A Tudományos KV következő alkalma 2016. május 18-án 8.30-10.00h lesz.

Helyszín: NET Fsz. 81.
Előadók: Dávid Bea és Bóné Veronika: Gyermekvállalás a személyes biztonságérzet tükrében. A rendszerváltás családtörténetei.

Az előadás témája röviden:

Az előadás a Rendszerváltás gyermekei kétgenerációs családkutatás eredményeit mutatja be. Az utánkövetéses vizsgálat az eredetileg 1988-89-ben Losonczi Ágnes vezetésével felkeresett 300, első gyermekét váró édesanya közül 2012-ben 110 megtalált anya (és felnőtt gyereke) „rendszerváltós” életstratégiáit, illetve családtörténeteit dolgozza fel. A generációk között és az anyák generációján belül lezajló változások elemzését a BIZTONSÁG 7 jól beazonosítható dimenziója mentén végezzük.
A társadalmi biztonságot két külső és egy belső dimenzió segítségével írtuk le. Előbbiek közé a MUNKA illetve az OTTHON biztonsága tartozik, utóbbi pedig a JÖVŐ BIZTONSÁGA dimenzió, amely a társadalmi biztonság szubjektív oldalát mérte abból a szempontból, hogy az egyén mennyire érzi/látja akár a saját, akár a környezete jövőjét biztonságosnak. A személyes biztonságérzet leírásánál szintén megkülönböztettünk külső és belső tényezőket is. A külső személyes biztonságérzet három mért dimenziója a PÁRKAPCSOLAT, a TÁRSAS KÖRNYEZET – CSALÁDI KAPCSOLATOK és a TÁRSAS KÖRNYEZET – BARÁTI KAPCSOLATOK volt, a belső személyes biztonságérzetet pedig a TESTI-LELKI EGÉSZSÉG dimenzió mentén vizsgáltuk.
A 7 dimenzió segítségével jól látható, hogy akkor (1989-ben) és ma melyik dimenzió milyen mértékben nyújt(ott) a két generációnak biztonságérzetet, illetve kirajzolódik két eltérő biztonságérzet hálózat is.