Medikus véradó hetet rendez május 10-e és 16-a között a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) annak érdekében, hogy a járványhelyzetben is biztosított legyen a folyamatos vérellátás. Az akció nyitányaként az egyetem rektora és vezetői, illetve HÖK elnöke és több hallgatója is vért adott május 10-én az OVSZ Karolina úti székházában, az elkövetkező napokban pedig legalább háromszáz hallgató részvételét tűzték ki célul.

“A medikusok véradásának több évtizedes hagyománya van az egyetemen, orvostanhallgatóként én is adtam vért” – idézte fel dr. Merkely Béla. A rektor hangsúlyozta: a koronavírus első hulláma idején, egy évvel ezelőtt is példát mutatott a Semmelweis Egyetem, hiszen a „maradj otthon” felszólítás miatt kevesebb véradás történt, de az intézmény hallgatója akkor is segített a biztonságos vérkészletek fenntartásában.

Most, amikor túl vagyunk a járvány nehezén, a harmadik hullám leszállóágban van, és a tervezett műtétek, beavatkozások megvalósulhatnak, újra több véradóra van szükség. A koronavírus fertőzés után 3 hetet kell várni, de a védőoltást követően, az esetleges oltási reakciók elmúltával, akár már másnap is lehet jelentkezni véradásra

– fejtette ki a rektor.

A járványhelyzetben kevesebb véradó érkezett, de most az egészségügyi ellátórendszer újraindulásának következményeként a kórházak vérigénye folyamatosan nő. A biztonságos ellátáshoz napi 1400-1600 megjelent véradóra van szükség, jelenleg 1300-1400-an érkeznek, így nagy örömmel fogadjuk a hallgatókat – mondta dr. Nemes-Nagy Zsuzsa, az OVSZ Közép-Magyarországi régióigazgatója. Az Országos Vérellátó Szolgálat minden Semmelweis hallgatónak emléklappal mond köszönetet.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata tehát nem először csatlakozik az OVSZ felhívásához.

A hallgatók részvételének nagyon fontos társadalmi üzenete van: a járványban megmutattuk az összefogás erejét, több ezer Semmelweis hallgató vette ki részét az önkéntes segítségnyújtásban. Most ismét szeretnénk példát mutatni, hiszen egy véradó tovább 3 ember életét is megmentheti

– fogalmazott Tripolszky Bálint HÖK elnök hozzátéve, hogy a tavalyi létszámot idén szeretnék túlszárnyalni, és bíznak benne, hogy legalább 300-an vesznek részt az idei akcióban.

Galéria

10kép

A véradó hét első napján Bayerné dr. Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója, dr. Merkely Béla rektor, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Varga Péter ellátásszervezési igazgató, dr. Nyirády Péter, a Szak- és Továbbképzési Központ igazgatója és Tripolszky Bálint HÖK elnök is vért adott.

 

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem