Hazatérés

A transzplantáció után a kórházból való hazatérés általában egy boldog, örömteli esemény, azonban ez az örömérzet az első néhány hétben jelentős mértékű szorongással, sőt depresszióval is vegyülhet. Fontos annak elfogadása, hogy a felépülés egy olyan folyamat, amely több hétig, vagy hónapig is eltarthat. Önnek és családjának egyaránt időre van szüksége az új életmód megszokásához, ugyanakkor a transzplantált vesével való együttélés megtanulása is időigényes folyamat. A legtöbb ember könnyebben viseli mindezt, ha aktív marad, és főként akkor, ha kitartó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy folytassa a fizikai rehabilitáció hosszú folyamatát.

Miután a kb. három hónapig tartó első, érzékeny időszak eltelik a transzplantáció után, a vesetranszplantált betegek nagy többsége élvezi a teljes, aktív életet. A lehetséges problémák ellenére a transzplantáltak nagy többsége visszatér normális életviteléhez. Dolgoznak, családjuk van, nevelik gyermekeiket, hasznos tagjai közösségüknek és élvezik a szabadidejüket.

Étrend és táplálkozás

A transzplantáció előtt hosszú ideig beteg volt, s lehetséges, hogy sokat veszített a súlyából. A megfelelő táplálkozás ezért fontos részét képezi felépülésének, és az egészséges, jól kiegyensúlyozott diéta segíti Önt abban, hogy ismét talpra álljon. Sajnos, az egyik hatás, amit majdnem minden kortikoszteroidot szedő beteg tapasztal, az étvágy jelentős mértékű megnövekedése. Az elhízás ezért a legtöbb transzplantált beteg számára egy fontos probléma hosszú távon. Lehet, hogy alacsony zsír, és cukor tartalmú diétát kell folytatnia ahhoz, hogy testsúlyát és vércukor szintjét megfelelő kontroll alatt tartsa. Kérje meg dietetikusát, hogy segítsen a megfelelő étrend összeállításában, amely egyaránt megfelel majd a szükséges diétának és az Ön igényeinek. Étrend kiegészítésként a multivitamin készítmények szedése lehetséges, azonban a megfelelő készítmény kiválasztását beszélje meg kezelőorvosával!

A megfelelő táplálkozás fontos részét képezi felépülésének

Étrendjének a következőket kell tartalmaznia:

 • Gyümölcs (ne felejtse, hogy bizonyos gyümölcsök, pl. a banán, nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, ezért nem ajánlatos belőlük túl sokat fogyasztani).
 • Zöldségfélék
 • Teljesértékű gabonafélék és kenyerek
 • Alacsony zsírtartalmú tej, és tejtermék, vagy egyéb kalciumforrások
 • Sovány hús, hal, baromfi, vagy egyéb fehérjeforrás

Lehet, hogy alacsony zsír, és cukor tartalmú diétát kell folytatnia ahhoz, hogy testsúlyát és vércukor szintjét megfelelő kontroll alatt tartsa.

További javaslatok:

 • Minden nap mérje meg a testsúlyát
 • A fő étkezések között ne fogyasszon édességeket, pl. süteményt, kekszet. Ha éhes, egyen gyümölcsöt vagy zöldségeket (alacsony a kalória tartalmuk), esetleg kefirt vagy joghurtot.
 • Azokat a zöldségféléket, melyeknek a gyökerét esszük (pl. a burgonya), mindig meg kell tisztítani, és forró vízben megfőzni. Jó megoldás, ha a zöldségeket nagynyomású kuktában főzi, így megőrzi vitamin tartalmukat, és ugyanakkor csökkenti az elkészítésre fordított időt, energiát.
 • Ne fogyasszon olyan sajtokat, amelyeket nem pasztőrözött tejből készítettek, és ne egyen penésszel érlelt sajtot sem, mint pl. a Stilton, Camembert, Márványsajt, Roquefort.
 • Egyszerre csak kis mennyiségű tejterméket vásároljon, hogy azt még frissen elfogyaszthassa.
 • Próbáljon meg legalább két liter folyadékot fogyasztani naponta. Ez jó a veséjének, és segíti a salakanyagok eltávolítását a szervezetéből. A palackozott ásványvíz (az alacsony nátrium tartalmúak), a gyógyteák, és a pasztőrözött, alacsony zsírtartalmú tej jó választási lehetőséget kínálnak.
 • Nem szükséges fűszerszegényen táplálkoznia, de kerülje a nagyon pikáns, csípős ételeket.
FONTOS!
Ha tacrolimust, cyclosporint vagy sirolimust szed, ne fogyasszon grapefruitot vagy grapefruit levet tartalmazó készítmény. A grapefruit megnöveli e gyógyszerek vérszintjét, és ez mellékhatások kialakulásához vezethet.

Só (nátrium)

A kortikoszteroidok, valamint kisebb mértékben a cyclosporin és a tacrolimus hatására szervezete visszatartja a sót. Ez folyadék visszatartáshoz és vérnyomás emelkedéshez vezethet.

