EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS A KÓRHÁZBÓL VALÓ HAZATÉRÉS UTÁN

Idáig a transzplantációs osztály szakemberei alaposan ügyeltek Önre, most azonban eljött a kórház elhagyásának ideje. Mostantól Ön nagymértékben felelős további egészségéért, de ne feledje, a transzplantációs központ orvosai továbbra is ott állnak Ön mellett, ha bármiben szüksége van rájuk.

A műtéti seb ellátása

Tartsa tisztán a műtéti sebet fertőtlenítő szappan segítségével. Ha bármi változást észlel, pl. bőrpírt, duzzadást, vagy folyadékképződést, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Mérje a testhőmérsékletét

Ellenőrizze a testhőmérsékletét, ha lázasnak érzi magát, hidegrázása, vagy fájdalma van. Ezek egy kezdődő fertőzés, vagy a kilökődés első jelei lehetnek. Ha testhőmérséklete egy alkalommal 38°C-nál magasabb, vagy egy teljes napon át 37,5°C-nál magasabb, azonnal keresse fel kezelő orvosát, vagy a transzplantációs részleget. Orvosa beleegyezése nélkül ne használjon semmilyen gyógyszert.

Ha testhőmérséklete 38°C-nál magasabb, vagy egy napon át 37,5°C-nál magasabb, azonnal keresse fel kezelő orvosát

Vérnyomás és pulzus

Az ápolónő meg fogja tanítani Önnek, hogyan kell vérnyomását és pulzusát mérnie. Fontos, hogy tudja, hogy mennyi normálisan a vérnyomása és a szívritmusa, hogy értesíthesse orvosát, ha bármi változást észlel. A transzplantált vese hosszú távú működésének ugyanis egyik lényeges eleme, hogy vérnyomása a normális határokon belül legyen.

A vizelettermelés követése

A naponta termelt vizelet mennyisége érzékeny mutatója annak, hogy új veséje megfelelően működik-e. A napi vizeletürítés mérésén kívül testsúlyát is mérje naponta (legjobb reggel, reggelizés előtt). Ha azt észleli, hogy csökken vizeletének mennyisége, vagy reggeli testsúlya napi 1 kg-nál többel növekszik, azonnal vegye fel a kapcsolatot a transzplantációs központ orvosával, vagy kezelőorvosával.

Vizsgálja is meg vizeletét minden nap. A sebészeti beavatkozás után közvetlenül kis mennyiségű vér gyakran előfordulhat a vizeletben. Ha azonban több nap elteltével is vért lát vizeletében, csíp a vizelete, vizelési nehézségei vannak, vagy annak kellemetlen szaga van, értesítse orvosát.

Szájhigiénia-fogászati ellátás

Puha fogkefét használjon, hogy ne sértse meg ínyét. Mosson fogat azonnal étkezés után és az első három hónapban öblítse ki száját fertőtlenítő hatású szájöblítővel. Ha műfogsora van, tisztítsa meg alaposan minden étkezés után.

Rendkívül fontos, hogy félévenként rendszeresen menjen fogászati ellenőrzésre, hogy megelőzzék a fertőzéseket és a fogszuvasodást. A műtétet követő hat hónapon belül azonban csak abban az esetben menjen fogorvoshoz, ha súlyos fogászati problémája van. Függetlenül attól, hogy mennyi idővel korábban esett át vesetranszplantáción, fogászati beavatkozás előtt, ha ez várhatóan vérzéssel jár — gyökérkezelés, foghúzás — 24 órával minden esetben kezdje meg antibiotikum szedését, és folytassa azt a beavatkozást követő 48 óráig. Ezt a kezelést megelőzésnek, orvosi nyelven profilaxisnak nevezik. Kérje meg orvosát, hogy a transzplantációs központtal megbeszélt antibiotikumot írja fel az Ön számára.

A napi vizeletürítés mérésén kívül testsúlyát is mérje naponta.

