Tájékoztató a Laktációs Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés felvételi eljárásrendjéről

2024

Kedves Érdeklődő!

A következő évfolyam 2024. szeptemberben indul.

Az online jelentkezési felület itt érhető el.

A beérkezett jelentkezések feldolgozása folyamatosan történik. Visszajelzést nem azonnal, csak a beküldést követő néhány nap elteltével tudunk küldeni. Kérjük szíves türelmüket!

Kérdés esetén segítség kérhető az alábbi e-mail címen: fulop.henriett@semmelweis.hu

A jelentkezés beadásának várható határideje: 2024. május 2.

A felvételi vizsgák várható ideje: 2024. május 28., június 5. (pótnap).

A felvételiről a jelentkezőt e-mailben (és külön kérésre postai úton) értesítjük legkésőbb 2 héttel a felvételi időpontja előtt.

Jelentkezési feltételek:

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet értelmében a szakirányú továbbképzések képzési és kimeneti követelményeinek (KKK) kötelező tartalmi eleme volt a felvétel feltételeinek meghatározása.

2024. január 1-jétől hatályos jogszabály módosítás értelmében e kötelező tartalmi elem kikerült a KKK-ból, így a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben rendelkezhetnek az egyes képzések bemeneti feltételeiről.

A laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakon a felvétel feltételeit a Semmelweis Egyetem Szenátusa a Szervezeti és Működési Szabályzat Felvételi Szabályzatában fogja rögzíteni.  A jelenlegi bemeneti követelmények mellett (legalább alapképzési szakon szerzett oklevél orvos- és egészségtudomány, bölcsészettudomány, társadalomtudomány, pedagógusképzés képzési területek valamelyikén) a Kar további képzési területeken megszerzett oklevelet is elfogad majd belépési feltételként (természettudományi, jogi, művészet, művészetközvetítés, sporttudomány [egészségfejlesztés rekreáció] képzési területek, továbbá állatorvosi és jogász osztatlan szakon megszerzett oklevél). A felvételi bemeneti követelmények Szenátus általi elfogadását, valamint Felvételi Szabályzatban történő rögzítését követően a módosított bemeneti feltételeket a képzés honlapján is közzétesszük majd. 

További feltétel, hogy a jelentkező rendelkezzen 1000 óra igazolható klinikai tapasztalattal szoptató anya-gyerek párosok kísérése terén, mely kiváltható 500 óra nemzetközi laktációs szaktanácsadó mentorálása mellett történő gyakorlattal. Az órák megszerzése pótolható a harmadik félév végéig, de a felvételi során a tapasztalat megléte előnyt jelent. (A képzésbe integrált 24 óra klinikai gyakorlat nem értendő bele az 1000/500 óra gyakorlatba. Ez utóbbi a képzés előfeltétele.)

Segítség a gyakorlat számításához: LAKTÁCIÓ-segítség gyakorlatszámításhoz

 Az alábbi dokumentumok beküldésére lesz szükség:

  1. fényképes önéletrajz 
  2. diploma másolata (ha több diplomája van, CSAK azt küldje be, amelyre a képzést építeni kívánja), folyamatban lévő képzés esetén a képzést igazoló dokumentum (a Neptunból), amiből kiderül a képzés neve, várható befejezése. 
  3. motivációs levél: A motivációs levélben kérjük, hogy mindenképpen részletezze:
  • miért szeretne a képzésünkön tanulni, milyen távlati céljai vannak a képzettség megszerzésével,
  • hogy hány óra igazolható gyakorlattal rendelkezik a szoptató anya-gyermek páros kísérése terén.

Azok a dokumentumok, amik kép formájában érkeznek (diplomamásolat, önéletrajz stb.) nagy felbontású, JÓL OLVASHATÓ formában fogadhatók el. Kérjük, a fényképezéshez megfelelő eszközöket használjon, okostelefonos rögzítés esetén javasoljuk a szkennelésre fejlesztett ingyenes applikációk használatát.

A szóbeli felvételi a felvételi kritériumok meglétét és a képzésre való alkalmasságot hivatott vizsgálni. Részt vesznek rajta a képzés vezetői és oktatói.

A felvételin kapható maximális pontszám 40 pont, mely a következőkből tevődik össze:

  • személyes alkalmasság, elhivatottság, laktációs alapismeretek: maximum 30 pont
  • a gyakorlati órák megléte: maximum 10 pont – ezzel kapcsolatban célszerű végiggondolni, hogy az utóbbi 3-4 évben hány órát dolgozott, és ebből mennyit fordított anya-csecsemő páros támogatására a szoptatásban

A felvételi beszélgetéskor a következő dokumentumokat feltétlenül hozni kell:

  • eredeti diploma,
  • személyi igazolvány, külföldi állampolgárság esetében útlevél.

 

(Fellebbezésre az elutasító határozat kézhezvételét követően 15 napon belül lehetséges.)

  •  
 

Hogyan készülhet a felvételire?

A felvételire történő felkészüléshez A szoptatás női művészete című könyv ismeretét vagy a Szoptatásért Magyar Egyesület 40 órás tanfolyamának elvégzését vagy/és a következő weboldalak anyagainak tanulmányozását ajánljuk:

https://szoptatas.info/

https://szoptatasert.hu/informaciok-a-szoptatasrol/

https://szoptatasert.hu/letoltheto-anyagok/

A nemzetközi vizsga követelményrendszere magyar nyelven itt olvasható:

https://ibclc-commission.org/hungarian-2/#Initial-Candidates

Hallgatóknak szóló általános tájékoztató (Tájékoztató a képzés előtt teljesítendő 1000 óra szoptatási tanácsadási gyakorlathoz): https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTueQopK62oBSf–1tQAekOEoGqYYUyXo0dcmle3J-7qi1hdCSYTzt_HvPK5fj6hjcBZwoJc2qeCvF0/pub

A mentoroknak szóló általános tájékoztató (Tájékoztató mentorálást vállaló laktációs szaktanácsadók számára): https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vRyVBjDMYOrQlc32_aVp_wwF2pa32OXoM6-_XCkwSv5PIO-uhaPdVb0DfXeKSlDH954Bxoum4D5qB2z/pub

A felvételivel és a képzéssel kapcsolatban további információ kérhető:

dr. W. Ungváry Renáta: ungvary.renata@semmelweis.hu

Fülöp Henriett: fulop.henriett@semmelweis.hu