Tájékoztató a klinikai szakpszichológiai ellátás elérhetőségéről a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán

Klinikánkon törekszünk arra, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudjunk ellátást biztosítani a betegeink számára. Ennek érdekében követjük a nemzetközi irányelveket és a szakirodalom ajánlásait, amelyek kijelölik a hazai gyakorlat korszerűsítésének irányai között a pszichológiai intervenciók alkalmazását a szomatikus orvoslásban. A nem várt körülmények, a műtéti beavatkozások, esetlegesen a szervtranszplantáció szükségessége, vagy műtétet követő rehabilitáció nemcsak fizikálisan, de gyakran lelkileg is kihívást jelentenek mind az érintett személy, mind a családja számára. Az irányelvek kiemelik, hogy a betegellátásban a fizikai szükségleteken és az állapotjavulást célzó kezeléseken túl a pszichés, a társas és a spirituális igények területein is segíteni kell a beteget, különösen a fordulópontot jelentő események idején, és ezt ab ovo a beteg hozzátartozói részére is biztosítani szükséges. Ennek érdekében a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika betegellátásának profilját Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia létrehozásával szélesítettük. A Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia klinikai szakpszichológiai tevékenységet lát el, feladataiban a fekvőbetegek ellátásához, valamint a járóbeteg-szakellátáshoz kapcsolt szakpszichológiai konzultáció, állapotfelmérés és a pszichoterápiás gondozás tevékenységeinek működtetését végzi.

A szakpszichológiai ellátás a kórházi kezelés teljes időtartama alatt, térítésmentesen, a beteg igényeihez igazítottan vehető igénybe. Konzultációt a beteg maga indíthat saját kérésére, illetve kérheti azt a hozzátartozó, vagy a beteget kezelő team egy tagja. Konzultációt követően támogató terápia, illetve pszichoterápiás ellátás indulhat, szakmai indikáció alapján, az előre egyeztetett terápiás célok meghatározását követően. A folyamatban való részvétel minden esetben önkéntes.

A Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia fekvőbetegek részére elérhető szolgáltatásai:

 • Pszichológiai konzultáció, pszichoedukáció
 • Pszichológiai állapotfelmérés
 • Szupportív (támogató) pszichoterápia
 • Alacsony intenzitású pszichoterápia
 • Krízisintervenció, kríziskezelés, pszichológiai elsősegély

A Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia járóbeteg-szakellátás formájában elérhető szolgáltatásai:

 • Műtéti felkészítés és műtét utáni rehabilitáció; fájdalomkezelési stratégiák elsajátítása
 • Szupportív (támogató) egyéni alappszichoterápia (max. 6 ülés erejéig)
 • Szomatikus betegséghez kapcsolódó stressz, szorongás és hangulatingadozás kezelésében alkalmazott alacsony intenzitású pszichoterápia
 • Stressz-kezelési készségek fejlesztése, relaxáció
 • Egészségesebb életmód kialakításához szükséges segítség
 • Asszertív kommunikációs tréning, dühkezelési módok és problémamegoldás tanítása
 • Transzplantációs várólistára kerülést követő időszakban, transzplantációt követően jelentkező szorongás, hangulatingadozás kezelésében alacsony intenzitású pszichoterápia
 • Gyászfeldolgozás; méltóságterápia

Amivel a Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia járóbeteg-szakellátása nem foglalkozik:

 • sürgős, akut helyzetek kezelése (pl. öngyilkossági krízis)
 • alkohollal, szerhasználattal kapcsolatos problémában, vagy egyéb függőségben (pl szerencsejáték)
 • gyógyszeres kezelési igény
 • nem a szomatikus betegség talaján kialakult mentális zavarok pszichoterápiás kezelése; továbbá bipoláris zavar, major depresszió, pszichotikus zavarok, illetve személyiségzavarok pszichoterápiás kezelése.

A fentiek esetében a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőkben tudnak segítséget kérni.

A Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia betegellátási tevékenysége a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán gondozott betegekre vonatkozik, szakmai indikáció függvényében.

Járóbeteg rendelésünkre telefonon vagy emailben történő előzetes időpont egyeztetése után lehet jelentkezni. A Klinikai Szakpszichológiai Ambulancia járóbetegek részére biztosított rendelési idősávjairól és a beosztásról telefonos bejelentkezéskor, előjegyzés kérésekor tudnak érdeklődni. A rendelésre minden esetben be kell jelentkezni a földszinti betegfelvételi ablaknál.

A klinikai szakpszichológiai ellátás biztosításával célunk egyrészt a nemzetközi irányelvekkel összhangba hozni a hazai gyakorlatot, amelyek a gyógyításban a gyakorlat részeként előírják a testi betegségekhez társuló stressz, szorongás és a hangulati hullámzás enyhülésének elősegítését a betegek ellátásában. Másrészt tekintettel a nálunk gondozott betegek pszichoszociális igényeire célunk lehetőséget biztosítani arra, hogy betegeink korszerű, evidence-based alapokon nyugvó pszichoterápiás segítséget kapjanak a szomatikus betegséggel való megküzdésben.

 

Forduljanak bizalommal pszichológusainkhoz közvetlenül vagy kezelőorvosukon keresztül!

 

Elérhetőségük:

Juhász Anita                                                 

klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus

SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika

juhasz.anita „kukac” semmelweis.hu

steg.pszichologusok “kukac” semmelweis.hu

 

Kiss Luca

tanácsadó szakpszichológus

SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika

kiss.luca.agnes „kukac” semmelweis.hu

 

Mezei Judit                                                   

klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus

SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika

mezei.judit „kukac” semmelweis.hu

 

Budapest, 2024. január 1.

 

Prof. Dr. Szijártó Attila sk.

Igazgató, egyetemi tanár