Általános higiénia

Fontos, hogy személyi higiéniájára nagy hangsúlyt fektessen, hogy csökkentse a fertőzések veszélyét. Próbálja a következőket betartani:

 • Mosakodjon rendszeresen, a zuhanyzás jobb, mint a kádban való fürdés
 • Inkább folyékony szappant használjon, ne hagyományost
 • Gyakran cserélje a kéztörlőkendőjét, és az arctörlőjét
 • Minden étkezés előtt, és minden WC használat után mossa meg a kezét. Körömkefével alaposan tisztítsa meg körmeit.
 • Menstruáló nők gyakran cseréljék tisztasági betétjüket, vagy tamponjukat, mert a vér ideális táptalaja a baktériumoknak. Ne használjon semmiféle intim női higiéniai készítményt. Ezek olyan fertőtlenítőket tartalmaznak, amelyek elpusztítják a hüvely normális baktériumflóráját, és ez által fokozott fertőzésveszélyhez vezetnek. A szappannal, és vízzel történő rendszeres mosakodás elegendő.

Fontos, hogy személyi higiéniájára nagy hangsúlyt fektessen, hogy csökkentse a fertőzések veszélyét.

Bőr és hajápolás

A kortikoszteroidok (Prednisolon, Medrol) acne (pattanás) képződését válthatják ki arcán, mellkasán, vállán, vagy a hátán. Ha acne keletkezik, mossa meg az adott területet naponta háromszor enyhe antibakteriális hatású szappannal, majd alaposan öblítse le a szappant a bőréről. Próbálja elkerülni a terület dörzsölését, és ne használjon gyógyszerrel kevert hipoallergén kozmetikai készítményeket az acne elfedésére, mert a smink viselése megakadályozhatja az acne gyógyulás
át. Ha az acne továbbra is fennmarad, forduljon kezelőorvosához vagy a transzplantációt végző központ tagjaihoz tanácsért.

Ha bőre nagyon szárazzá válik, ne mossa szappannal az adott területeket egy ideig, hogy bőre visszanyerhesse természetes nedvesség tartalmát. Általában használjon enyhe szappant és fürdés után testápolót.

A kortikoszteroidok befolyásolhatják hajának minőségét. A tartós hajfestékek, színezők, hullámosító folyadékok és szőkítő oldatok törékennyé tehetik haját. Használjon rendszeresen jó minőségű hajápolót.

Ha az acne sokáig fennmarad, forduljon kezelőorvosához tanácsért.

Nem kívánt szőrnövekedés

Egyes transzplantált betegekben az immunszuppresszív kezelés nem kívánt mellékhatásaként az arcon és néha más helyen is szőrnövekedés alakulhat ki. Bár ez nők, és gyermekek esetében zavaró lehet, semmi esetre se változtassa meg, vagy hagyja abba gyógyszereinek szedését. Használjon szőreltávolító krémet vagy, szőkítse ki a szőröket 50%-os peroxid oldattal. A gyantázás és az elektrolízis szintén hatásos módszer a felesleges szőrök eltávolítására. Ha szőrnövekedése igen erőteljes, kérje orvosa tanácsát.

Napozás

A túlzott napozás mindenki számára káros. A napsugarakban levő ultraibolya sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, a leégésért és a bőrdaganatokért. A transzplantált betegekben nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának a veszélye, mivel az immunrendszerük nem képes a bőrön átjutó ultraibolya sugarak által okozott károsodások kivédésére. Ezért minden alkalommal védje a bőrét a napsugárzástól a következő egyszerű szabályok betartásával:

 • Ne menjen napra délelőtt 11 és délután 3 óra között, amikor a napsugárzás a legerősebb. Ha lehetséges, ilyenkor mindig üljön árnyékban.
 • Viseljen kalapot, hosszú ujjú pólót és vékony, hosszú szárú nadrágot, vagy használjon napolajat.
 • Jó minőségű napozó krémet vásároljon, a tavaszi és nyári hónapokban a bőrének megfelelő magasabb faktorú napozó krémet használjon. Kenje be a teljes fedetlen testfelszínt, fokozottan figyeljen arcára, nyakára, kezére.
 • A napozó krémek lemosódnak. Feltétlenül kenje be újra magát úszás után, vagy ha megizzadt.
 • Ne felejtse, hogy a napsugarak még felhős napokon is kárt okozhatnak. Az ultraibolya sugarak a vízről, homokról, hóról és betonról visszaverődve is okozhatnak károsodást.
 • Csak orvosi megbeszélést követően menjen szoláriumba.

A transzplantált betegekben az immunrendszer gátlása miatt nagyobb a veszélye annak, hogy az anyajegyek rosszindulatúvá válnak. Ha azt veszi észre, hogy anyajegyének változik a színe, vagy a széle szabálytalanná válik, viszketni kezd, vagy növekszik, azonnal értesítse róla kezelőorvosát.

Minden alkalommal védje bőrét a napsugárzástól