Ahhoz, hogy a májátültetés megtörténhessen, számos vizsgálaton kell átesni. Az úgynevezett I. fázis vizsgálatok egy nagyon részletes belgyógyászati kivizsgálást jelentenek, melyek célja, hogy a szervezet teherbíró képessége, illetve esetleges kizáró körülmények ismertté váljanak. Ezt általában a májátültetést javasló belgyógyászati osztály végzi el. A II. fázis vizsgálatok célja azt vizsgálni, hogy milyen környezetbe (erek állapota, és esetleges érfejlődési eltérések) kerül a szervezetben a beültetendő új máj. Ugyancsak ilyenkor készül fel a Vérellátó Szolgálat a májtranszplantáció során várható vérigényre. A II fázis vizsgálatok már a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történnek, lehetőség szerint egy napos, járó beteg vizsgálat formájában. Erre az egy napos vizsgálatra, éhgyomorra kell érkeznie az előre egyeztetett időpontban. Ha valamennyi vizsgálata elkészült, és az eredmények Intézetünk rendelkezésére állnak, akkor a Nemzeti Máj Várólista bizottság bírálja el, hogy az Ön számára a májátültetés javasolt-e. E bizottság tagjai sebészek, belgyógyászok, illetve az Ön eddigi ellátásában, és kivizsgálásában résztvevő szakemberek. Ha a bizottság tagjai az eddigi kórtörténete, és az esetleg kialakult szövődmények ismeretében indokoltnak tartja a májátültetést, a várólista bizottság Önt Várólistára helyezi, melyről írásban értesítjük. A Várólistán már azok a minden szempontból a transzplantációra alkalmas betegek vannak, akik számára bármikor adódhat egy vércsoportban, és méretben megfelelő máj. Amíg Ön várólistán van, addig is rendszeres ellenőrzését végezzük Intézetünkben.

Mit hozzon magával riadó alkalmával?

Ha a várólistán van, egy előre összekészített táska sokat segít a riadó alkalmával. Kérjük, hozzon magával:

 • Hálóruhát, pizsamát
 • Váltás fehérneműt
 • Köntöst, papucsot
 • Tisztálkodási eszközöket (szappan, borotva, fogkefe stb.)
 • Könyvet, olvasni valót

Amíg a riadóra vár, nagyon fontos, hogy fogait fogorvosa rendszeresen ellenőrizze. Ezzel jelentősen csökkentheti a műtét utáni fertőzés veszélyét.

Műtéti előkészítés

Ha riadó alkalmával megérkezik a Klinikára, sürgős EKG, labor, ultrahang, és röntgen vizsgálat történik. Ennek célja, hogy felfedjen minden olyan, esetlegesen lappangó fertőzést, mely a májbetegeknél nem mindig nyilvánvaló. Beöntést fog kapni, melynek célja, hogy a műtétre előkészítsük. Végezetül fertőtlenítő szappannal alapos zuhanyozás következik.

Találkozni fog az altatóorvossal, és a klinika sebészeivel, akik tájékoztatni fogják arról, hogy mikor várható a műtét, esetlegesen milyen egyéb kockázatai vannak a beavatkozásnak. Most kerül elbírálásra, hogy az aktuális állapota alapján alkalmas-e a műtétre. Végül ilyenkor fogják kérni a műtéti beleegyezés aláírását.
A műtéti előkészítés néhány órát vesz igénybe. Ez alatt már dolgozik valahol egy operáló csoport a donor máj eltávolításán. Az ő véleményük a döntő abból a szempontból, hogy a donor máj alkalmas-e beültetésre. Néha előfordul, hogy a donor máj az ilyenkor talált lelet alapján nem alkalmas a beültetésre. Erről tájékoztatni fogjuk, és a vizsgálatokat követően haza engedjük. Tudjuk, hogy az ilyenkor elmaradó műtét nagy lelki megterhelést okozhat mind Önnek, mind családjának, de az Ön biztonságát szolgálja, hogy csak minden szempontból alkalmas szerv kerüljön beültetésre. Néha előfordul, hogy az adott donormájra több beteget hívunk be, Ön esetleg tartalékként szerepel. Ennek oka, hogy például a daganatos eredetű májbetegségek esetén időnként csak a műtét közben lehet eldönteni egy recipiens alkalmasságát. Ilyenkor az alkalmatlannak bizonyult recipiens helyett a tartalék recipiens kapja a májat. Mindig elmondjuk, ha Önt tartaléknak hívjuk be, vagy betegsége, és az esetlegesen kialakult szövődmények miatt Ön mellé tartalék recipienst hívunk be egy riadó során.

FONTOS

Ha egy alkalmas máj van az Ön számára, a Klinika azonnal értesíti. Kérjük az értesítést követően:

 • Ne egyen és igyon semmit
 • Ne dohányozzon
 • Várakozzon a koordinátorral megbeszélt helyen a mentő megérkezéséig
 • De a legfontosabb: maradjon nyugodt!

