9. Májtranszplantáció utáni szövődmények

9.1 – Sebészeti szövődmények

A korai postoperációs fázisban lehetséges, hogy a transzplantált gyermeknél sebészeti problémák alakulnak ki a máj ereiben, vagy az epevezeték rendszerében. Epecsorgás esetén kisebb korrigáló műtét szükséges, éppúgy, mint vérzési szövődmények esetén.

Komolyabbak az ún. érelzáródásos (trombózis) szövődmények, amikor vérrög zárja valamelyik artériás, vagy vénás ágat a májban. Ez súlyos esetben újabb májtranszplantációhoz is vezethet (retranszplantáció).

A thrombosis megelőzésére Heparin kezelést alkalmazunk, amely a vér alvadását csökkenti. Ez szoros laboratóriumi, és klinikai követést igényel.

Hazamenetel után a véralvadásgátlóként acetilszalicisav származékot adunk.

9.2 – Akut kilökés

Az átültetés után a kilökődés megelőzése immunszuppresszív gyógyszerekkel (kilökődés elleni gyógyszerek) folyamatosan szükséges Ez elsősorban a korai időszakban, ingadozó vérértékeknél a gyógyszerek gyakori dózis kiigazítását követeli.

A jól beállított gyógyszeres kezeléssel az átültetett máj egy-két hét alatt teljesen normális funkciót mutat, de a kilökődés veszélye az első hónapban folyamatosan fennáll. A kilökési reakció diagnosztizálása klinikai, laboratóriumi, és szövettani kép alapján történik.

Az akut kilökési reakciót általában 3-5 napos, nagy adagú steroid (500-1000 mg) kezeléssel meg lehet állítani. Csak ritkább esetekben szükséges erősebb gyógyszerek (immunterápia) bevezetésére.

9.3 – Fertőzések

A májtranszplantációt követően a védekező képesség az alkalmazott immunrendszert csökkentő gyógyszerek miatt, jelentősen csökken. Ennek következtében a transzplantált a normálisnál sokkal fogékonyabb a különböző fertőzésekre. A fertőzés kialakulását ezen kívül a nagy műtéti terhelés, a nélkülözhetetlen intravénás-, a lélegeztetéshez használt eszközök is, elősegítik. A fertőzések megelőzésére a műtét előtt, alatt, és után adott antibiotikumot használunk.

A fertőzésnek a leginkább a műtétet követő időszakban van kitéve a recipiens, de ebben az időszakban kórházi megfigyelés, majd gyakori ambuláns kontrol vizsgálatok során a szükséges rendszerességgel tenyésztéses, és szerológia vizsgálatokat végzünk, így még időben diagnosztizáljuk az esetleges betegséget.

Vannak olyan vírusfertőzések, melyekkel az életünk során találkozunk, majd a gyógyulás után a vírus tünetmentes hordozóivá válunk. Egészséges védekező rendszer mellett ennek nincsen különösebb jelentősége, de az immunrendszer bármilyen okból történő működés csökkenése esetén ezek a vírusok ismét aktivizálódnak, és betegséget okozhatnak. Ebből a szempontból a transzplantáltaknál a Cytomegalovírusnak van a legnagyobb jelentősége. Szerencsére manapság már rendelkezésünkre állnak olyan vizsgálati módszerek, melyek segítségével az esetleges friss fertőzést, vagy a korábbi reaktivációját időben megállapíthatjuk, és a megfelelő kezeléssel gyógyíthatjuk.

A transzplantáltaknál a fertőzés általános tünetei eltérhetnek a megszokottól (pl.: lázas állapot hiánya), ezért a rendszeres orvosi ellenőrzés, és szokatlan tünetek megjelenésekor szakorvosi vizsgálat javasolt.

9.4 – A gyógyszerek nem kívánt mellékhatása

A felhasznált gyógyszerek mellékhatása az orvosok előtt jól ismertek, esetenként mégsem kerülhetőek el.

A mellékhatások a gyógyszeres kezelés teljes megváltoztatását tehetik szükségessé.

Előfordulhatnak: ínyvérzés, fogak elszíneződése, erősebb szőrképződés a testen. Nem ritka a vesefunkció csökkenése sem.

A szteroidok a magas vérnyomás mellett, magas vércukorértékeket is eredményezhet.

9.5 – Egyéb szövődmények

Szövődménymentes lefolyás esetén a gyermek négy hét után elhagyhatja a klinikát. A kórházi tartózkodás mindenesetre más, ritkábban fellépő szövődmények miatt meghosszabbodhat. Itt elsősorban az epevezeték rendszer problémáira, sebgyógyulási zavarokra, vagy a gyógyszerváltás miatti új gyógyszer beállításra gondolunk. Ritkán daganatos betegség is előfordulhat.