A Semmelweis Egyetem munkatársai már több mint 300 ezer COVID-19 elleni védőoltást adtak be, ezzel az intézmény lett az egyik legnagyobb hazai oltóközpont, ahol továbbra is folyamatos a vakcináció. Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: a Semmelweis a betegellátás és a koronavírus-tesztelés mellett a védőoltások terén is példaértékű munkát végez, ugyanis a Magyarországon beadott vakcinák több mint 5 százalékát az intézményben adták be.

A Semmelweis Egyetemen az országban az elsők között, 2020. december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni védőoltások beadása. Azóta gyakorlatilag minden nap folyamatosan dolgoznak az egyetem munkavállalói a négy oltóponton: a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a Szent Rókus Klinikai Tömbben, a Külső Klinikai Tömbben és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán – mutatott rá dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke, hozzátéve: volt olyan hétvége, amikor közel 500 fő vette ki részét az oltási munkában. Kezdetben a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók munkatársainak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye szerinti Semmelweis Polgároknak (egészségügyi munkatársak, hallgatók) az oltását végezte az intézmény. 2021. január 7-én kezdődött meg a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása, amely a fővárosban a Semmelweis Egyetem feladata volt – idézte fel dr. Szabó Attila. 2021. február 4. óta folyik a családorvosok által beutalt állampolgárok oltása, de itt indult el először 2021. március 27-én a várandósok és szoptató édesanyák, míg 2021. június 11-én a 12-15 évesek vakcinációja is.

A Semmelweis Egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma június 13 –án haladta meg a 300 ezret – ez azt jelenti, hogy az itthoni oltások több mint 5 százalékát az egyetem munkatársai adták be. Jelenleg a Szent Rókus Klinikai Tömbben és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán várják a regisztráltakat, a 18 év alattiak vakcinációja pedig az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán történik – mondta el dr. Szabó Attila.

A Semmelweisen valamennyi, Magyarországon engedéllyel rendelkező vakcinával oltanak az egyetem dolgozói. Dr. Merkely Béla az elmúlt hónapok oltási munkájára visszatekintve kiemelte: eddig több mint 10 ezer kismama kapta meg a vakcinát az egyetemen, de az intézmény jelentős szerepet vállal a 16-18 és péntek óta a 12- 15 év közöttiek oltásában is. Utóbbiak közül két nap alatt 114 főt oltottak be az egyetem munkatársai.

A munka 2020. december 26. óta folyamatos, több olyan kollégával dolgoztam együtt, akik a napi munkájuk mellett, hónapokon át minden hétvégét az egyetemi oltópontokon töltöttek annak érdekében, hogy minél gyorsabban juthasson oltóanyaghoz a lakosság. Hiszen ez az egyedüli módja a járvány megfékezésének – idézte fel a rektor, majd hozzátette: aki most regisztrál a koronavirus.gov.hu oldalon, majd időpontot foglal az eeszt.gov.hu felületen és eljön hozzánk, az meg fogja kapni a vakcinát.

A Semmelweis Egyetem a betegellátás és a koronavírus-tesztelés mellett a védőoltások terén is példaértékű munkát végez. A munkatársak az első pillanattól fogva részt vesznek a COVID-19 pandémia elleni harcban, legyen szó az oltópontokon vagy a külső helyszíneken beadott védőoltásokról, a feladatokra mindig van jelentkező, amiért a legnagyobb köszönet illeti a kollégákat és a Klinikai Központ vezetőit, munkatársait

– emelte ki dr. Merkely Béla.

Galéria

9kép

Kovács Eszter, Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem