Üdvözöljük a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika Sztómaterápiás oldalán!

Klinikánk kitüntetett szerepet szán a sztómával élő betegek gondozásának, tekintettel arra, hogy évente több mint ezer kolorektális és gyulladásos bélbetegség miatt végzett műtét során, közel 100-150 sztóma kialakítása történik.

Oldalunkon egy rövid összefoglaló után a legfontosabb információk és ismertetők is elérhetőek.

Mi a sztóma?

A sztóma szájadékot jelent. A sebészetben sztómának nevezzük, amikor egy műtéti eljárással a tápcsatorna folytonosságát megszakítjuk és az átvágott bélszakaszt a hasfalon ejtett nyíláson át a bőr felszínére vezetjük. Az ezáltal keletkezett bélnyíláson, vagyis sztómán át a széklet egy a hasfalra helyezett speciális zsákba ürül. Fontos tudni, hogy a segédeszközök megfelelő használatával teljesen higiénikusan, szag- és folyadék mellécsorgás nélkül lehet ezeket a szájadékokat kezelni.

Mikor végzünk sztómaképző műtétet?

A sztómaképzés számos betegség esetén válhat szükségessé, leggyakrabban a végbelet és vastagbelet érintő előrehaladott daganatos megbetegedések, inkontinencia, súlyos, életet veszélyeztető vastagbél területi gyulladásos folyamatok esetében.

Az Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán a legmodernebb sebészeti technikák alkalmazásával látjuk el a vastagbél és végbél megbetegedések teljes spektrumát, gasztroenterológus, sebész, radiológus és onkológus orvosokból álló team-ünk döntései alapján. Sztóma képzést Intézetünkben csak indokolt esetben, sebészeti irányelveknek megfelelően végzünk. Erről betegeinket minden esetben műtét előtt részletesen tájékoztatjuk.

Hogyan lehet a sztómaviselésre felkészülni?

Abban az esetben, ha a kezelendő betegség okán előre tudjuk, hogy sztóma képzésre kényszerülünk, Klinikánkon lehetőséget biztosítunk betegeink és hozzátartozóik számára a műtét előtti oktatásra, elméleti és gyakorlati előképzésre. Ennek eredményeként betegeink nem csupán a sztómaképzéssel óhatatlanul együtt járó pszichés tehertől szabadulnak meg, hanem a műtét után azonnal, készségszinten képesek a sztómát és a szükséges segédeszközöket kezelni, önmagukat önállóan ellátni. A sztómaterápiás képzésről a preoperatív előkészítést végző ERAS Ambulancián részletes tájékoztatást adunk.

A kórházi benntartózkodás ideje alatt a sztómaellátás oktatása fokozatosan, lépésről -lépésre gyakorlott sztómaterápiás ápolók segítségével történik. Az ő feladatuk az egyénre szabott ellátási terven keresztül az otthoni életre való felkészítés, valamint segítséget nyújtanak abban, hogy a sztómaviselő minél hamarabb visszatérhessen a korábbi életviteléhez, szabadidős és egyéb tevékenységeihez.

Ennek az új élethelyzetnek az elfogadása nem mindenkinek egyformán könnyű, ezért szükség szerint klinikai szakpszichológusunk is a betegek rendelkezésére áll, segítve őket a mindennapi életbe történő visszatérésre.

Hogyan gondoskodunk a kórházból távozó sztómaviselőkről?

Nagy hangsúlyt fektetünk a sztóma képzésen átesett betegek utógondozására is. A kórházból való elbocsátás után kapcsolatot kell tartaniuk az edukációt végző ápolóval, megalapozva ezzel a szükséges hosszútávú kapcsolattartás és rendszeres konzultáció lehetőségét. A műtétet követően a kórházból való elbocsátáskor betegeinket mindennemű, a sztómaterápiához szükséges segédeszköz receptjével ellátjuk és a későbbiekben szükséges további receptírás gyakorlatáról tájékoztatást adunk.

Hol történik a sztómaterápiás oktatás és gondozás?

A sztómaviselők járóbeteg ellátása mind a műtét előtt, mind a műtét utáni utógondozás esetén a Klinika alagsorában A20-as, erre a célra kialakított Sztómagondozóban, előjegyzés alapján történik.

Kik végzik a sztóma oktatást és gondozást?

A Klinikánkon dolgozó sztómaterápiás nővérek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a sztómás betegek oktatásában, nagy empátiával gondozzák a frissen operált betegeinket, valamint szükség szerint hónapokon, éveken át végig kísérik, segítik betegeink sztómával való együttélését. Bármely, sztómával kapcsolatos kérdésükkel bizalommal fordulhatnak hozzájuk. 

 

Sztómaterápiás rendelés elérhetősége:
Semmelweis Egyetem, Sebészeti,
Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika
1082 Budapest Üllői út 78.
Alagsor 20-as rendelő

Előzetes időpontkérés szükséges 
tel: +36 20 670 1409
minden hétköznap 11- 14 óra között

Rendelési időpont: H-P 7-15