10. További klinikai lefolyás

10.1 – Tartózkodás az osztályon

Az intenzív osztályon történt kezelés után, a rendes osztályon folytatódik a kezelés. Itt a táplálkozás gyors kialakítása történik, a dréncsövek eltávolítása, és a szülők betanítása a korrekt gyógyszerezésre.

A májtranszplantáció után a gyermek normálisan táplálkozhat, speciális diéta nem szükséges. Az első napokban, kórház-higiéniai okokból, a szobájában izolálva marad, amíg egy zavartalan, normális tartózkodás az osztályon lehetővé válik.

A nővérek, ápolók, orvosok, szociális munkások, és gyógytornászok állnak a gyermek rendelkezésére, és válaszolnak a szülők kérdéseire.

10.2 – Szükséges klinikai, és labor vizsgálatok

Még ha a legtöbb gyerek néhány nap után a szülő szemével nézve nagyon jól van, szövődménymentes lefolyás esetén is, hogy az átültetés sikeres legyen, rendszeres vizsgálatokra, és vérvételre van szükség.

10.3 – Az átültetett szerv ultrahang vizsgálata

Kezdődő szövődmények, mint már említettük, könnyen kiszűrhetőek az ultrahangos vizsgálat segítségével. A tapasztalat azt mutatja, hogy a májtranszplantáció után rendszeresen végrehajtott ultrahangos vizsgálatok nagyon jelentősek.

A modern készülékekkel már az egészen csekély struktúraváltozásokat, vagy a máj ereiben az áramlási változásokat is, ki lehet mutatni, valamint a májon belüli érhálózat háromdimenziós megjelenítése is lehetséges.

10.4 – Elbocsátás

Az ambuláns továbbkezelésre történő elbocsátás előtt lezajlik egy beszélgetés a hepatologussal, ahol megbeszélik a gyerekkel való otthoni bánásmódot. Bizonyára sok kérdése lesz eddigre, amit ilyenkor nyugodtan feltehet az orvosoknak.

Az elbocsátás előtt, az otthoni gyermekorvosi kezelés mellett, egy lehetőleg közelben levő kórházban történő ambuláns kezelést is koordinálják.

A speciális gyógyszerekhez receptekre lesz szükség, ezeket a gyógyszereket rendszerint meg kell rendelni.