12. Gyermekkori májtranszplantáció utáni gyógyszerek

12.1 – Cyclosporin A (pl. Sandimmun Neoral)

Sok központban a Cyclosporin az alap immunszuppresszív gyógyszer, amely az Interleukin-2 a szintézisét gátolja. A Cyclosporint naponta kétszer kell bevenni, de a dózist a vér szint szerint határozzák meg.

12.2 – Tacrolimus (FK506, Prograf)

Tacrolimus, vagy ahogy gyakran nevezik, ”FK” egy alternatív készítmény a Cyclosporinhoz, és a Cyclosporintól a mellékhatásaiban különbözik. Ugyanúgy, mint a Cyclosporinnál, ezt is naponta kétszer, rendszeres szint kontrol mellett kell szedni.

12.3 – A szteroid készítmények (pl. Prednisolon, Medrol)

Minden gyermek kap már műtét közben, egy cortison-készítményt (szteroid), amely ugyancsak elnyomja az immunrendszert, és ezzel a Cyclosporin, vagy Tacrolimus immungyengítőt kiegészíti. Ezt általában a májtranszplantációt követő első 12 hónapban adjuk.

A steroidokat rendszerint csak a májtranszplantációt követő első 12 hónapban adják, a dózis már az első héten jelentősen csökkenthető.

12.4 – Mycophenolate Mophetil (Cellcept) Rekombináns monoklonális antitestek

Antimetabolit T-lymphocyták elleni immunszupresszív gyógyszer, amelyet rutinszerűen alkalmazunk jó eredménnyel. Hasmenést okozhat, és csökkentheti a csontvelő működését.

12.5 – Ursodesoxycholsav (Ursofalk)

Ennek adása az epe átfolyását javítja, és a méreganyagok kiválasztását segíti. Ezenkívül a májsejtekre van védő hatással. Az átültetés előtt nagyon ajánlott az alkalmazása, a mi központunkban a terápia folytatását a májtranszplantáció után is ajánljuk.

12.6 – Egyéb gyógyszerek

Vízhajtókat általában csak a májtranszplantáció utáni korai fázisban használnak. A gyógyszerek okozta magas magnézium kiválasztása miatt gyakran magnézium készítményeket is rendelünk. A továbbiakban életkor szerint kapnak a gyermekek kalciumot és D Vitamint is.

1. ábra: Az élődonor májgraft (II,-III.) rezekciója (eltávolítása) az érképletek azonosítása után. (Broelsch)

2. ábra: Az új májgraft beültetése- erek és epeutak varrataival (Broelsch)

3. ábra: A jobb májlebeny donációja az V,VI,VII,VIII-as szegmentumok eltávolítását jelenti. A bal lebeny esetében – a recipiens testsúlyától függően – általában a II-es, III-as, és ha szükséges a IV-es májszegmentumot távolítjuk el. A máj visszanyeri eredeti nagyságát a rezekciót követő 4-6 hétben regenerációs készségének következtében.