Újra otthon

A hazatérés a transzplantáció után rendszerint örömteli pillanat. Mégis gyakran vegyül az örömbe aggodalom, és néha depresszió is. Fontos, hogy megértse: a gyógyulás egy folyamat, mely hetekig eltart. Mind Önnek, mind a családjának fel kell dolgoznia a műtét körüli eseményeket, meg kell tanulni az új életmódot. Mindez időbe telik. A legtöbb transzplantált számára segítséget jelent az aktivitás, mely segít visszanyerni a fizikai erőt is. Ha a műtét utáni legsérülékenyebb első három hónap eltelik, szinte minden beteg élvezi a teljes, aktív életet. Mindazon kötöttség ellenére, mely a transzplantált állapottal jár, a legtöbb beteg visszatér a normális életvitelhez. Dolgoznak, gyermeket nevelnek, hasznos tagjai a társadalomnak.

Étkezési tanácsok

A műtétet megelőzően Ön hosszasan beteg volt, és szinte minden esetben veszített a betegséget megelőző fizikai állapotából. Éppen ezért, a megfelelő táplálkozás nagyon fontos a műtét utáni gyógyulás folyamatában. Az egészséges étrend segít visszanyerni erejét, és fizikai állapotát. A szükséges gyógyszerként szedett Medrol (vagy Prednisolon) egyik mellékhatása az étvágy növekedése. Ezért hosszabb távon figyelmet kell fordítani az alacsony zsír, és mérsékelt szénhidrát tartalmú táplálkozásra, hogy a szükségesnél nagyobb testsúlynövekedést elkerülje. Diétás nővérünk készséggel áll rendelkezésére az otthoni étrend megtervezésében.

A napi étrendben feltétlenül szerepelnie kell:

 • Gyümölcsnek
 • Zöldségeknek
 • Tejnek, és tejtermékeknek
 • A kellő fehérje bevitel biztosítására fehér (baromfi) húsnak, illetve, ha kedveli, halnak

További javaslataink:

 • Naponta mérje testsúlyát
 • Ha a főétkezések között éhesnek érzi magát, fogyasszon gyümölcsöt.
 • Legalább 2 liter folyadékot kell naponta elfogyasztania. Ez segíti a vese működését a salakanyagok eltávolításában. Megfelelő erre a célra az alacsony zsírtartalmú tej, ásványvizek, gyümölcslevek.
 • Gyümölcsöt csak mosva fogyasszon.
 • Földdel érintkező zöldségféléket mindig főzve fogyasszon. Segít a vitamin tartalom megőrzésében a kukta használata.
 • Ne fogyasszon nem pasztőrözött tejet, és penészes (pl.: Camember) sajtot.
 • Lehetőség szerint mindig frissen készített ételt fogyasszon.

A Medrol másik mellékhatása, hogy visszatartja a szervezetben a sót. Ez könnyen víz visszatartáshoz, és következményes magasvérnyomás kialakulásához vezethet.
Ezért:

 • Konyhasót mértékkel használjon a főzés során.
 • Különösen füstölt húsok, illetve sós chipsek, csak mértékkel fogyaszthatók.

Fizikai terhelés

A megfelelő fizikai aktivitás nem csak a test, hanem a lélek gyógyulását is elősegíti. Azok a betegek, akik rendszeresen, aktívan mozognak, maguk is bizonyítják, hogy a sport elősegítette gyógyulásukat, erőt adott a hétköznapi életbe való visszatéréshez. Nem mellékes az sem, hogy a sport segít a kívánatos testsúly fenntartásában is.
A hosszú betegség, és a műtét után a fizikai terhelés lassan fokozható. Csak így érhető el az optimális hatás anélkül, hogy szervezetét veszélyeztetné. A lépcsőn járás ? lépcsőzés- megfelelő, és biztonságos kezdése a gyakorlatoknak, ha azt a jóleső fáradtság érzéséig folytatja. Fontos, hogy ne terhelje túl magát, és kellő ideig pihenjen. Hamarosan észlelni fogja, hogy ereje visszatér, és más gyakorlatokat is elkezdhet. A hosszú séta, úszás, kerékpározás megfelelő gyakorlat az erőnlét visszaszerzésére. A műtétet követő fél évvel akár teniszezhet, vagy futhat is.
Minden ilyen tevékenységben fontos a fokozatosság. Kérje kezelő orvosa tanácsát, és gyógytornászunk véleményét ebben is !

