Az egyetemről

Az Egyetem rövid bemutatása

A több, mint 250 éves Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvos- és egészségtudományi intézménye, amely szakegyetemként egyedülálló a magyar felsőoktatásban.

Három fő tevékenysége az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás. A képzés hat karon és három nyelven (magyar, angol, német) folyik, emellett az egyetem az ország legnagyobb egészségügyi intézménye, ahol a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is kiemelkedő szerepet kap.

Az egyetem központi honlapjának (https://semmelweis.hu) menüpontjaiból részletesen megismerhető az egyetem története, szervezeti felépítése, és a főbb tevékenységi körei. Az egyetemről, történetéről ezen felületen olvashat további részleteket →

Egyetemi tisztségviselők bemutatása

A Semmelweis Egyetem legfőbb döntési, javaslattételi, véleményező és ellenőrzési joggal felruházott önkormányzati vezető testülete a Szenátus.

Az egyetem vezető tisztviselői a rektor, a kancellár, továbbá a rektorhelyettesek, az egyetem hat karának dékánjai, valamint a Doktori Tanács elnökeTovább a vezető tisztségviselőkhöz →

Az egyetem szervezete

Az egyetem szervezete az intézmény feladatainak és méretének megfelelően összetett. Részletesen a Szervezeti és Működési Szabályzat, azaz az SZMSZ tartalmazza az alapító okiratban előírt feladatrendszerhez kialakított szervezeti felépítést, rögzíti a működés rendjét, a belső és külső kapcsolati rendszerekre vonatkozó szabályokat, biztosítja a kialakított cél- és feladatrendszerek, tevékenységek, folyamatok összehangolt és hatékony működését. A SZMSZ-t a Szenátus határozatai módosíthatják. Tovább az egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatára →

A SZMSZ mellett az egyetem egyes folyamataira külön szabályzatok vonatkoznak, illetve egyes nagy feladatköröket külön testületek irányítanak (pl. kari tanácsok, tematikus bizottságok).

Tovább az egyetemi szabályzattárra →
Tovább az egyetemi testületekhez →

Az egyetem mintegy kétszáz különböző szervezeti egysége és az ezekkel kapcsolatos alapinformációk az alábbi felületen találhatók meg.

Tovább az egyetem minden szervezeti egységét abc sorrendben felsoroló oldalra →

Integrált Irányítási Rendszer

Az Egyetem minőségbiztosítási és minőségfejlesztési rendszere az Egyetem egészére kiterjedő, tudatos és szervezett tevékenységek rendszere, amely stratégiai céljainak és tényleges működésének folyamatos közelítését szolgálja, és amelynek középpontjában az érdekelt felek igényeinek kielégítése áll, különös tekintettel a hallgatók teljes körére, a betegekre, a kutatások és egyéb szolgáltatások megrendelőire, a hazai és nemzetközi tudományos közösségre. Tovább az Integrált Irányítási rendszer oldalára →

Egyetemi térkép, virtuális séta a Központi Igazgatási Épületben

Az egyetemnek számos oktatási, gyógyítási és kutatási helyszíne, kollégiuma, valamint szervezeti egysége van Budapesten és környékén. Ezek megtalálását és a közöttük való eligazodást segíti az alábbi linken elérhető térképTovább a térképre →

A Központi Igazgatási Épületben bárki Virtuális sétát tehet, ahol lehetőség nyílik akár a Szenátusi terembe, vagy a rektori irodába is bepillantani. 

„Munkatársaknak” felület

Az egyetem központi honlapjának legfelső fekete sávjából érhető el az ún. Munkatársaknak felület, amely csak az egyetemi belső hálózatból (intranetről) látható.

A weboldal egy gyűjtőfelület, amelyen a különböző feladatkörökért felelős szervezeti egységek hírei, tájékoztatói érhetők el. A tematikus menüszerkezetre kattintva a munkatársak ugrópontok segítségével juthatnak el az egy-egy területért felelős szervezeti egység honlapjának vonatkozó tartalmára. A nyitólap bal oldali sávjában szintén hasznos gyorslinkek érhetők el, melyek közül a lakattal jelzett hivatkozások jelszóval védettek.

