszolgálatainak és az egyházak kapcsolatát vizsgálja, valamint a kollaboráció lelkészcsaládokra gyakorolt hatását. A műhely nem csak a múltra kíván fókuszálni, hanem szempontokat kíván nyújtani egyéb nehéz örökségek és tabuk egyéni és közösségi feldolgozásához.

MEGTELT 7. Mucsi Zsófia és Járay Márton református lelkész, lelkigondozó

Megtartó háló/zat a lelkipásztorokért

Összefoglaló: Változó időszakban vagyunk. A korábbi elzárkózást felváltotta az óvatos nyitás. Egyre több egyház, egyre több szintjén jelennek meg kezdeményezések, melyeknek célja a lelkipásztorok fizikai, lelki támogatása. Egyházvezetők, szakemberek, civilek részéről fogalmazódnak meg kulcs problémák, és azokra adandó válaszok, támogató programok. A műhely célja, hogy találkozzunk egymással. Olyanok, akiket ez a terület foglalkoztat, mert régóta benne vagyunk, vagy mert egy ideje nyitottunk felé, vagy tervezünk elindulni ebbe az irányba. Várunk mindenkit, akik ezen a területen éreznek elhívást, és örülnének egy tapasztalatcserének. Együtt könnyebb!

8. fr. Dobszay Benedek ofm – az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetője és Biró Szilveszter teológus, mentálhigiénés lelkigondozó

Lelki egészség mint az emberi méltóság tisztelete

Összefoglaló: Számtalan megközelítése és meghatározása van a lelki egészségnek. A magyarországi szerzetesközösségek néhány évvel ezelőtt olyan stratégiát alkottak, melyben a személyes és közösségi jól-lét feltételét az emberi méltóság tiszteleteként fogalmazták meg. Legyen valaki a rendi közösség tagja vagy laikus egy rendi intézményben, férfi vagy nő, elöljáró vagy beosztott, mindenkit egyformán megillet emberi méltóságának feltétlen tisztelete. Ez a stratégia és az ebből fakadó cselekvési terv azért is talált széles körben elfogadottságra, mert az embert a maga konkrét valóságában, személyként látja, nem egy intézkedési terv tárgyaként. Ahol ezt az elképzelést – legalább valamennyire – sikerül megvalósítani, ott a közösség nagyobb biztonságban élheti életét, és jó eséllyel elkerülheti az utóbbi időben Egyházunkat sem kímélő abúzusokat, amelyek egyébként a legkülönbözőbb módon jelentkezhetnének. Ennek a kezdeményezésnek az alapkérdéseit és alapértékeit szeretnénk együtt körüljárni a műhelymunka során.

16.00 – 16.00     Szünet

             16.30     Prof. em. Tomcsányi Teodóra köszöntése

17.15 – 18.00     Állófogadás

             18.00     Záró áldás

Részvételi díj:

early bird: utalással szeptember 15-ig: 5 000 Ft

utalással október 15-ig: 8 000 Ft

helyszínen: 10 000 Ft

Utalási adatok:

Antropos Mentálhygiénés Egyesület
OTP Bank
11786001 20170291
Közlemény: Résztvevő neve, Konferencia