Az embereknek általában két veséjük van, amelyek az alsó bordák alatt a hát két oldalán helyezkednek el. Felnőttekben mindkét vese kb. 12 cm hosszú és kb. 180g súlyú. A vesék a szervezet szűrő rendszerei. „Kimossák” a veseartériákon hozzájuk folyó vért, és megtisztítják a mérgező salakanyagoktól, mint a karbamid, az urea és a kreatinin, melyek a fehérjék lebomlásának melléktermékei. Étrendünk számos sót, és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek alapvető fontosságúak az egészséghez. A szervezetünknek azonban nincs szüksége valamennyi sóra, és a vesék feladata az, hogy a felesleget eltávolítsák a vizelettel. A salakanyagok és a sók eltávolításával a vesék képesek a szervezet vízháztartását egyensúlyban tartani.

A fentieken kívül a vesék számos más fontos feladatot is ellátnak:

 • Hormonokat (kémiai hírvivő anyagokat) termelnek, melyek szabályozzák a vérnyomást, és a vértérfogatot
 • Eritropoietint állítanak elő, ami a csontvelőt több, a szervezetben oxigént szállító vörösvértest termelésére serkenti.
 • D vitamint termelnek, ami az egészséges csontokhoz szükséges.

Veseelégtelenség

A vesék nagyon nagy tűrőképességű szervek és a legtöbb ember akkor is tökéletesen jól van, ha csak veseműködésének 20-25%-a marad fenn. Teljes veseelégtelenség esetén azonban a vesék tovább már nem képesek kiválasztani a mérgező salakanyagokat a vizeletbe. A salakanyagok koncentrációja a vérben megemelkedik és megbetegszünk.

Kétfajta veseelégtelenség van. Akut veseelégtelenségben, ami a veséket érő hirtelen károsító hatás következtében alakul ki, a vesék kis időre leállhatnak, de ezt követően részben vagy teljesen ismét működőképessé válnak. A krónikus veseelégtelenség egy olyan progresszív állapot, amikor a vesék hosszú idő, gyakran több év alatt, visszafordíthatatlanul károsodtak. Ez az állapot kialakulhat fertőzés, az immunrendszer betegsége miatt bekövetkező veseállomány-gyulladás, cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy örökletes megbetegedés miatt. Az előrehaladott krónikus veseelégtelenség végállapotú vese néven ismert – ekkor a vesék már nem képesek további működésre.

A krónikus veseelégtelenség egy súlyosbodó állapot, amelynek következtében a vesék visszafordíthatatlanul károsodnak

A veseelégtelenség tünetei

A legtöbb ember azt veszi észre, hogy gyengének érzi magát, fásult és könnyen elfárad. Étvágya csökken, az ételeknek szokatlan íze van. A veseelégtelenségnek azonban vannak egyéb, általános tünetei is:

 • Viszketés
 • A vizelet mennyiségének csökkenése, vagy éjszaka jelentkező vizelési inger
 • Hányinger, hányás, különösen reggel, hasmenés
 • Bőrpigmentálódás (festékes foltok) és véraláfutások könnyebb jelentkezése
 • Csökkent szexuális aktivitás
 • A bokák és a lábak? Vizesedése? (bedagadása)
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom
 • Izomgörcsök, és rángások

Ha a veséje már nem működik megfelelően, vannak olyan kezelések, mint pl. a hemodialízis, peritoneális dialízis, melyek képesek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetéből, és így lehetővé teszik az életben maradást. A dialízis azonban nem végzi el a vese több más életfontosságú feladatát, pl. a vörösvértestképzést. E szempontból csak egy vese transzplantáció segíthet.

A dialízis nem képes elvégezni a vese számos egyéb életfontosságú feladatát.