Tovább a Munkatársaknak felületre →  

Telefonkönyv

Az egyetemi honlapok legfelső fekete sávjából érhető el az intézmény online telefonkönyve. Ebben minden szervezeti egység és munkatárs megtalálható az elérhetőségekkel együtt, egyes mezők ugyanakkor (pl. mobiltelefonszámok) csak az egyetemi belső hálózatból (intranet) láthatók.

A szervezeti egységre és munkatársaira vonatkozó telefonkönyvi adatokat minden egység kijelölt szerkesztője frissíti. Az észlelt hiányt vagy hibát kérjük, közvetlenül az egységnek jelezze.

A felületen munkatársak vagy egységek nevére vagy névrészletre is lehet keresni.

Tovább az online telefonkönyvre →

Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány

A Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 1-jétől közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásban működik tovább. Az egyetem fenntartója a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (NEOA).

Tovább az alapítvány honlapjára→

Családbarát Egyetem

Családbarát Egyetem Program

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2019-ben egyhangúlag támogatta a Családbarát Egyetem Program elindítását. A program célja, hogy a Semmelweis Egyetem olyan munkahely legyen, ahova reggelente örömmel és tettre készen lép be minden egyetemi polgár; és miután elvégezte a feladatát, az eredményesség élményével, feltöltődve térhet haza családjához.

A Családbarát Egyetem Központ munkatársai azért dolgoznak, hogy a családbarát program minden életciklusban lévő munkatárs számára olyan szolgáltatásokat, kedvezményeket és programokat biztosítson, ami segíti a feltöltődést, a munka és magánélet összehangolását és a személyes fejlődést. 

A Semmelweis Kártya által kínált juttatási csomag nagyon széles palettán biztosítja munkavállalóink és hallgatóink, tanulóink, valamint az alumnusok számára az extra kedvezményeket, szolgáltatásokat – mindazt, amiért többek között jó Semmelweis Polgárnak lenni.

Értesüljön első kézből a családarát hírekről, újdonságokról!

Iratkozzon fel hírlevelünkre. 
A legújabb kedvezményekről Facebook oldalunkon tájékoztatjuk munkatársainkat, érdemes követni!

 

Semmelweis Kártya

A Semmelweis Kártya által kínált juttatási csomag nagyon széles palettán biztosítja munkavállalóink és hallgatóink, tanulóink, valamint az alumnusok számára az extra kedvezményeket, szolgáltatásokat – mindazt, amiért többek között jó Semmelweis Polgárnak lenni. A Semmelweis Kártya névre szóló, egyedi azonosítóval ellátott plasztik vagy virtuális kártya. Minden munkatársunk számára – próbaidejük lejártát követően – virtuális kártyát regisztrálunk, melyről értesítést küldünk az egyetemi e-mail címükre.

A Semmelweis Kártya program minden egyetemi polgár számára:

További információért kattintson ide

Belépés a Semmelweis kártya virtuális felületére

A jogosultság ellenőrzéséért kattintson ide

Családtámogatás

A családbarát módon működő munkahely fő jellemzője, hogy a munkáltató tudatosan figyel és tesz azért, hogy a munkavállaló képes legyen összehangolni a munkájából adódó kötelezettségeit a magánéletben ránehezedő feladatokkal.

A Családbarát Egyetem Központ szolgáltatásai között kiemelt helyet foglalnak el a családtámogatási intézkedések. A program keretein belül a gyermeket nevelő munkavállalók, a lakásvásárlás- és felújítás előtt álló vagy krízishelyzetbe került egyetemi dolgozók kaphatnak segítséget.

Egészségügyi szolgáltatások

Az egyetem vezetése elkötelezett a munkatársai testi és mentális egészségének védelme, megőrzése irányában, ezért minden egyetemi polgár számára a szükség szerinti legmagasabb szintű egészségügyi ellátást biztosítja.

A Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézete működteti a családbarát rendelést, ami alapellátási és betegút-szervezési szolgáltatást nyújt, továbbá szervezi az igénybe vehető szűrővizsgálatokat.

A családbarát rendelővel kapcsolatban további információt itt talál.

A családorvosi prexissal (háziorvosi rendelő) kapcsolatban itt informálódhat. 

Az elérhető szűrővizsgálatok listájáért kattintson ide.

Kattintson az egészségmegőrző, prevenciós szolgáltatásokért és a mentális egészséget támogató programokért.

