MŰTÉT UTÁNI KOMPLIKÁCIÓK

Minden beteg, aki nagy sebészi beavatkozáson esik át, tapasztalhat műtét utáni szövődményeket. A transzplantáción átesett betegek esetén fokozott ennek a veszélye, mivel immunszuppresszióban részesülnek, ami gátolja az immunrendszerüket és a fertőzésekkel szembeni védekezőképességüket. A legtöbb beteg észlel valamilyen szövődményt a transzplantáció utáni első hetekben, ezért ne aggódjon, ha valami problémája jelentkezik. A transzplantációs központ orvosai mindent megtesznek azért, hogy a szövődmények valószínűségét csökkentsék, és ha mégis előfordulnak, gyorsan kezelik azokat. Ha pontosan betartja orvosa előírásait és értesíti őt arról, ha bármilyen problémát észlel, hamarosan újra kezdheti az egészséges, aktív életet.

A legtöbb beteg észlel valamilyen szövődményt a transzplantáció utáni első hetekben

Kilökődési epizódok

Az immunszuppresszív kezelés segít megakadályozni azt, hogy az immunrendszere kilökje a veséjét. Ennek ellenére, a műtétet követő első nyolc hétben sok beteg átesik egy, esetleg két, enyhe, vagy középsúlyos kilökődési epizódon. Ezek az epizódok ma már szinte mindig megfordíthatók, ha az alkalmazott immunszuppresszív gyógyszerek egyikének dózisát emelik, vagy időlegesen egy új immunszuppresszív gyógyszert, pl. OKT3-t adnak. Egyes esetekben átállíthatják Önt az egyik immunszuppresszív szerről a másikra, pl. cyclosporinról tacrolimusra.

A kilökődés jelei

Kezdetben lehet, hogy nem jelentkeznek a kilökődés egyértelmű, fizikális tünetei, de általános közérzetében megfigyelhet kis változásokat, pl. megmagyarázhatatlan hőemelkedést, esetleg lázat, vagy általános gyengeséget. Tisztában kell lennie a kilökődés következő tüneteivel is:

 • Fáradtság, rossz közérzet, indokolatlan feszültségérzés
 • A transzplantált vesetáji feszülő fájdalom, vagy nyomásérzékenység
 • Csökkent vizelettermelés
 • Folyadékretenció, súlynövekedés, lábdagadás
 • Vérnyomás emelkedés
 • 38°C feletti láz

NE FELEDJE!

Ha időben felismerik, a legtöbb kilökődési epizód sikeresen kezelhető.

A kilökődés kezelése

Ha kilökődésre gyanakszanak, azt sok esetben biopsziával ellenőrzik. A kilökődési folyamat első epizódját általában rövid ideig tartó, nagy dózisú kortikoszteroid kúrával (ún. szteroidlökés) kezelik. Ha nem tapasztalható javulás, ismét biopsziát végeznek a kortikoszteroid kezelés hatékonyságának ellenőrzésére. Ha a középsúlyos kilökődés még mindig fenn áll, vagy rosszabbodott a szteroid kezelés után, vagy, ha egy rövid idő elteltével a kilökődési reakció visszatér, valószínűleg egy hatékonyabb immunszupressziós kezelésre, pl. OKT3-ra lesz szüksége.

Más gyógyszerek, így az antitimocita globulin (ATG) is adhatók a súlyos kilökődési reakciók kezelésére. Szerencsére, a jelenleg forgalomban levő hatékony immunszuppresszív szerek széles választékának köszönhetően a betegek csak igen kis százalékánál (1-2%) alakul ki befolyásolhatatlan kilökődési reakció.

Fertőzések

Míg az immunrendszer működésének gátlása a kilökődés megakadályozásához szükséges, ez a kezelés ugyanakkor rontja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét. Előfordulhat, hogy a műtét utáni kezdeti szakaszban érzékenyebb lesz a megfázásokkal, vírusfertőzésekkel szemben.

A fertőzések megelőzése

A köröttünk levő világban sok mikroorganizmus él, amelyek számos különböző működéshez szükségesek. Bár fontos, hogy csökkentse az érintkezést a lehetséges kórokozó mikroorganizmusokkal, azért ne váljon remetévé. Ellenkezőleg, próbáljon meg aktív életet élni, dolgozzon, utazzon, szórakozzon. Van néhány egyszerű szabály, melyet, ha Ön és családja betart, csökkenthető a fertőzésveszély anélkül, hogy szükségtelenül korlátozná életmódját. Ezek a következők:

 • Pihenjen eleget
 • Táplálkozzon egészségesen, étrendje legyen kiegyensúlyozott
 • Mozogjon rendszeresen, és tartsa testsúlyát elfogadható határok között
 • Kerülje a zsúfolt bevásárló központokat, színházakat, mozikat az influenzás időszakokban
 • Ne találkozzon olyan személyekkel, akiknél aktív fertőzés, pl. nátha, influenza zajlik
 • Alaposan mossa meg a kezét WC használat után, és étkezések előtt
 • Viseljen kesztyűt, ha kertészkedik, vagy más, földdel kapcsolatos munkát végez
 • Ne dohányozzon!

