A Tudományos KV vendégeként 2015. december 16-án (8.30-10.00, NET Fsz. 81.) Dr. Szondy Máté (KRE, Pszichológiai Intézet) a „boldogságcsapda” veszélyeiről és az Elfogadás és Elköteleződés Terápiáról fog beszélni.

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé váló pozitív pszichológia képviselői számos intervenciós módszert kidolgoztak a jóllét növelésére. Az elméleti alapvetések és a kutatási eredmények szerint a pozitív érzelmek és kogníciók „serkentése” a negatív tartalmak módosítása nélkül is növeli a jóllétet és csökkenti a patológiák súlyosságát.

A kognitív-viselkedésterápiák legújabb hullámába tartozó Elfogadás és Elköteleződés Terápia (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) radikálisan eltérően gondolkodik a pozitív és negatív élményekről. Elmélete szerint a negatív érzések, a fájdalom normális és elkerülhetetlen részét képezik az emberi létezésnek. Valójában a negatív érzések elkerülésére tett próbálkozások erősítik fel és teszik tartóssá a szenvedést, illetve eredményeznek patológiát. A pozitív érzelmek görcsös keresése hozza létre az úgynevezett „boldogságcsapdát”: az elérni kívánt boldogság egyre távolabb kerül a személytől. Az ACT célja a belső élmények kontrollálására tett – kudarcra ítélt – kísérlet feladása, a belső élmények elfogadása és annak tudatosítása, hogy ezek „csak” belső élmények, érzések, gondolatok, melyek nem egyenlőek a valósággal. A terápia célja nem az, hogy a páciens több pozitív és kevesebb negatív érzés és gondolatot éljen át, hanem az arra való képesség elsajátítása, hogy teljes és jelentésteli életet éljünk akkor is, amikor negatív élményeket élünk át.

Mind a pozitív pszichológia, mind az ACT azt vizsgálja, hogy mi teszi lehetővé a teljes és boldog életet. Azonban máshogy gondolkodnak ennek a célnak az eléréséről, az emberi szenvedésről, a mentális zavarokról és a pszichoterápiáról. Előadásomban ezeket a különbségeket és az integráció lehetőségeit mutatom be.