Kedvezmények

A Semmelweis Polgárok Semmelweis kártyájuk felmutatásával számos állandó és időszakos kedvezményt vehetnek igénybe színházakban, múzeumokban és sportintézményekben. A szerződött partnerek száma folyamatosan bővül.

Ezekről ide kattintva tájékozódhat

 

 

HR információk

Az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság (EGFI) bemutatása

Az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság feladata a Semmelweis Egyetem emberierőforrás-gazdálkodásával kapcsolatos feladatok teljes körű ellátása, és az ezzel összefüggő egyéb tevékenységek koordinálása, a magasabb vezetői és vezetői beosztások pályázati folyamatának támogatása, valamint az Egyetem emberi erőforrásának menedzselése, motiválása, fejlesztése és hatékony felhasználása az intézmény stratégiájában megfogalmazott célok elérésének érdekében. A munkavállalók nálunk intézhetik a felvétellel, kilépéssel kapcsolatos ügyeiket, és tájékozódhatnak legfrissebb állásajánlatainkról. Feladataink közé tartozik a vagyonnyilatkozatokkal, illetve egyes kitüntetésekkel összefüggő ügyintézés.
A Főigazgatóságunk látja el az illetményszámfejtéssel összefüggő intézményi feladatokat, valamint a kapcsolódó adózási és járulékelszámolási, bejelentési, továbbá adatszolgáltatási feladatokat. Aktívan részt veszünk a szervezeti kultúra fejlesztésében, és honlapunkon keresztül folyamatos tájékoztatást nyújtunk az emberierőforrás-gazdálkodási feladatokhoz kapcsolódó szabályokról, információkról.

Tovább a főigazgatóság honlapjára

Fontos HR tartalmak, hírek

A humán-, munka- és bérügyekkel kapcsolatos aktualitásokról a HR Hírfolyam menüpontban tájékozódhatnak munkatársaink.

Tovább az aktuális HR hírekhez

Szabadsággal kapcsolatos információk

A szabadság megállapításával és kiadásával összefüggő hatályos jogszabályi és egyetemi előírásokat a lenti linkre kattintva elérhető tájékoztatóban foglaljuk össze.

A szabadság típusai: rendes szabadság, betegszabadság, fizetés nélküli szabadság, szülési szabadság és tanulmányi szabadság.

Tovább a szabadsággal kapcsolatos tájékoztatóhoz

Bérjegyzékek elérhetősége

A Semmelweis Egyetem valamennyi alkalmazottja 2017. januártól a havi illetményére vonatkozó bérjegyzékét már kizárólag elektronikus formában, ún. elektronikus tárhelyen kapja meg, a bérjegyzék papír alapon központilag nem kerül az egyetemi dolgozók részére megküldésre. Minden munkatárs részére egyedi személyes tárhely kerül kialakításra, ahová adóazonosító jele és saját jelszó használatával lehet belépni. Az E-tárhely csak belső egyetemi hálózatból érhető el.

Tovább az E-tárhely bejelentkezéshez

Tovább a tájékoztatókhoz, felhasználási segédlethez

Béren kívüli juttatás

A Semmelweis Egyetem béren kívüli juttatásként a jogviszony létesítését követő negyedik hónap letelte utáni teljes hónaptól teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havi nettó 20.000 Ft összeghatárig a Széchenyi Pihenő Kártyára nyújt juttatást. Nem teljes munkaidős foglalkoztatás esetén a béren kívüli juttatás összege a munkaidőnek megfelelően arányosításra kerül.

Igazolások igénylésének menete

Az igazolásokat (pl. munkáltatói igazolás, jövedelemigazolás, ösztöndíjhoz szükséges igazolás, stb.) a dolgozók e-mailen (ugyfel.human@semmelweis.hu) vagy személyesen igényelhetik az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóságtól. A kiállított igazolás személyesen vagy postai úton kerül megküldésre.

 

Informatikai tudnivalók

O365 (Outlook, Sharepoint, OneDrive, Teams)

A Semmelweis Egyetem vezetésének fontos célkitűzése az informatikai és digitális szolgáltatások fejlesztése, ennek egyik állomása az O365 csoportmunka támogató rendszer bevezetése.

Az O365 alkalmas az egyetemi polgárság együttműködésének támogatására, többek között: levelezésre, dokumentumtárak közös kezelésére, adatok megosztására és felhős tárolására, csoportos egyeztetésekre és chatre is.

