RS37724_KA-20151030-IMG_2415-scrTudományos konferenciát tartottak az I. Sz. Sebészeti Klinikán a máj-, epeút- és hasnyálmirigy-sebészet terén folyó kutatásokkal, új műtéti technikákkal foglalkozó Hepato-Pancreatico-Biliary (HPB) Surgical Research Center megalakulása alkalmából. A kétnapos rendezvény megnyitóján dr. Harsányi László igazgató elmondta, több mint 200-an regisztráltak az eseményre, melyen a múlt év végén új szervezeti formaként hivatalosan is megalakult HPB Surgical Research Center minden eleme, tevékenységi területe bemutatkozik.

RS37726_KA-20151030-IMG_2407-scrAz első nap a „hőskort” mutatta be, és alapvetően azokról szólt, akik megteremtették e területek sebészetének alapjait. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján ugyanis évtizedekre visszamenően folyik országosan és nemzetközi összevetésben is kiemelkedő gyógyító és kutató tevékenység a máj, a hasnyálmirigy, valamint az epeutak betegségeivel kapcsolatosan. A második napon a kutatói hálózat aktuális együttműködéseiből származó kutatási eredményeket ismertették, valamint először hajtottak végre interaktív e-konzíliumot sebész, onkológus, gasztroenterológus, patológus és radiológus részvételével. A bonyolultabb esetek komplex megvitatását lehetővé tevő elektronikus felület segítségével három esetet mutattak be egymásnak a konzílium résztvevői.

RS37732_KA-20151030-IMG_2386-scrKöszöntötte a konferencia résztvevőit dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, aki kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy klinikusok és elméleti kutatók együttműködésén alapul a hálózat. Mint fogalmazott, az I. Sz. Sebészeti Klinika mindig is a magyar klinikai kutatás egyik fellegvára volt, most pedig egy olyan tudományos hálózat jött létre, mely a 21. század legfontosabb célját, a transzlációs kutatást valósítja meg. „Az egyetemnek erős elméleti intézetei és erős klinikái vannak, így minden megvan ahhoz, hogy erős transzlációs kutatást végezhessünk. Ahhoz, hogy ez jól működjön, egy kell: az összefogás” – hangsúlyozta a dékán.

RS37745_KA-20151030-IMG_2353-scrA Hepato-Pancreatico-Biliary (HPB) Surgical Research Center megalakulásával egy új szervezeti forma alakult meg, ugyanakkor azok a hazai és nemzetközi együttműködések, melyeknek köszönhetően létre lehetett hozni a kutatói hálózatot évtizedek óta élnek – tájékoztatott dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti Klinika adjunktusa. A kutatói hálózat tagjai között az egyetemi szervezeti egységek mellett akadémiai intézetek is találhatók, ezen felül egy szegedi kutatócsoport, valamint nemzetközi szintű munkakapcsolatok is segítik a kutatást. A tevékenységek között van alapkutatás és klinikai orientációjú kutatás is.

RS37787_KA-20151104-IMG_7879-scr (1)Kiemelkedő eredményeket ért el a hálózat egyebek mellett az előrehaladott májáttéttel bíró betegek új műtéttechnikáiban, így az ehhez kapcsolódó alapkutatások és műtéttechnikai kérdések központi szerepet kaptak a konferencián. Az új műtéttechnikát a klinikán alkalmazták először és vezették be a napi gyakorlatba.

Az epeútsebészet tekintetében is a legaktuálisabb témák kaptak kiemelt hangsúlyt, így egyebek mellett a rosszindulatú epebetegségek komplex kezelése intervenciós radiológiai technikákkal kiegészítve, míg a hasnyálmirigy-sebészet területén az új biomarkerek vizsgálata állt a fókuszban.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.