Egyre több beteg jelentkezik gasztroenterológiai szakrendelésen fokozott gázképződéssel, hasfeszüléssel járó tünetegyüttessel, melyek az életminőséget jelentősen befolyásolhatják. Klinikánkon a funkcionális diagnosztika részeként lehetőség van kilégzéses vizsgálatok elvégzésére, melyek eszközös beavatkozás nélkül a kilégzett levegőben lévő hidrogén mennyiségének meghatározásával segítenek a laktóz (tejcukor) intolerancia, a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavar, valamint a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) diagnosztizálásában.

A vizsgálatok során meghatározott mennyiségű laktózt, fruktózt, vagy laktulózt tartalmazó folyadék fogyasztását követően 3 órás időintervallumban félóránként mérjük a kilégzett levegő hidrogén tartalmát, ennek határértéket meghaladó emelkedéséből, annak időbeli változásából és dinamikájából pedig következtetni tudunk a vékonybélben található laktáz enzim csökkent aktivitására, a fruktóz felszívódását szabályozó fehérje hibás működésére, illetve a vastagbélflóra baktériumainak vékonybélben történő elszaporodására.

A Helicobacter pylori nevű baktérium minden második ember gyomrában jelen van, a gyomordaganatok kialakulásának legismertebb kockázati tényezője. Emellett a savtermelés befolyásolásán keresztül mind a gyomor- és nyombélfekélyek, mind pedig a gyomor-bélrendszeri fertőzések kialakulásában szerepet játszik. Kimutatásának egyik legérzékenyebb eszköze a C-14 urea kilégzési teszt (UBT), amely a baktérium ureabontó képességét használja ki. A H. pylori meghatározott protokollok szerint végzett gyógyszeres kezeléssel kiirtható.