Minden beteg, aki nagy műtéten esik át, sajnos tapasztalhat szövődményeket. A transzplantáción átesett betegeknél ennek fokozott a veszélye, mivel immunszuppresszióban részesülnek, ami gátolja az immunrendszerüket, és egyúttal a fertőzésekkel szembeni védekezőképességüket is. A legtöbb beteg észlel valamilyen szövődményt a transzplantáció utáni első hetekben, ezért ne aggódjon, ha valamilyen probléma jelentkezik. A transzplantációt végző munkacsoport mindent megtesz, hogy a szövődmények előfordulását csökkentse, és ha mégis előfordul, gyorsan kezeli azokat. Ha pontosan betartja az orvos előírásait, és probléma esetén haladéktalanul értesíti, hamarosan újra kezdheti az egészséges, aktív életet.

Kilökődési reakció

A szervátültetést követő első 4-8 hétben a legtöbb beteg átesik egy, vagy több enyhe, vagy mérsékelt fokú kilökődési reakción. Kezdetben lehet, hogy nem jelentkeznek a kilökődés egyértelmű jelei, de közérzetében megfigyelhet kis változásokat: pl. megmagyarázhatatlan idegességet, feszültség érzést, ismételt hőemelkedést. Ismernie kell a kilökődés általános tüneteit:

 • Hasi fájdalom, vagy feszülés érzés
 • Sötét vizelet megjelenése
 • Az eddig normális színű széklet világos, agyagszínűvé válása
 • A szem fehérje sárgás színűvé válása
 • Émelygés

Ha időben felismerik, a kilökődési reakciók sikeresen kezelhetőek

A kilökődés kezelése

A kilökődési reakció gyanúja laboratóriumi jelekből, és a tünetekből merül fel, melyet gyakran májbiopsziával is igazolnak. Az enyhe kilökődési reakció általában csak gyógyszeradag emelést igényel, a középsúlyos, és súlyos kilökődési reakció kezelése 3 napig tartó, nagy dózisú kortikoszteroid kezelést (shot, vagy magyarul: lökés kezelés). Ha a kortikoszteroid kezelés után a kilökődési reakció még fennáll, vagy rövid idő elteltével újra visszatér, akkor egy hatékonyabb kezelésre, pl. OKT3, vagy ATG, ALG lesz szüksége. Az alkalmazható gyógyszerek igen széles, és hatékony választéka miatt csak a betegek igen kis (mintegy 5 %) százalékánál alakul ki befolyásolhatatlan kilökődési reakció. E betegek kezelése egy ismételt májátültetés.

Fertőzések

Amíg az immunrendszer működésének gátlása a kilökődés megakadályozásához szükséges, a kezelés, ugyanakkor rontja a szervezet, fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Ezért a műtét utáni időszakban érzékenyebb lesz a megfázással, és egyéb fertőzésekkel szemben.

A fertőzések megelőzése

A körülöttünk lévő világban számos baktérium, és egyéb mikroorganizmus él. Bár fontos, hogy ne kerüljön érintkezésbe a lehetséges kórokozókkal, azért ne váljon remetévé. Néhány nagyon egyszerű szabály segít az Ön, és családja számára a fertőzés veszélyét jelentősen csökkenteni. Ez lehetővé teszi, hogy ne kelljen egész eddigi életét elviselhetetlen korlátokkal megváltoztatni. Ezek a következők:

 • Pihenjen eleget
 • Táplálkozzon egészségesen
 • Mozogjon rendszeresen, és tartsa testsúlyát elfogadható határok között
 • Influenzás időszakban (ősszel, és tavasszal) kerülje a zsúfolt bevásárlóközpontokat, színházakat, mozikat
 • Kerülje a találkozást olyan személyekkel, akiknél influenza, vagy nátha éppen zajlik
 • Alaposan mosson midig kezet étkezés előtt, és WC használat után
 • Viseljen gumikesztyűt, ha kertészkedik, vagy más földes munkát végez
 • Ne utazzon zsúfolt tömegközlekedési eszközön
 • Ne dohányozzon!

Néha azonban a fertőzést ennek ellenére sem sikerül elkerülni. Haladéktalanul értesítse ambulanciánk orvosát, vagy ügyeleti időben klinikánk ügyeletvezetőjét, ha a következő tünetek valamelyikét észleli:

 • Egy napon túl tartó 38 °C feletti hőmérséklet, különösen, ha hidegrázással jár együtt
 • Hasmenés, hányinger, hányás, megmagyarázhatatlan fejfájás
 • Fulladás, hasi fájdalom kialakulása
 • Kiütések, bőrpír megjelenése, a bőr, vagy szemfehérje színének sárgás árnyalatúvá válása
 • Nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom kialakulása

Ambulanciánk orvosa, vagy ügyeletesünk az adott betegségnek megfelelő legjobb gyógyszert fogja Önnek felírni.

