Sebészeti ügyelet

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikára ügyeleti időben csak a klinika szomszédjában, a 1082 Budapest, Üllői út 78./A. házszám alatt elhelyezkedő Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán keresztül lehet jelentkezni. A sürgősségi osztályon a beteg ellátását megkezdik, sebészeti konzíliumot az oxyológus kollégák megkérik. A sebészeti alapvizsgálatok is a sürgősségi osztályon történnek, a további ellátás pedig a sürgősségi osztály és a sebészet szoros együttműködésében folytatódik.

Amennyiben sürgős egészségügyi ellátásra szorul, elsőként hívja az alapellátó rendszer területi ügyeletesét. A területi ügyeletesek elérhetőségét az egyes önkormányzatok teszik közzé.

Amennyiben közvetlen életveszélyt előidéző helyzet áll elő (elsősorban, de nem kizárólag az alábbiak), akkor közvetlenül hívja az Országos Mentőszolgálat központi számát, ahol a diszpécser intézkedik az adott problémának megfelelő ügyeletes intézménybe való szállításról. Ilyen helyzet például:

 • elviselhetetlen hasi fájdalmak
 • súlyos (közúti, háztartási) baleset
 • heveny szívizominfarktus
 • agyi érkatasztrófa (stroke)
 • eszméletvesztés, görcsrohamok

A Közép-magyarországi régió valamennyi, akut sebészeti, területi ellátási kötelezettséggel bíró, közfinanszírozott sebészeti fekvőbeteg-ellátó osztálya folyamatos ügyeleti ellátást biztosít.

Minden sebészeti osztály/klinika a területi ellátási kötelezettségének (TEK) megfelelően látja el a beutalt, beszállított, illetve személyes megkeresés útján jelentkező betegeket a hét minden napján 24 órában.

A főváros közigazgatási határán kívüli lakcímmel rendelkezőket és a külföldi betegeket a feltalálási hely szerint, bejegyzett budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőket az annak megfelelő intézetbe kell utalni, illetve ott kerülnek ellátásra.

Azokban az esetekben, amikor a szállítás a beteg állapotát nem veszélyezteti, a sebészeti ellátást igénylő betegeket a területi ellátási kötelezettség szerint illetékes gyógyintézetben kell elhelyezni. Az egyértelműen magas időfaktorú, azaz súlyos, életet közvetlenül veszélyeztető kórképek esetén a legközelebbi, végleges ellátás biztosítására képes intézetbe szállítandó a beteg.

A COVID-járvány ideje alatt a Semmelweis Egyetemet érintő sürgős sebészeti kórképeket COVID-negatív betegek esetén az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika látja el, COVID-pozitív betegek esetén pedig a II. Sz. Sebészeti Klinika.

Gasztroenterológiai ügyelet

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikára ügyeleti időben csak a klinika szomszédjában, a 1082 Budapest, Üllői út 78./A. házszám alatt elhelyezkedő Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán keresztül lehet jelentkezni. A sürgősségi osztályon a beteg ellátását megkezdik, a klinikánk által ellátott gasztroenterológiai, illetve sürgős endoszkópos konzíliumot az oxyológus kollégák megkérik.

Amennyiben Ön sürgős egészségügyi ellátásra szorul, elsőként hívja az alapellátó rendszer területi ügyeletesét. A területi ügyeletesek elérhetőségét az egyes önkormányzatok teszik közzé.

Amennyiben közvetlen életveszélyt előidéző helyzet áll elő (elsősorban, de nem kizárólag az alábbiak), akkor közvetlenül hívja az Országos Mentőszolgálat központi számát, ahol a diszpécser intézkedik az adott problémának megfelelő ügyeletes intézménybe való szállításról. Ilyen helyzet például:

 • elviselhetetlen hasi fájdalmak
 • súlyos (közúti, háztartási) baleset,
 • heveny szívizominfarktus,
 • agyi érkatasztrófa (stroke),
 • eszméletvesztés, görcsrohamok,
 • vérzés.

Azokban az esetekben, amikor a szállítás a beteg állapotát nem veszélyezteti, az ellátást igénylő betegeket a területi ellátási kötelezettség szerint illetékes gyógyintézetben kell elhelyezni. Az egyértelműen magas időfaktorú, azaz súlyos, életet közvetlenül veszélyeztető kórképek esetén a legközelebbi, végleges ellátás biztosítására képes intézetbe szállítandó a beteg.

A COVID-járvány ideje alatt a Semmelweis Egyetemet érintő sürgős gasztroenterológiai kórképeket mind COVID-pozitív, mind COVID-negatív betegek esetén – a Sürgősségi Osztály közreműködésével – klinikánk végzi.