Néha azonban a fer
tőzés elkerülhetetlen. Azonnal értesítse kezelő orvosát, vagy a transzplantációt végző központ orvosait, ha a következők valamelyikét észleli:

 • 38°C fölötti láz, különösen, ha hidegrázás kíséri
 • Hasmenés, hányinger, hányás, vagy megmagyarázhatatlan fejfájás
 • Kimerültség, étvágycsökkenés
 • Légzési nehézség, vizelési nehézség, vagy azt kísérő kellemetlen érzés, hasi fájdalom
 • Bőr-, vagy szemszínének bármilyen változása, vagy bőrpír megjelenése
 • Nyeléskor jelentkező fájdalom

A gyógyuláshoz szükséges gyógyszereket orvosa fogja felírni Önnek.

Néha a fertőzés elkerülhetetlen

Védőoltások

Nem kaphat semmiféle élő, vagy gyengített kórokozót tartalmazó védőoltást, így pl. Szabin cseppet, rubeóla vagy sárgaláz elleni oltást. Az elölt, vagy inaktivált kórokozókkal történő védőoltások engedélyezettek, de a védőoltás beadása előtt értesítse orvosát, vagy transzplantációs munkacsoportját. Ha bizonyos betegségekkel szemben bizonytalan védettségében, kérje meg orvosát, hogy az immunizálás előtt végezze el a megfelelő szerológiai vizsgálatot.

Kóros veseműködés

Sok más veseproblémán túl, egyes betegekben a tacrolimus, és cyclosporin kezelés ronthatja a veseműködést. A veseműködés romlása könnyen megállapítható a vérmintából mért kreatinin, és vér urea nitrogén (BUN vagy CN) szint változásából. Ez a két anyagcseretermék szervezetünk normál működése során képződik, s kórosan magas szinteket ér el, ha a vesék gyógyszer toxicitás miatt rosszul működnek. A legtöbb esetben ezek a mellékhatások dózis függőek, és a dózis csökkentésével megszüntethetők. A kóros veseműködés tüneteit nehéz felismerni, de ha azt veszi észre, hogy éjszaka sok vizeletet ürít, vagy állandóan fáradtnak érzi magát, keresse fel orvosát, vagy a transzplantációs központ orvosát.

Cukorbetegség

A cukorbetegség azt jelenti, hogy a vércukor szintje megemelkedett. Az Ön által szedett immunszuppresszív gyógyszerek közül egyesek cukorbetegséget okozhat. Értesítenie kell orvosát, vagy a transzplantációt végző központ orvosát, ha a következők valamelyikét észleli:

 • Fokozott, nem szűnő szomjúság
 • Gyakori vizelés
 • Hasi fájdalom
 • Látási zavar
 • Zavartság

Ha cukorbetegség alakul ki Önnél, a probléma megoldására speciális kezelést fog kapni. Elősegítheti vércukor szintjének csökkenését, ha fogy, ha alaposan ellenőrzött diétát folytat, és rendszeresen mozog. Lehet, hogy szájonát szedhető antidiabetikumokra, vagy inzulin injekcióra lesz szüksége.

Magas vérnyomás (hypertónia)

A magas vérnyomás, és a szívbetegség gyakori problémák, amelyek gyakoribbá válnak az életkor előrehaladtával. Vérnyomása a szedett gyógyszerek mellékhatásaként is emelkedhet. Ha a magas vérnyomást nem kezelik, gyengíti a szívet, és az erek korai elöregedéséhez vezet. Szüksége lehet további gyógyszerekre vérnyomása szabályozásához. Lehet, hogy vízhajtót írnak fel Önnek, hogy megnöveljék vizeletének mennyiségét, és eltávolítsák szervezetéből a fölösleges folyadékot.

Szüksége lehet további gyógyszerekre vérnyomása szabályozásához

Életmódjának változtatása elősegítheti vérnyomásának csökkenését. Próbálja elkerülni a stresszt, fogyasszon alacsony só tartalmú ételeket, hagyja abba a dohányzást, és végezzen rendszeres testmozgást.

