11. Élet az új szervvel, a kórházon kívül (ambulancia)

11.1 – Rendszeres kontrollvizsgálatok

A rendszeres fizikális, és laboratóriumi vizsgálatoknak a gyógyszerszintek, és az általános laboratóriumi értékek ellenőrzése miatt van nagy fontosságuk.

Az, hogy milyen gyakran szükségesek a vérvizsgálatok, egyedi, és a gyógyulás mértékétől függnek. Általános esetben hetente, később egyre ritkábban. Az ultrahangos vizsgálatok gyakoriságát is egyénileg állapítjuk meg, teljesen szövődménymentes esetekben elegendő negyedévente.

Ezen a helyen hangsúlyozni kell, hogy lázas állapotok, hasmenés, a gyógyszerszint ingadozásához vezethet, ilyenkor a klinikai, és laboratóriumi vizsgálatokat gyakrabban kell elvégezni.

Évente egyszer egy ún. éves kontrollra kell a Transzplantációs Klinikán jelentkezni, ami egy rövidebb kórházi tartózkodást, részletes labor vizsgálatokat, ultrahangos vizsgálatot, és egy általános vizsgálatot (kardiológia, fül-orr-gégészet, szem, pszichés vizsgálat stb.) jelent.

11.2 – Gyógyszerek

A kórházból történő elbocsátáskor a gyermeknek aránylag kevés gyógyszert kell szednie. Általában vízhajtókat, és antibiotikumot már nem kapnak. A gyermek egyéni klinikai követését, és gyógyszeres kezelését a Májambulancia hepatológusa a gyermek-hepatológussal együtt tervezi meg.

Általánosságban fontos, hogy a gyógyszereket rendszeresen, és megbízhatóan szedjék.

11.3 – Óvoda és iskola

A gyermekek a májtranszplantáció után hamar beilleszkednek az óvodába, és iskolába, de a kórházi elbocsátás után óvatosság ajánlott. Egyedi elbírálást igényel

11.4 – Sportolás

Májtranszplantáció után általában kevés korlátozással tovább lehet folytatni a sport tevékenységeket, de óvatosabban.

Ha nagy a lép, a veszélyes sportokat kerülni kell.

11.5 – Oltások

Általánosan érvényes ajánlások, a májtranszplantáció után milyen időponttól olthatják a gyermeket, nincsenek. A transzplantáció előtt oltással foglalkozó szakember véleményét kell kikérni, és annak megfelelően a szükséges oltásokat beadatni.

11.6 – Külföldi utazások

Stabil szerv-funkciók esetén, és ha a gyereknek semmilyen klinikai problémája nincsen, semmi nem szól a nyaralások, vagy külföldi utazások ellen.

11.7 – Eredmények hosszabb időre nézve

Ma a gyermekkori májátültetések eredménye kiváló, a gyermekek nagy többsége (>85 %) – eltekintve a rendszeres gyógyszerszedéstől, és kontrollvizsgálatoktól – normális életet élhet. A tanulmányok szerint sem, a testi sem az intellektuális fejlődésben nem térnek el egészséges társaiktól.

A mai álláspont szerint az immungyengítő terápiát egész életen keresztül alkalmazni kell, még akkor is, ha a legtöbb gyermeknek néhány évvel a májtranszplantáció után már csak minimális immungyengítőre van szüksége, de jelenleg ezt életfogytig tartó kezelésnek tekintjük.

Kutatások folynak abban az irányban, hogy bizonyos betegeknél hosszabb idő elteltével az immungyengítést abba lehet hagyni, a cél eléréséig azonban még nagyon hosszadalmas kutatás szükséges.