4. Előkészítő vizsgálatok a tervezett májátültetés előtt

4.1 Laborvizsgálatok

Amikor a májátültetés végrehajtására a javallat felállítása megtörtént, és a kezelő orvosok a szülőket, és a beteget részletesen felvilágosították, következik a gyermek kivizsgálása.

A már említett laborvizsgálatok mellett a májbetegség, és a szervezet általános állapotának megítélésére (vesefunkciók!), további vérvétel szükséges. Emellett a vércsoport pontos tisztázása, vérválasztás, infekció-szerológiai vizsgálatok is szükségesek.

4.2 Műszeres vizsgálatok

Nemcsak a kísérőbetegségek diagnosztizálásához, hanem az átültetés előkészítéséhez is, elkerülhetetlen a műszeres diagnosztika. A már említett hasüregi ultrahang mellett, szív ultrahangos vizsgálat, és EKG elvégzése is következik. Készül egy tüdőröntgen, valamint a csontok mésztartalmának megítéléséhez, egy csontröntgen is.

Szemészeti és fülészeti vizsgálatra is szükség van.

Egyes gyermekeknél ezen túlmenően a betegségtől függően EEG vizsgálatot, légzésfunkció vizsgálatot (LF), és kiegészítő radiológiai vizsgálatokat is szükséges elvégezni (az agyi keringésről, vizenyőről ultrahang).

Computer angiographia (CT érfestés): a beteg máj szerkezeti állapotáról, és az erek anatómiai variációjáról ad felvilágosítást.