Daganat

A rosszindulatú daganatok kialakulását a sirolimus, és valószínűleg az everolimus kivételével kismértékben valamennyi immunszuppresszív gyógyszer növelheti, különösen a B-sejtes (egy fehérvérsejt típus) limfómákét. Bár a rosszindulatú daganatok kialakulásának veszélye minden immunszuppresszív kezelésben részesülő beteg esetén fennáll, ez a veszély nagyon kicsi (<3%). Szerencsére, mivel rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll, valószínű, hogy bármilyen potenciális komplikációt korán felismernek. Ezen kívül, ha megfelelő óvintézkedéseket tesz a napsugárzással szemben (lásd a 18. oldalon), a bőrdaganatok kialakulásának veszélye is nagymértékben csökkenni fog.

Idegrendszeri szövődmények

Egyes immunszuppresszív gyógyszerek nemkívánatos idegrendszeri reakciókat válthatnak ki. A cyclosporin, és a tacrolimus alvási zavarokat okozhatnak, pl. álmatlanságot, rémálmokat, vagy túl élénk álmokat. Az egyéb hatások közé tartozik a túlérzékenység, a hirtele
n hangulatváltozás, valamint vannak betegek, akiknél problémát okoz a koncentrálás, és az emlékezés. Azt tapasztalhatja, hogy keze remeg, kezében, lábában zsibbadást érez. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a korai posztoperatív szakban lépnek fel, és általában csökkennek, ha a gyógyszerek dózisa alacsonyabb lesz.

Nem ritka, hogy a transzplantált betegek aggódni kezdenek, sőt akár depresszióssá válhatnak.

Pszichiátriai problémák

Nem ritka, hogy a kezdeti eufória után a transzplantált betegek aggódni kezdenek, sőt akár depresszióssá válnak. Külsejük megváltozása aggaszthatja a betegeket, különösen a nőket, és a gyermekeket. Van olyan beteg, aki attól fél, hogy az élete a transzplantáció után nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt, és hogy fogyatékosok, vagy valamilyen módon mások lesznek. Van olyan beteg is, aki a transzplantált vese kilökődése miatti állandó félelemben él. Ez problémákat, feszültségeket okozhat a családban. Nehéz lehet a család, vagy a partner számára megérteni a transzplantált beteg speciális igényeit. Vannak tanácsadó szolgálatok, amelyek segíthetnek Önnek, és családjának életvitelük módosításában, előkészíthetik Önt az ismételt munkába állásra, vagy iskolájának folytatására. Kérdezze meg orvosát, vagy a transzplantációt végző központ orvosát, hogy hol talál ilyen szolgálatot, s így ezek a problémák elkerülhetők, vagy megoldhatók.

Életminőség

Egy új vese beültetése egy emberbe nem ugyanaz, mint kicserélni a motort egy autóban! Alkalmazkodnia kell egyes dolgokban, így pl. minden nap gyógyszert kell szednie, és rendszeresen orvosi ellenőrzésre kell mennie. Ennek ellenére a legtöbb transzplantáción átesett beteg úgy érzi, hogy életminősége nagyon jó a transzplantációt megelőzőhöz képest.

Vezessen pontos, és napra kész feljegyzéseket egészségi állapotáról.

Kommunikáció az Önt ellátó egészségügyi szakemberekkel

Ez az Ön egyik legfontosabb feladata! Mihelyt Ön, és az új veséje „megszokják egymást”, az Ön orvosi ellátásának célja hamarosan ugyanaz lesz, mint bármely más ember esetén: megelőzni a betegségeket, és ha mégis kialakulnak, sikeresen kezelni azokat. A jó kommunikáció Ön, és a transzplantációs központ ambulanciájának orvosa, családorvosa, fogorvosa között elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön tartósan jó állapotban legyen. Győződjön meg arról, hogy az egészségügyi ellátásában részt vevő valamennyi személy tudja, hogy Önnek átültetett veséje van, és folyamatosan gyógyszert szed. Vezessen pontos, és napra kész feljegyzéseket a következőkről: vérnyomás, pulzus, testsúly, a vizelet mennyisége, változás a gyógyszerekben, vagy azok dózisában, apróbb fertőzések, és azok kezelése, új tünetek vagy, mellékhatások. Ha az ellenőrző vizitre megy, ne felejtse otthon kézikönyvét, mely tartalmazza az összes fontos orvosi információt.

Vesetranszplantálttá válni fordulópontot jelent az életben. Mindössze 30 évvel ezelőtt valószínűleg meghalt volna. A modern orvostudomány esélyt adott arra, hogy hosszú, és aktív életet élhessen. Vigyázzon a veséjére – nagyon értékes, és még hosszú ideig szüksége lesz rá!