7. A májátültetés (transzplantáció)

7.1 Szállítás szervezése a klinikán

Amikor a szerv donáció lehetősége felmerül (cadaver-, élődonor), a gyermeket részére, az SE. Transzplantációs Klinikája időben értesíti a családot a további lépésekről. Ez bármely nappali, vagy éjszakai időpontban megtörténhet. A gyermek szállítását a transzplantációs koordinátorok szervezik. A gyermeket mentőautóval, vagy repülőgéppel, vagy helikopterrel viszik a TK-ra. Legfeljebb egy szülő kísérheti a gyermeket közvetlenül a klinikára. A szállítás előtt a szükséges családi teendőket előre meg kell tervezni. A klinikán a transzplantációs team ügyeletes orvosai fogadják önöket. Kisebb gyermeknél az apa, vagy anya, állandó felvétele is szokásos. A részletkérdések tekintetében előzetesen lépjenek kapcsolatba TK-val.

7.2 A transzplantáció előtti közvetlen előkészítés.

A klinikára való megérkezés után gyermeke klinikai vizsgálaton esik át, és egy preoperatív vérvétel következik. Esetleg kap a gyermek infúziót is a tervezett operáció előtt, mivel az ital, és táplálék felvétel ki kell, hogy maradjon. Önöknek, mint szülőknek most lehetőségük van, hogy az időközben felmerült kérdéseket az illetékes ápoló személyzetnek, és orvosoknak feltegyék.

7.3 A donor máj

Különösen gyermekek esetében megkíséreljük, hogy lehetőség szerint, csak minőségileg jó minőségű szerv kerüljön átültetésre. Előzőleg a legfontosabb kockázati tényezők, anatómiai nehézségek, fertőzések, illetve egyéb faktorok kizárása szükséges.

A májátültetést követő években az átültetett máj együtt fog növekedni gyermekével, így a máj nagysága mindig korának megfelelő méretű lesz.

7.4 A műtét lefolyása (4-12 óra)

A műtét közvetlen körülményeiről, és várható technikai nehézségeiről az operáló orvos és, altatóorvos a családot tájékoztatja.

A gyermeknek a műtőbe való megérkezése után, a narkózis megkezdését követően több centrális véna katéter felhelyezése következik, amelyek a műtét folyamán, és a műtét utáni első napokban is szükségesek.

Hólyag katéter, és gyomorszonda behelyezésére is sor kerül műtét előtt.

Az altatást követően megtörténik a régi máj eltávolítása, majd az új (cadaver-, vagy élődonorból származó) máj átültetése. Élődonor esetén a műtétet párhuzamosan két műtőben végezzük. A műtét lépéseit a mellékelt ábrákon követhetjük (1. 2. 3. ábra)

A műtét során egy, vagy két dréncsövet helyeznek el a hasüregben annak érdekében, hogy a műtétet követő napokban a sebváladék kivezethető legyen.

A műtét befejezése után a gyermek az intenzív osztályra kerül, még lélegeztetett állapotban, további kezelés céljából.