Veseműködési zavarok

A cyclosporin, és a tacrolimus kezelés egyik lehetséges mellékhatása a vesem
űködési zavar kialakulása. A vese működéséről jó tájékoztatást ad a labor kontrollok során mért CN (vagy BUN) érték, és a kreatinin érték. Ezek az értékek megemelkednek, ha a vese működése a gyógyszer mellékhatás következtében esetleg romlik. Nagyon sok esetben ezek az emelkedések a gyógyszer dózisától függenek, és a dózis csökkentésével visszatérnek a normális értékre. A károsodott veseműködés egyik korai tünete lehet az indokolatlan állandó fáradság kialakulása hirtelen, indokolatlan testsúlynövekedéssel, illetve boka, és lábszár ödéma kialakulása. Ha ilyen tüneteket észlel, haladéktalanul jelentkezzék ambulanciánkon.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a vér cukorszintjének tartós emelkedését jelenti. A hosszú időn keresztül fennálló, kezeletlen cukorbetegség számos szövődmény kialakulásához vezethet: vakság, vese, és szívpanaszok, vérkeringési zavarok. Az Ön által szedett gyógyszerek némelyike elősegítheti cukorbetegség kialakulását. Kérjük ambuláns kontrollok alkalmával, hívja fel kezelőorvosa figyelmét, ha a következő tünetek valamelyikét észlelte:

 • Állandó szomjúság érzés
 • Gyakori vizelés
 • Látászavar

Elősegíti a vércukorszint csökkenését, ha testsúlyát diétával az Ön számára ideális szinten tartja, és rendszeresen mozog. Lehetséges, hogy a diéta önmagában nem elég, és szájonát szedhető gyógyszerekre, vagy inzulinra lesz szüksége. Ha cukorbetegség alakulna ki, megfelelő, személyre szabott ellátással segítünk e probléma megoldásában.

Magasvérnyomás (hypertonia)

A magasvérnyomás, és a szívbetegség az életkor előre haladtával egyre gyakoribbá váló betegségek. Vérnyomása a szedett gyógyszerek mellékhatásaként is emelkedhet. Ha a magasvérnyomást nem kezelik, az gyengíti a szívet, és az erek idő előtti öregedéséhez vezet. Lehetséges, hogy vérnyomáscsökkentő, illetve húgyhajtó gyógyszereket kell szednie. Ez megnöveli a vizelet mennyiségét, és így eltávolítja a felesleges folyadékot a szervezetéből.
Az életmód változtatás sokat segíthet a magasvérnyomás megelőzésében, és kezelésében. Próbálja kerülni a stresszt. Fogyasszon alacsony sótartalmú ételeket, ne dohányozzon, és végezzen rendszeres testmozgást.

Daganatos betegségek

A rosszindulatú daganatok kialakulását kismértékben valamennyi immunszuppresszív gyógyszer növeli, különösen az ún. B-sejtes (egyfajta fehérvérsejt) limfómákét. Bár a rosszindulatú daganat kialakulásának veszélye minden immunszuppresszív kezelésben részesült beteg esetén fennáll, ez a veszély nagyon kicsi, kisebb, mint 3 %. Szerencsére, mivel rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll, igen valószínű, hogy bármilyen kóros elváltozást időben felismernek. Ezen kívül, ha megfelelő óvintézkedéseket tesz a káros napsugárzással szemben, a bőrdaganatok kialakulásának veszélye jelentősen csökkeni fog.

Idegrendszeri szövődmények

A cyclosporin, és a tacrolimus alvási zavarokat okozhatnak, pl. álmatlanságot, túl élénk álmokat, esetleg rémálmokat. Az egyéb hangulatváltozások közé tartozik a túlérzékenység, hirtelen hangulatváltozás, néhány betegnél esetleg a koncentrálás, és emlékezés zavara. Előfordulhat, hogy kézremegést, kéz, és lábzsibbadást észlel. Ezek a mellékhatások a műtét utáni időszakban lépnek fel, és a dózis csökkentésével jelentősen mérséklődnek.

Pszichiátriai problémák

Nem ritka, hogy a műtét utáni kezdeti emelkedett hangulat után a transzplantált betegek aggodalmassá, esetleg búskomorrá válnak. Különösen nők, és gyermekek esetén aggodalmat okozhat a külső megváltozása. Van beteg, aki attól fél, hogy élete egészen más lesz, mint transzplantáció előtt volt, esetleg valamilyen módon fogyatékossá vált. Ezek problémák, feszültséget okozhatnak a családon belül is. Néha nehéz a családnak megérteni a transzplantált beteg speciális igényeit. Célunk, hogy rehabilitációja, a normális életbe való visszailleszkedése minél zökkenőmentesebb legyen. Ambulanciánk orvosához bármely ilyen jellegű kérdésével is bizalommal fordulhat, és problémájára találunk megoldást.

Az életminőség

A májátültetés egy kissé különbözik az autó motorcseréjétől. Önnek is változtatnia kell eddigi életén, gyógyszert kell szednie, rendszeres kontrollra kell járnia. De Ön is tapasztalni fogja – miként májtranszplantált betegek ezrei szerte a világon-, hogy életük sokkal jobbá, emberibbé vált a transzplantáció óta.

Ambuláns gondozás

E tekintetben rendkívül nagy felelősséggel bír Ön is. Ha Ön és beültetett új mája egyszer megszokja egymást, Ön is tapasztalni fogja, hogy az ambuláns gondozás ugyan azt jelenti az Ön számára, mint bármely egészséges
ember számára: a betegségek megelőzését, és a menet közben felmerülő bármely probléma hatékony, és sikeres megoldását. A kapcsolattartás ambulanciánkkal, háziorvosával, fogorvosával alapvető fontosságú a továbbiakban. Legyen biztos benne, hogy valamennyiünk célja az Ön jóllétének fenntartása. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha rendszeresen méri súlyát, pulzusát, vérnyomását, testhőjét, esetleges gyógyszer mellékhatás jelentkezését.