Próbálja meg só fogyasztását csökkenteni a következő módszerekkel:

 • Főzéskor csak kevés sót használjon
 • Próbálja nem sózni a főtt ételeket
 • Kerülje a sós ételeket, p
  l. a burgonyaszirom, chipsek
 • Kerülje a konzerveket (ezek gyakran sok sót tartalmaznak)

Amennyiben Önnek vízhajtó kezelésre van szüksége, valamint nagyon ritkán e nélkül is, a nátrium ürítése normális lehet, ezért a sóbevitelét beszélje meg a kezelőorvosával.

Kálium

A legtöbb csökkent veseműködésű beteg vérében túl magas a kálium koncentráció. Vesetranszplantáció után a betegek nagy részében visszaáll a kálium egyensúly, azonban egyes esetekben, főleg ha nem szed vízhajtót, a vesék nehezen tudják a kálium szintet szabályozni. Emiatt jobb elkerülni az olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, mint pl. a gyümölcslé, a banán, és a spenót. Bizonyos esetekben veséje a káliumot a kelleténél jobban ürítheti, ezért a káliumbevitelét is mindig egyeztesse a kezelőorvosával.

Általában érdemes a sófogyasztását csökkenteni

Testmozgás

A testmozgás a testre, és lélekre egyaránt stimulálóan hat. Azok a betegek, akik rendszeresen végeznek testmozgást, azt mondják, hogy az javítja általános közérzetüket, növeli energiájukat a munkában, kikapcsolódásban és személyes kapcsolatokban egyaránt. A rendszeres testmozgás segít a testsúly megőrzésében is.

Fontos a napi edzésprogram kidolgozása azért, hogy megerősítse a hosszú betegeskedés alatt legyengült izomzatát. Edzésprogramjának fokozatosnak kell lennie, lassan növelve a terhelés mértékét. Így az edzés pozitív hatásai teljes mértékben érvényesülnek, anélkül, hogy az veszélyeztetné testi épségét, vagy súlyos sérülést okozna. A lépcsőzés jó módja a testmozgás megkezdésének, de vigyázzon, ne erőltesse túl magát, és pihenjen, ha elfáradt. Hamarosan észre fogja venni, hogy visszanyeri erejét, és másféle testedzésbe is belekezdhet. A műtét után három hónapig azonban kerülni kell a hasizmát igénybe vevő testmozgást, hasfali sérv kialakulásának megelőzésére. A kerékpározás, úszás és a gyaloglás nagyon jó módja az állóképesség növelésének, és az általános izomtónus javításának. Ha mindez már jól megy, akár már három hónappal a műtét után olyan hobbikat is elkezdhet, mint a teniszezés, vagy futás.

Fontos a napi edzésprogram kidolgozása azért, hogy erősítse izomzatát.

Bármely testedzési program megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a traszplantációt végző központ orvosaival. Ők segíthetnek az Ön számára legmegfelelőbb edzésprogram kiválasztásában.

FIGYELEM!

Ha a következő problémák közül bármelyiket észleli, azonnal hagyja abba a testedzést mindaddig, míg nem beszélt orvosával:

 • Mellkasában, nyakában, vagy állkapcsában jelentkező nyomás-, vagy szorító fájdalomérzés
 • Túlzott fáradtság, ami nem magyarázható kialvatlansággal
 • Szokatlan légzési nehézség
 • Szédülés, zavartság testmozgás után
 • Állandó szapora vagy szabálytalan szívműködés a terhelés alatt vagy után

Gépjárművezetés

Nem ajánlatos gépjárművet vezetni a műtétet követő első négy hétben. Mindig használja a biztonsági övet, még akkor is, ha kényelmetlennek találja. Semmi alapja annak, hogy a biztonsági öv viselése zavarná a veséjét.

Alkohol

Alkohol tartalmú italok fogyasztása nem ajánlott. Az alkohol a májban bomlik le, és a gyógyszerekkel együtt fokozottan májkárosító hatása van.

Dohányzás

Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás káros az egészségre. Ha a leszokással gondjai vannak, kérje a helyi, dohányzásról leszoktató csoport segítségét. A vesebetegek fokozottan hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésre, ezért a dohányzás az átlagosnál is fokozottabban hátrányos Önre nézve.

Szexuális aktivitás

A sikeres transzplantációt követő néhány hónapon belül általában javul a szexuális aktivitás. Amint elég jól érzi hozzá magát, élhet nemi életet. A férfiak nagy többsége visszanyeri nemzőképességét, bár néhány beteg, akiknél komoly vérkeringési problémák állnak fenn, impotens maradhat. Egyes gyógyszerek zavarhatják a szexuális működést, ezért keresse fel kezelő orvosát, vagy a traszplantációt végző munkacsoportot, ha ilyen problémát észlel. Nyugodtan megcsókolhatja partnerét, feltéve, hogy neki nincs fertőzése, pl. nátha, influenza, vagy herpesze (pl. herpes simplex).

