Magyarországon, és a világon a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokok. Jelen ismereteink szerint a rák leghatékonyabb kezelési módja a tumor műtéti eltávolítás. Ezen, úgynevezett onkológiai műtétek, ugyanakkor továbbra is nagy kockázatot jelentenek, viszonylag magas arányban kell számolnunk különböző műtéti szövődmények megjelenésével, és ennek következtében a kórházi kezelés elhúzódásával. Ennek oka a daganatos alapbetegség „senyvesztő” hatásán túl, a nagy és megterhelő műtét, ami jelentős mértékben igénybe veszi a beteg szervezetét. Ebből következik, hogy a műtét utáni felépülést, a gyógyulási idő hosszát nagyban befolyásolja a beteg általános és tápláltsági állapota, valamint teherbíró képessége.

Az utóbbi években egy új koncepció látott napvilágot, amit PREHABILITÁCIÓNAK nevezzünk. A módszer lényege, hogy akárcsak egy maraton futót, a beteget is tudatosan, szoros ellenőrzés mellett felkészítsük a jelentős megterheléssel járó hasi műtétre. A prehabilitáció tehát egy 3-6 hetes szervezett program, mely 3 fő pilléren áll: (1) a beteg műtét előtti tápláltsági állapotának javítása diétás tanácsadás, szükség szerint tápszeres kiegészítés elrendelése, (2) fizikai felkészítés, „edzés”, melynek célja a beteg légző- és vázizmainak erősítése, valamint a szív- és érrendszerei állapotának javítása, (3) illetve, de nem utolsósorban pszichés, lelki támogatás.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája (STéG) – több évtizedes hagyományokra alapozva – az országban élen jár a sebész betegek tápláltsági állapotának felmérésében és kezelésében. Ennek megfelelően az utóbbi években mélyen elköteleződött az új, a betegek tápláltsági állapota mellett, fizikai és lelki állapotára is koncentráló koncepció mellett. Ez mutatja a témában megjelent hazai és nemzetközi publikációk, valamint számos tudományos előadás is. Az elmúlt évben dietetikus, gyógytornász és pszichológus kollégák bevonásával, szervezett programot állítottunk fel betegeink műtéti felkészítése céljából. Az új módszer segítségével, betegeink jobb általános állapotnak kerülnek műtétre, melynek köszönhetően csökken a műtéti szövődmények aránya, valamint lerövidül a kórházi tartózkodás hossza!

 

Folyamatban lévő klinikai kutatások:

Prevenciós szemlélet, Prehabilitációs Program bevezetése a felső tápcsatorna tumorainak sebészi ellátásában. (vezető kutató: Prof. Szijártó Attila – dr. Vass Tamás)

Kapcsolódó publikációk:

  1. Fulop L. Lakatos N. Susztak  A. Szijarto  B. Banky: The effect of trimodal prehabilitation on the physical and psychological health of patients undergoing colorectal surgery: a randomised clinical trial. Anaesthesia. 2020 Aug 6. doi: 10.1111/anae.15215.

Bánky Balázs, Fülöp András, Szijártó Attila, Tegzes Gyöngyi, Cseh Zsuzsanna, Kecskeméti Csilla, Lőke János: Prehabilitáció – új koncepció a nagy kockázatú sebészeti betegek kórházi kezelésében. IME. 2018, 9:40-45.

 

Kapcsolódó előadások:

Fülöp András, Harsányi László: Műtéti stresszel összefüggő katabolizmus csökkentése és a kimenetel javítása. Nutricia Szakértői Mesterkurzus, Velence, 2019.04.4-5.

Fülöp András, Bánky Balázs: A prehabilitáció jelentősége a nagy kockázatú gastrointestinalis sebészetben. FISESZ, Balatonalmádi, 2019.03.29-31.

Andras Fulop: Improve the patients’ nutritional status – with prehabilitation. Nutricia Round Table – ESSO congress. Budapest, 2018.10.10.

Fülöp András: A prehabilitációs szemlélet és tevékenység prognosztikai értékéről. A Magyar Sebész Társaság 64. kongresszusa, Debrecen, 2018.05.24-26.

Fülöp András, Szijártó Attila: Nutricia Mesterkurzus – Prehabilitáció. Mátraháza, 2017.04.27-28.