A laktációs szaktanácsadó olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a laktációval, anyatejes táplálással kapcsolatos problémákat, és feladatköre kiterjed a gyermekvárás, csecsemőgondozás és családgondozás területére is.

A célzottan a szoptatással kapcsolatos segítségnyújtásra kiképzett szakemberek hiányában az anyatejes táplálással, szoptatással kapcsolatos ismeretátadást, segítségnyújtást elsősorban a védőnőktől, csecsemő- és gyermek szakápolóktól, szülésznőktől, gyermekorvosoktól, szülészorvosoktól várják az édesanyák. Fokozódó igény mutatkozik azonban hazánkban is a – külföldön már több évtizedes múltra visszatekintő – laktációs szaktanácsadói szakma képviselőinek tudására.

A Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó (IBCLC) oklevél 1985 óta szerezhető meg (bővebben lásd a www.ibclc.hu oldalt), világszerte jelenleg több mint 31 ezer laktációs szaktanácsadó tevékenykedik mintegy 100 országban. Egy részük védőnői, szülésznői, vagy gyermekorvosi munkakörben dolgozik, a szoptatással kapcsolatos ismereteket felhasználva a mindennapi gyakorlatban. Egyes országokban célul tűzték ki, hogy az anya-csecsemő párossal foglalkozó szakemberek minél nagyobb hányada rendelkezzen ez irányú képesítéssel. Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában az egészségügyi intézmények szívesen alkalmazzák a nemzetközi vizsgával is rendelkező szakembereket, így ők előnyt élveznek azokkal szemben, akik mögött nem áll a tekintélyes vizsgabizottság ajánlása. A laktációs szaktanácsadók jelentős része fő tevékenységként teljes vagy részmunkaidőben dolgozik kórházak szülészeti osztályain, újszülött osztályokon, továbbá ambuláns keretek között is, a gyermekgyógyászati rendeléshez társulva vagy önálló rendelés formájában, valamint az édesanyák otthonában. Magyarországon jelenleg (2019-es adat) 130 nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadó tevékenykedik.