Miután tudomására hozták, hogy új vesére van szüksége, az Ön beleegyezésével neve és orvosi adatai a hazai transzplantációs várólistára kerülnek, hacsak nem áll fenn valamilyen orvosi ellenjavallat. A várólistára helyezés Magyarországon rendeletben szabályozott, ennek intézése érdekében az Önt kezelő nefrológushoz forduljon. A várakozás időtartama általában két – két és fél év, de ez nagymértékben változó, attól függően, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő donor szerv. A legtöbb ember a vese transzplantáció megtörténte előtt egy időre dialízis kezelésre kerül.

A várakozási idő alatt Önnek állandóan elérhetőnek kell lennie azért, hogy a transzplantációt végző központ azonnal kapcsolatot tudjon Önnel teremteni, amint rendelkezésre áll a beültetendő vese. Adja meg a dialízis központnak azoknak a legfontosabb telefonszámainak listáját, amelyeken elérhető, s tájékoztassa őket hollétéről, még akkor is, ha csak egy napra megy el. Mobiltelefonját mindig tartsa bekapcsolva!

A várakozási idő alatt Önnek mindig elérhetőnek kell lennie.

Előkészületek a kórházba vonuláshoz

Érdemes előre összepakolnia bőröndjét, hogy ne vesztegessen időt a csomagolással, amennyiben indulnia kell a kórházba.

A következő dolgokat csomagolja be:

 • Pizsama
 • Papucs
 • Köntös
 • Elegendő fehérnemű
 • Tréningruha, pólók, és edzőcipő
 • Tisztasági csomag (borotválkozó szerek, fogkefe, stb.)
 • Könyvek, játékok, walkman, discman (ha szereti), stb.
 • Készítse elő, és tartsa egy helyen az orvosi dokumentációját, leleteit, zárójelentéseit

Miközben vár a donor szervre, ellenőriztesse fogait, hogy rossz fogait még a transzplantáció előtt kezelhessék. Ezzel csökkenti az operáció utáni lehetséges fertőzésforrásokat.

A telefonhívás után

Amint elérhetővé válik az Ön számára megfelelő donorszerv, a transzplantációs központ, vagy nefrológusa azonnal felhívja Önt. Ettől a pillanattól kezdve semmit se igyon, vagy egyen, még azért se, hogy izgalmát csökkentse. Kérje meg valamelyik családtagját, vagy barátját, hogy vigye be a kórházba, vagy hívjon taxit. Ha nincs erre lehetősége, a transzplantációs központ megszervezi mentővel az Ön kórházba szállítását.

Ha nagyon náthás, vagy lázas, vagy bármilyen heveny, jelentős betegségben szenved, mikor a transzplantáció miatt nefrológusa, vagy a transzplantációs munkacsoport keresi, azonnal értesítse őket erről. A műtétet lehet, hogy el kell halasztani addig, míg Ön ismét jól lesz, és az értékes donorszerv késedelem nélkül odaadható egy másik betegnek.

NE FELEJTSE! Értesítés után:

 • Semmit se egyen, vagy igyon
 • Ne dohányozzon
 • Azonnal induljon a kórházba
 • Maradjon nyugodt!

 

Felkészülés a műtétre

Kórházba érkezése után több vizsgálatot végeznek Önön. Ezek műtét előtti rutin vizsgálatok, melyeknek célja, hogy bizonyítsák, hogy Önnél elvégezhető a transzplantáció. Egy rutin fizikális vizsgálatot végeznek (vérnyomásmérés, pulzusszámlálás, testhőmérséklet és testsúlymérés), és vért vesznek Öntől. Mellkas röntgenfelvételt és elektrokardiogrammot (EKG) készítenek. Megkérik Önt, hogy mosakodjon meg tetőtől talpig fertőtlenítő szappannal, majd leborotválják a műtéti területet. Vérének kálium szintjétől és testsúlyától függően lehet, hogy dializálni fogják a műtét előtt, hogy megszűntessék az elektrolitok és a folyadékháztartás esetleges zavarait.

A transzplantációs sebész, belgyógyász, és az altatóorvos megvizsgálja, és ezt követően elmagyarázza Önnek a műtét menetét, és a lehetséges veszélyeket. Megkérik, írja alá az operációba való beleegyezésről szóló nyilatkozatot.

Ha nem áll fenn semmi egyéb probléma, következhet a műtét. Altatót fog kapni, s miközben alszik, sok esetben megtörténik, hogy egy kanült helyeznek a nyaki, vagy a váll egyik vénájába, amire a műtét alatti, és utáni folyadék, és gyógyszer bevitelhez van szükség.

A kórházba érkezés után több vizsgálatot végeznek Önön.

FONTOS! Még ebben a késői szakban is törölhetik az átültetést, ha donor szerv állapota nem megfelelő.