Útmutató az O365 fiók aktiválásához (2022.07.15 utáni belépőknek)

 • Outlook

Az egyetem új központi levelező alkalmazása az Outlook. Ez egy olyan csoportmunka program, amely a napi levelezésen kívül naptárával, címjegyzékével, dokumentum-kezelésével hatékonyan elősegíti az Egyetem dolgozóinak munkáját, együttműködését. Lehetősége nyílik benne közös találkozók szervezésére a naptár program segítségével, illetve a legtöbb egyetemi dolgozó e-mail címe is megtalálható a címjegyzékében. Az Outlook a többi levelezőrendszerhez hasonlóan, biztosítja az adatok elérhetőségét kliens alkalmazásból, a webről és mobil eszközről is.

Új email fiók aktiválása

· Az aktiválás menetének leírása

· Az aktivációs portál elérése

További információ az Outlookról-ról →

Levelezés mobiltelefonon →

Webmail →

 • Sharepoint

A SharePoint a Novell fájlrendszer kiváltását szolgálja, a szervezeti szinten megosztott dokumentumok kooperációs eszköze. A szervezeti tudás tárhelye.

A szervezeti SharePoint-on tároljon minden olyan dokumentumot, amit munkatársai – az Ön távollétében is – megtekinthetnek, valamint szerkeszthetnek.

Azokat a fájlokat, amelyeket nem szeretne megosztani másokkal, a OneDrive-on helyezze el.

További információ a Sharepointról

 • OneDrive

A OneDrive használatával bármikor, bárhonnan hozzáférhet dokumentumaihoz.

A OneDrive egy asztali/webes alkalmazás, mely a számítógépén eddig tárolt – de nem feltétlen megosztott – fájlok, dokumentumok tárolására használhatja. Bárhol, bármikor hozzáférhet az összes dokumentumához, akár mobil eszközön is.

További információ a OneDriveról

 • Teams (videóhívás, -értekezlet, -csoport létrehozása)

Az egyetem a Teams-szel elsősorban a Zoom alkalmazást kívánja kiváltani. Azon munkavállalók tudják meghívó félként használni, akik az O365-be már beléptek és új, @semmelweis.hu végződésű email címük van.

A Teams időkorlát nélküli videóbeszélgetések, értekezletek eszköze, melyben képernyők oszthatók meg, chat üzeneteket válthatunk, valamint linkeket, dokumentumokat oszthatunk meg.

A Teams – az előre rögzíthető meghívásos beszélgetések és értekezletek következtében – nagyon erős integrációban áll az Outlook naptár funkciójával.

További információ a Teamsről

E-mail aláírás generátor

Az aláírás generátor ide kattintva érhető el. 

SemmelweisApp

A Semmelweis mobilapplikáció a QR kód beolvasásával, vagy a linkre kattintva érhető el.

Telepítés után már a telefonon megjelent ikonra kattintva indítható.

Az applikáció főbb funkciói:

 • egyetemi hírek böngészése
 • hallgatók számára Neptun tanulmányi információk kijelzése
 • egyetemi eseménynaptár és tanév rendjének mutatása karok szerint
 • egyetemi térkép
 • egyetemi telefonkönyv
 • Semmelweis kedvezménykártya vonalkódjának megjelenítése

További információ az applikációról

Mercatus webáruház

Az Informatikai Főigazgatóság elindította a Mercatus webáruházat, mely standard informatikai eszközök gyors egyetemen belüli beszerzését teszi lehetővé. A megrendelésekre költséghelyenként van lehetőség, ehhez először a kötelezettségvállalónak szükséges belépni a webáruházba és ott megadnia a leltárkörzetet és max. 3 fő megbízott megrendelőt.

További információ

MedSolution

A MedSolution integrált egészségügyi informatikai rendszer célja, hogy egyetlen alkalmazáson belül elérhetővé és fellelhetővé tegye a fekvő és a járóbeteg ellátással kapcsolatosan felmerülő információkat, így többek között a  betegadminisztrációt és regisztrációt, a betegfelvételt, a laboratóriumi vizsgálatokra történő előjegyzést és az ápolási dokumentációk rögzítését.