A műtét

A májátültetés alapvető sebészi technikája az elmúlt mintegy 25 évben fejlődött ki. Ez döntően két fő lépésből áll: a megbetegedett máj eltávolításából, és az új máj beültetéséből a jobb felső hasfélbe, az eredeti máj helyére. Bár ez egyszer
űnek hangzik, mégis nagy kihívást jelent a sebész számára, és a műtéti idő hat és tizennyolc óra között változhat. A beültetésben 2 sebész, aneszteziológus, és több asszisztens vesz részt. A műtét során a beteg májat leválasztják a májat ellátó nagyerekről, és az epevezetékről, majd az új májat a régi helyére helyezik, és mindezekkel a képletekkel újra egyesítik.

FONTOS !

Még az előkészítés késői szakaszában, vagy akár a műtét közben is adódhat olyan helyzet, hogy akár a donormáj alkalmatlansága, akár egyéb ok miatt a műtét elhagyására kényszerül a sebész.

A műtét után

A műtétet követően az intenzív osztályra kerül. Itt várhatóan lélegeztető géppel fogják kezelni, melyről 24-48 óra multával fogják levenni. Néha előfordul, hogy a lélegeztetés ettől hosszabb ideig tart. Amikor felébred az intenzív osztályon, csövek fognak a hasából kilógni. Ezek célja, hogy a máj körüli folyadékgyülemet levezessék, és időben észlelni lehessen egy esetleges vérzéses, vagy fertőzéses szövődmény kialakulását. Ezeket a csöveket, vagy még az intenzív osztályon, vagy később a sebészeti osztályon eltávolítjuk.
Általában 3-10 napos intenzív osztályos kezelés után sebészeti kórterembe kerül. Itt további 2-3 hét kezelés történik a hazamenetel előtt. Ez alatt az idő alatt a korai kilökődési reakció jeleit, esetleges hasi, vagy mellkasi folyadékgyülem kialakulását, fertőzéses szövődmény kialakulását figyelik. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb próbáljon meg a gyógytornász segítségével az ágyból kikelni, mert ez sok keringési zavart előzhet meg. Ez a gyógyulási időszak a gyógytorna, és a fokozott, szájonát történő kalória bevitel időszaka. Fontos, hogy a műtét következtében kialakult teltségérzés ellenére próbáljon meg enni.

Májbiopszia

Ha szükséges, a transzplantációs munkacsoport ultrahang ellenőrzése mellett szövetmintát vesz a beültetett új májból. Ezt a mintavételt hívják biopsziának. Célja, hogy ellenőrizze a máj gyógyulási folyamatát, kilökődési reakció jelentkezését, vagy annak hiányát. A biopszia előtt helyi érzéstelenítő szert kap, majd egy speciális tűvel kis szövethengert vesznek a májból mikroszkópos vizsgálat céljából. Ez után a beavatkozás után, ha másképp nem rendelik, 4 óra hosszat az ágyban fekve kell maradni.

Kontroll vizsgálatok

A hazabocsátást követően először hetente, később kéthetente, majd havonta kell jelentkezni a májambulancián kontroll vizsgálatokra. Ennek célja, hogy az elvégzett labor, és ultrahang vizsgálatokkal kövessük a gyógyulás folyamatát, és az esetleges szövődményeket időben észlelhessük. Minden kontroll alkalmával részletes labor vizsgálat történik, melyeket szükség szerint egyéb vizsgálatokkal egészítünk ki. Ugyancsak vérvétel történik egyes fontos gyógyszerek vérszintjének (Prograf®, Sandimmun Neoral®, Rapamune®) ellenőrzésére. Ettől függ, hogy módosítjuk-e ezen gyógyszerek adagolását. A túl magas gyógyszerszint a fertőzések fokozott veszélyével jár, míg a túl alacsony szint kilökődési reakcióhoz vezethet. Ahogy csökken a kilökődési reakció veszélye, a gyógyszerek szintjét a lehetséges minimumra csökkentjük.

FONTOS!

 • Ne vegye be Prograf (tacrolimus), vagy Sandimmun Neoral (cyclosporin), vagy Rapamune (sirolimus) gyógyszereit a kontroll laborvizsgálat előtt, mert ez megváltoztatja az eredményeket!
 • Labor kontroll előtti utolsó esti gyógyszerbevételét időben úgy tolja el, hogy a másnapi vérvételig (reggel 8- 8.30) között 12 óra teljen el.
 • Hozza magával ezeket a gyógyszereket, hogy közvetlenül a vérvételt követően be tudja venni!
 • Hozza magával ambuláns lapját, és utolsó klinikai zárójelentését!