 

A műtét menete

A veseátültetés műtéti technikájának legnagyobb részét több mint negyven éve dolgozták ki. A sebészi beavatkozás általában két-három órát vesz igénybe. Rendszerint az Ön saját veséit a helyükön hagyják, és az új vesét a hasüreg alsó részének bal, vagy jobb oldalára ültetik. A veséket ellátó ereket ezt követően csatlakoztatják a lábat ellátó erekhez, a húgyvezetéket pedig saját húgyvezetékéhez, vagy a húgyhólyaghoz. A sebész általában szükségesnek láthatja, hogy egy kis dréncs&oum l;vet helyezzen be a beültetett vese mellé. Ez a cső a hasfalon át elvezeti a vese körül képződő folyadékot. Az így összegyűjtött folyadék színe és térfogata napról napra változik. A dréncsövet néhány nappal a műtét után távolítják el. A műtét elején hólyagkatétert is behelyeznek, a vizeletmennyiség pontos méréséhez, valamint a vizelet ürülésének biztosítása érdekében. A hólyagkatéterét a műtét után a műtét típusától függően néhány napon belül eltávolítjuk.

A műtét után néhány alkalommal szüksége lehet még dialízisre

A műtét után

A műtét után Önt a posztoperatív (műtét utáni) intenzív őrzőbe viszik. Ha minden rendben zajlik, egy napon belül visszakerül az eredeti szobájába. Elképzelhető, hogy az operáció után még néhány alkalommal szüksége lesz dialízisre. Erre csak időlegesen lesz szüksége, és nem kell aggódnia miatta. A donor szervet megfosztották vérellátásától, több órán keresztül jéggel hűtve, 0-4 °C fokon tárolták, majd elvégezték vele a transzplantációs műtétet. A fentiek következtében az új vesének egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy ismét működőképessé váljon, s működése eleinte renyhe lehet. Az, hogy veséje azonnal, vagy csak egy kis idő múlva kezd el működni, döntően nem befolyásolja későbbi hatékonyságát. Egy speciális ultrahang vizsgálatot fognak végezni azért, hogy ellenőrizzék, megfelelően működik-e az új vese. Ez egy fájdalom nélküli vizsgálat, amelynek során orvosa megítélheti, hogy az új vese vérellátása megfelelő-e.

A műtét utáni első napon kicsit émelygősen érezheti magát, és lehet, hogy sem ennie, sem innia nem szabad. Ez az éhezési periódus segítheti az emésztőrendszer megnyugvását. A bélműködés megindításához beöntésre lehet szüksége. Ez idő alatt folyadék és tápanyag igényét intravénásan biztosítják.

Fontos, hogy minél hamarabb próbáljon felkelni, így elkerülhetők a vérkeringés zavarával kapcsolatos problémák. A legtöbb beteg a műtét után egy nappal, segítséggel képes felkelni. Valószínűleg lábadozással kettő-három hetet fog a transzplantációs részlegen tölteni, mielőtt hazaengednék. Ez idő alatt ellenőrizni fogják, hogy nem jelentkeznek-e a vesekilökődés jelei, azaz láz, fájdalom, a vizeletképzés csökkenése, a vesefunkciós tesztek értékeinek emelkedése. A műtét utáni lábadozás időszakában intenzív fizikai és táplálási rehabilitáció folyik. Az Ön aktív részvétele sokat segít abban, hogy minél hamarább felépüljön.

Az új vesének egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy ismét működőképessé váljon, és működése eleinte renyhe lehet.

Vesebiopsziák

A transzplantációs központ orvosa szükségét láthatja annak, hogy új veséjéből mintát vegyenek, szövettani vizsgálat céljából, a vese állapotának megítéléséhez. Ezt a beavatkozást biopsziának hívják, és általában a kilökődés, vagy más lehetséges problémák ellenőrzéseként végzik. Ez végezhető kórházban, illetve a későbbiekben járóbetegként / egynapos sebészi beavatkozásként is. A biopsziavétel előtt egy érzéstelenítő injekciót fog kapni az új vese környékére. Ezt követően ultrahang vezérelten egy speciális tűt szúrnak a vesébe egy kis veseszövet kivételéhez, amit később mikroszkóppal megvizsgálnak. A beavatkozás után legalább négy órán át ágyban kell maradnia.

Kontrollvizitek

A kórházból való elbocsátást követő első hónapban fontos, hogy követéses vizitekre hetente egy, vagy két alkalommal visszamenjen a transzplantációt végző központ transzplantációs ambulanciájára. A követés célja állapota javulásának ellenőrzése és bármilyen esetleges szövődmény korai felismerése. Minden vizit alkalmával alaposan megvizsgálják a vesefunkcióit, és ellenőrzik, hogy nincs-e fertőzése. Vért vesznek Öntől, hogy a vérében keringő kilökődés gátló gyógyszer: tacrolimus (Prograf®), cyclosporin (Sandimmune-Neoral®, sirolimus (Rapamune®), everolimus (Certican®), mycophenolate mofetil (Cellcept®) vagy mycophenolate-natrium (Myfortic®) koncentrációját meghatározzák, ami alapján módosítani tudják gyógyszerelését. A túl sok gyógyszer a fertőzések gyakoribb előfordulásához, a túl kevés pedig a vese kilökődéséhez vezethet. Ahogy a fertőzés, és a kilökődés veszélye csökken, úgy ritkulnak a követéses vizitek is.

A követés célja állapota javulásának ellenőrzése és bármilyen esetleges szövődmény korai felismerése.

FONTOS!

Ne vegye be a tacrolimus, cyclosporin, sirolimus, everolimus vagy mycophenolate gyógyszerét a vérvizsgálat előtt, mivel ez befolyásolhatja az eredményt.

Mindig vigye magával gyógyszerei listáját, és ezt a könyvecskét a követéses vizitekre, hogy minden fontos információt leírhasson.