FIGYELEM

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli tornagyakorlatok, vagy sportolás közben tartson pihenőt, és értesítse kezelő orvosát:

 • Mellkasi fájdalom, vagy nyomásérzés
 • Szédülés, és émelygés
 • Szokatlan légszomj
 • Látászavar a torna közben
 • Rendszertelen szapora szívverés, mely korábban nem jelentkezett

Autóvezetés

Nem tanácsoljuk az autóvezetést, a transzplantációt követő első két hónapban

Alkohol

Nem tanácsoljuk alkoholos italok fogyasztását. Az alkohol a májban bomlik le, és súlyos májkárosodáshoz vezethet a transzplantált májban.

Dohányzás

Kérjük, hagyja abba a dohányzást. Ez nem csak az Ön egészségét szolgálja.

Szexuális aktivitás

A sikeres transzplantációt követően az általános állapot javulásával, ez az aktivitása is a normálishoz tér vissza. Férfiak esetében a potencia visszatérése várható, míg nők esetében a korábban a betegség miatt elmaradt, vagy rendszertelenné vált menstruáció helyett, normális ciklus áll be. Bármely kérdése van, bizalommal forduljon ambulanciánk orvosához.
Miután az immunszuppresszív szerek befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták hatását, a tabletták használatát nem javasoljuk. Ugyancsak a fokozott fertőzésveszély miatt, nem javasolt méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál) használata sem. Tanácsolható az óvszeres védekezés, és egyedi elbírálás alapján a pesszárium használata.

Gyermek vállalása

Férfiak százai bizonyítják, hogy egészséges gyermek nemzésére képesek a májátültetés után, és sok nő adott életet egészséges gyermeknek transzplantáció után. Általában a transzplantáció után egy évvel javasoljuk gyermek vállalását. Erre az időre a szükséges immunszuppresszió a lehetséges minimumra csökkenthető, és jó veseműködés mellett vállalható a gyermek.

Nyaralás

Semmi ok nincs arra, hogy ne élvezhesse a nyaralást. Mindazonáltal ne menjen olyan tájára a világnak, ahol fertőzött étel, vagy víz lehetősége felmerül, vagy tudottan nem megfelelőek a higiénés viszonyok. Általában biztonságos Európa, Észak-Amerika. Ha nyaralásra, külföldre utazik, mindig vigyen magával elegendő mennyiségű gyógyszert. Egyes gyógyszerek neve országról-országra változhat, ezért tudnia kell a legfontosabb gyógyszerei pontos nevét.
Mindig legyen elérhető mobil telefonon, vagy hagyja meg elérhetőségét!

Védőoltások

Nem kaphat élő, gyengített vírust tartalmazó oltóanyagot (pl. gyermekbénulás ellenes oltás, rózsahimlő, vagy sárgaláz ellenes oltás). Kaphat tetanusz ellenes oltást, de kérjük minden oltás előtt, kérje májambulanciánk véleményét.

Háziállatok, növények

Általában nem javasolt háziállatok tartása a lakásban, mert fokozza a fertőzés veszélyét. A legkisebb veszélyt ebből a szempontból persze a halak jelentik. A kutyák közül a könnyen tisztántartható, rövid szőrű fajták elfogadhatóak. Kifejezetten nem javasolt macska tartása a transzplantált betegre végzetes fertőzést jelentő Toxoplasmosis miatt, és madarak tartása ugyancsak kerülendő, légúti fertőzés veszélye miatt
Ha mégis állatot tart a lakásban, minden takarítást gumikesztyűben, és szájmaszkban végezzen, de még jobb, ha valaki más végzi Ön helyett. Ne engedje, hogy háziállata kezét, vagy arcát megnyalja. Ha ez mégis megtörténik, azonnali szappanos mosakodás javasolt. Minden körülmények között tartsa háziállata edényeit elkülönítve.
Általában nem javasolt cserepes növények tartása a konyhában, és a hálószobában fertőzés veszély miatt. Ugyancsak nem javasolt kertészkedés végzése az első évben a fokozott sérülés veszély miatt. Később végezhet ilyen tevékenységet, de a palántázás, trágyázást ilyenkor is kerülni kell. Minden földes tevékenységnél viseljen gumikesztyűt.

Takarítás otthon

Hangsúlyozzuk a fürdő, és a konyha rendszeres, és alapos takarítását, külön figyelemmel a hűtőszekrényre. Nincs szükség különleges takarító szerekre, a hétköznapi tisztítószerek elegendőek. A lakás többi részének takarítása a szokásosnak megfelelő.