Mivel egyes immunszuppresszív szerek befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták, azok szedése csak a transzplantációs központ orvosi ellenőrzése mellett ajánlott. Intrauterin eszközök alkalmazása, mint a spirál, szintén nem ajánlott, mivel megnövelik a fertőzésveszélyt. A fertőzések megelőzése szempontjából használható a gumi óvszer, és spermicid krémmel/habbal együtt alkalmazva jó fogamzásgátló is. A petevezeték lekötése egy m
ásik lehetséges megoldás, és a nők egy része lehet, hogy meg akarja beszélni nőgyógyászával, ha már nem kíván több gyermeket.

Sok férfi nemzett már gyermeket vesetranszplantáció után. A legtöbb nő esetében a normális havi ciklus pár hónappal a transzplantáció után visszatér, és már sok transzplantált nő szült egészséges gyermeket. A családot tervező nők beszéljék meg ez irányú terveiket kezelőorvosukkal, vagy a transzplantációt végző munkacsoporttal. Normálisan az átültetés után legalább egy évet érdemes várni a teherbeeséssel. Ezen kívül fontos, hogy vesefunkciója jó legyen, ne legyen semmilyen betegsége, ami veszélyeztethetné a saját, vagy a magzat egészségét, és kis dózisú immunszuppresszív kezelés alatt kell állnia.

A családot tervező nők beszéljék meg ez irányú terveiket kezelőorvosukkal.

Pihenés

Semmi akadálya annak, hogy a világ bármelyik pontjára elutazzon, de legyen óvatos. Kerülje azokat a helyeket, ahol a víz és az élelmiszer fertőzött lehet, és alacsony a higiénia szintje. Általánosságban elmondható, hogy biztonsággal utazhat Észak-Amerikába, Európába, Japánba és Ausztráliába, de mielőtt utazását elkezdené szervezni, beszélje meg útitervét kezelőorvosával. Mindig vigyen magával az utazás egész időtartamára elegendő gyógyszert. Ha repülőgéppel utazik a gyógyszereit mindig kézipoggyászként vigye magával! Ha valami oknál fogva gyógyszere elfogy, elvész, vagy ellopják, ne felejtse, hogy a gyógyszerek kereskedelmi neve országonként változik. Ha külföldre utazik, kérjen orvosától igazolást, amiben leírja, hogy Önnek transzplantált veséje van, és emiatt nagy mennyiségű gyógyszerre van szüksége.

Mindig hagyja meg a címet, ahol elérhető lesz. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy tud-e adni olyan címet a nyaralás helyén, ahova szükség esetén segítségért fordulhat.

Védőoltások

Nem kaphat semmiféle élő, vagy gyengített kórokozót tartalmazó védőoltást, így pl. Szabin cseppet, rubeóla, vagy sárgaláz elleni oltást. Az elölt, vagy inaktivált kórokozókkal történő védőoltások engedélyezettek, de a védőoltás beadása előtt tájékoztassa orvosát, vagy a transzplantációs központ orvosaival. Ha bizonyos betegségekkel szemben bizonytalan védettségében, kérje meg orvosát, hogy végezze el a megfelelő szerológiai vizsgálatot az immunizálás előtt.

Háziállatok és növények

A fokozott fertőzésveszély miatt általában nem ajánlott néhány fajta háziállatot tartani. Sok ember számára azonban kedvenc állatának simogatása, és ápolása fontos tényező mind a felépülés, mind az életminőség szempontjából. A legkisebb fertőzésveszélyt a halak, hüllők, pókok, kis rágcsálók, pl. a hörcsög, egér, és a nyúl jelentik. A kutya tartása szintén lehetséges, a rövid szőrű fajtákat könnyebb tisztán tartani. Kellően ápolt macskát szintén lehetséges tartani, azonban a kalitkában tartott madarak nem ajánlottak, mivel Staphylococcus, és más veszélyes baktériumot hordozhatnak.

Legyen óvatos a háziállatokkal

Ha van háziállata, kerülje az ürülékük érintését, és viseljen gumikesztyűt, ha az almukat, vagy a kalitkájukat tisztítja. Ne engedje, hogy háziállata megnyalja kezét, vagy az arcát, s ha ez véletlenül mégis megtörténne, mossa le az érintett területet szappannal, és vízzel. Tartsa háziállatának összes járulékos dolgát, pl. az etető edényt tisztán, és távol az Ön saját holmijaitól. A háziállatokat ne engedje be a hálószobába.

Takarítás

Rendszeresen takarítsa a fürdőszobát, és a konyhát, különös tekintettel a hűtőszekrényre. Szükségtelen speciális tisztítószereket alkalmaznia, a normál háztartási tisztítószerek és súrolószerek elegendőek.

A többi helységet a szokásosnak megfelelően takarítsa, és rendszeresen cserélje az ágyneműt.