Idáig a klinika orvosai, és nővérei vigyázták gyógyulását, de elérkezett végre a hazatérés ideje. Teljes gyógyulásáért igen nagy felelősséggel tartozik Ön is, de ne feledje, hogy bármely kérdés, probléma esetén a transzplantációs munkacsoport rendelkezésére áll!

Sebgondozás

Sebe távozáskor esetleg fedőkötést igényel, de gyakran azt sem. Sebét mosakodáskor víz érheti. Ha a sebvonal pirosságát, nedvezését, esetleg váladékozását észleli, forduljon ambulanciánkhoz. Kérjük, ne kezelje önmagát semmilyen gyógyszerrel, krémmel kezelő orvosa tudta nélkül.

Hőmérsékletmérés

Mérje meg hőmérsékletét, ha melegebbnek érzi magát, rossz közérzete alakul ki, fejfájása, izom, vagy végtag fájdalmai alakulnak ki. Mindezek fertőzés, vagy kilökődési reakció első jelei lehetnek. Ha több, mint egy napig 38 °C feletti hőmérsékletet mér, haladéktalanul jelentkezzen a májambulancián személyesen, vagy ügyeleti időben a klinika ügyeletvezetőjénél telefonon. Ne kezelje önmagát kezelő orvosa tudta nélkül!

Vérnyomás és pulzusmérés

Bennfekvése során megtanították önt a pulzus, és vérnyomás mérésére. Fontos, hogy odahaza ezt rendszeresen elvégezze, és az esetleges kiugró értékekről kontroll alkalmával kezelő orvosát tájékoztassa. Ezt a célt szolgálja az ambulanciánkon kapott vérnyomás napló.

Vércukorszint mérés

Ha önnek a májátültetést megelőzően cukorbetegsége volt, akkor a műtétet követően kapott immunszuppresszív gyógyszerek mellékhatásaként ez átmenetileg nagyobb mennyiségű inzulin adását igényelheti. Néha a korábban lappangó, esetleg csak diétát igénylő cukorbetegség a műtétet követően inzulin adását igényli. Ezek a tünetek a későbbiek során várhatóan javulni fognak. Otthonába beállított szénhidrát háztartás mellett bocsátjuk. Kérjük, hogy a hazaengedéskor megbeszéltek szerint mérje a vércukor szintjét.

Fogápolás

Használjon puha fogkefét, hogy megelőzze a fogíny sérülését. Minden étkezés után alaposan mosson fogat. Bár mindenki számára ajánlott, hogy félévente ellenőriztesse fogai épségét fogorvossal, a transzplantációt követő fél évben sürgős szükség esetét kivéve kérjük, beszélje meg májambulanciánk orvosával a szükségessé váló fogorvosi kezelést. Ebben az időszakban minden ilyen jellegű beavatkozás előtt 24 órával megelőző antibiotikus kezelésre van szüksége.

Test higiéné

Különösen fontos, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az általános higiénés szabályokat betartsa.

  • Előnyösebb a rendszeres zuhany használata a fürdőkáddal szemben
  • A hagyományos szappannal szemben előnyösebb a folyékony szappan használata
  • Naponta tiszta törülköző használata kívánatos
  • Nem lehet eléggé hangsúlyozni az étkezés előtti, és WC használat utáni kézmosás fontosságát
  • Menstruáló nőknél különösen fontos, a betétek, és tampon használat higiénéjének betartása.

Bőr és hajápolás

A kortikoszteroidok (Medrol, Prednisolon), gyakran okoz aknét (kiterjedt pattanások) az arcon, és a mellkason. Ha ilyen alakul ki, enyhe antibakteriális szappant használjon, de a kiterjedt akné kezelése bőrgyógyász feladata.
Ha bőrszárazság alakul ki, használjon babaszappant, fürdést követően pedig érzékeny bőrre való testápolót.
Az immunszuppresszív gyógyszerek egy részének mellékhatása lehet a fokozott szőrnövekedés. Ez különösen kellemetlen lehet nőknél, és gyermekeknél. Ez semmi esetre sem lehet indok az immunszuppresszív kezelés elhagyására. Ha ilyen jellegű mellékhatást észlelne, beszélje meg a gondot májambulanciánk orvosával, aki megfelelő segítséget tud nyújtani.

Napozás

A túl erős napsugárzás mindenki számára veszélyes. A napfény ultraibolya sugarai a felelősek az idő előtti bőr öregedésért, a napégésért, és a bőrrákért. A transzplantált betegek fokozottan veszélyeztettek bőrrák szempontjából, mert immunrendszerük nem képes kijavítani azokat a sérüléseket, melyet a nap ultraibolya sugarai okoznak. Mindig védje bőrét az erős napsugárzástól:

  • Ne menjen napra délelőtt 10 óra, és délután 3 óra között, amikor az ultraibolya sugárzás a legerősebb!
  • Használjon jó minőségű, legalább 15-ös faktorú fényvédő krémet a nyári hónapokban
  • A napvédő krémek elveszítik fürdés után védőképességük egy részét. Fürdés, úszás után ismételt használatuk javasolt
  • Ne használjon szoláriumot!

A festékes anyajegyek rosszindulatú átalakulásának veszélye fokozott a transzplantált betegeknél. Ha azt észleli, hogy régi anyajegye méretében, színében változott, haladéktalanul forduljon ambulanciánkhoz!