Tájékoztató vesetranszplantált betegek számára – Az élet megy tovább!

Tisztelt Olvasó! Tisztelt Érintett Család!

Nemcsak Önt, mint érintettet, de családját, valamint közvetlen környezetét is szeretném megszólítani. Ne titkolja el aggodalmát, érzéseit, esetleg fájdalmát családja, barátai előtt. Egyedül nehezebb elviselni a gondokat és örülni is jobb társaságban a sikernek. Krónikus betegségének gyógyítása a szervátültetéssel új távlatokat nyit további sikeres életére. Azzal, hogy vállalta a vese-várólistára kerülést, lehetőséget adott önmagának ahhoz, hogy sikeres műtét esetén elszakadjon a művese-kezelés okozta esetenként kellemetlen kötöttségtől. A kilökődést megakadályozó modern gyógyszerek segítségével biztonságban egy új életet élhet. Korábbi, egészséges életéhez hasonlóan visszatérhet a munkájához, sportolhat, jó néhány új, átültetett vesével élő nőhöz hasonlóan akár gyermeket is szülhet. Figyelve testére, elfogadva kezelőorvosai tanácsát, teljes életet élhet.

Ismerjen meg mindent a veseátültetésről! Beszélgessen betegtársaival, akikkel az ambulancián találkozik. Keresse a szervátültetett betegek, Szervátültetettek Sportegyesületét, akik segítenek abban, hogy türelemmel várja a veseriadót, és tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogy szervezete a lehető legjobb állapotban legyen a műtét idejére és utána a felépülés is könnyebb legyen. A Transzplantációs Központok dolgozóinak nagy többsége Nyugat-Európában kapott rövidebb-hosszabb ideig kiképzést, felkészültek, és világszínvonalú gondozást biztosítanak Önnek. Önnek hinnie kell ebben, saját magában és veseátültetése sikerében!

Kérem, hogy a következő oldalakat figyelmesen tanulmányozza.

Prof. Dr. Járay Jenő

 

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

A Fujisawa GmbH köszönetét fejezi ki a következő szervezeteknek, amiért kézikönyvüket, tájékoztatójukat biztosították e betegtájékoztató füzet összeállításához:
International Transplant Nurses Society, Pittsburgh, USA
National Kidney Federation, Workshop, Anglia
Universitätsklinikum Rudolf Virchow, Berlin, Németország
Dialyse Patienten Deutschlands E.V., Mainz, Németország