5. A májátültetés különböző formái

Magyarországon a májátültetés ma már rutin beavatkozás, de a szerény donorszám miatt, a várakozási idő átlagosan 200 napnál több. Gyermekek esetén a megfelelő méretű máj, illetve felnőtt májból egy májlebeny (partialis májgraft) biztosítása az átültetéshez nehezebb, mint felnőttek számára. Ezért magasabb rizikó mellett is, az élődonor átültetés az egyik lehetőség.

A gyermekeknek szánt partialis (szegment) májgraft származhat cadaverből, és élődonorból is egyaránt. Cadaver donor máj adományozása olyan donortól származik, aki pl. súlyos koponya, vagy agyi sérülésben, vagy agyvérzésben halt meg (agyhalott).

Azt mindenképpen biztosítani kell, hogy minimálisan 1 % / testsúly kg ép májszövetre van szüksége a gyermeknek, illetve a donornak is minimálisan az eredeti máj 30 %-ának meg kell maradnia élődonáció esetén.

5.1 Májátültetés az apától, vagy az anyától

A csecsemő, és gyermekkori májátültetés mai nagy sikere alapvetően az újonnan kifejlesztett innovatív sebészeti technológián alapul.

Kiemelkedő eredményeket értek el az élődonoros májátültetéssel, amikor az egyik szülő adja saját májának egy részét (rendszerint a baloldali májlebeny egy darabját), a csecsemőnek.

Az optimális műtét tervezés, és az ideális átültetés kivitelezése előnyeivel szemben áll, a májátültetés ezen formájánál természetesen fennáll a donor bizonyos mértékű műtéti, és műtét utáni szövődmény veszélye, kockázata.

A nagyon szigorú kiválasztási kritériumuk megvizsgálását követi a donor hozzájárulása, egy semleges etikai bizottság előtt. Csak minden ismert rizikófaktor kizárása után, akkor, ha az apa, vagy az anya donációja, végül is a gyermek részére biztosan lehetséges.

5.2 Split máj

A sebészeti technikából adódóan a májátültetés a beültetésre kerülő szervet kétfelé választjuk („Split” technika). Így egy szerv adományozásával egy felnőtt, és egy gyermek májátültetése lehetséges. A „Split” technika éppúgy, mint a májátültetés sebészeti technikája, sebészetileg nagyon igényes, azonban az eredmények jók.