Jelentkezés oktatásra

Tovább a felhasználói segédletekre

SAP

A SAP egy integrált vállalatirányítási rendszer, mely támogatja az Egyetem logisztikai, gazdasági és HR tevékenységét. Intézményünk az alábbi modulokat használja:

 • Logisztika
 • Eszközgazdálkodás
 • Pénzügyi
 • Bér-, és munkaügyi rendszer

SAP jogosultság igénylése

Tovább a felhasználói segédletre

Jelentkezés SAP oktatásra, oktatási anyagok

Semmelweis Egyetem Központi Azonosítórendszere (SeKA)  

SeKA egy betűszó: a Semmelweis Egyetem Központi Azonosítórendszere. Ez a rendszer azzal a céllal jött létre, hogy az egyetem különböző, felhasználóazonosítást kívánó számítástechnikai szolgáltatásait a felhasználók biztonságos módon, egyetlen bejelentkezési névvel és jelszóval érjék el. További haszon az ún. egyszeri bejelentkezés (SSO: single sign-on), ami azt jelenti, hogy ha bejelentkezem egy felhasználóazonosítást kívánó szolgáltatásba, akkor a további szolgáltatásokat már a jelszavam ismételt megadása nélkül el tudom érni.

Oktatók és az egyetem más dolgozói esetén a SeKA-rendszerben érvényes bejelentkezési név azonos a központi levelezőrendszerben használt login névvel, de a jelszó nem ugyanaz, azt külön be kell állítani. A jelszó a bejelentkezési jog aktiválása során állítható be. A teendők részletes leírása itt található.

Az újonnan belépett dolgozók nem kapnak automatikusan SeKA-jogosultságot, azt szükséges megigényelni. A régebbi dolgozók külön tájékoztató levelet nem kapnak, nekik csak aktiválniuk kell a belépésüket. Ha valakinek nem sikerül az aktiváció, mert nem találja a rendszer az adatait, akkor kérjük, hogy  igényeljen magának SeKA-bejelentkezési jogot.

SEKA azonosítóval igénybe vehető szolgáltatások

Intranet – Távoli hozzáférés (VPN)

A VPN beállításával egyes, az egyetem belső hálózatába visszatartott tartalmak és szolgáltatások is elérhetővé, olvashatóvá válnak. A Semmelweis Egyetem hálózatának távoli elérése az alábbi virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltatásokon keresztül lehetséges:

DOLGOZÓI VPN – minden munkatárs igénybe tudja venni a már meglévő GroupWise azonosítójával a DOLGOZÓI VPN-t, mely lehetőséget biztosít az intranet, e-tárhely (bérjegyzékek), egyetemi levelező rendszer, egyetemi fájlszerverek, könyvtári adatbázisok és az online hibabejelentő rendszer eléréséhez.

Telepítési útmutató

OPENVPN – A kritikus, különösen érzékeny adatokat tartalmazó rendszerek távoli elérése előzetes engedélyhez kötött. Ebbe a körbe tartoznak a medikai-, gazdálkodási- (SAP), ügyviteli- (Poszeidon), tanulmányi- (Neptun) és a különböző biztonsági rendszerek.

Igénylés menete

 

Kommunikáció és arculat

Hírportál, social media tartalmak

Az egyetemi honlaprendszer napi rendszerességgel frissülő központi hírportálja a „Semmelweis Hírek”, amely a https://semmelweis.hu/hirek/ címen érhető el. A hírportált a Kommunikációs Igazgatóság (KI) írja és szerkeszti, a felületen az egyetemhez kapcsolódó eseményekkel, információkkal összefüggő cikkek jelennek meg. Az egyetemi hírekről, eseményekről, eredményekről szóló információkat a KI a hirek@semmelweis.hu címen várja!

Az egyetem jelen van azokon az aktuális trendeknek megfelelő közösségi média felületeken, amelyek a stratégiai kommunikációs célok megvalósítását szolgálják. 

Kérjük, az egyetemet érintő friss tartalmakért kövessék a Semmelweis Hírek felületet és iratkozzanak fel közösségi média csatornáinkra!

Telefonkönyv

Az egyetemi honlapok legfelső fekete sávjából érhető el az intézmény online telefonkönyve. Ebben minden szervezeti egység és munkatárs megtalálható az elérhetőségekkel együtt, egyes mezők ugyanakkor (pl. mobiltelefonszámok) csak az egyetemi belső hálózatból (intranet) láthatók.

A szervezeti egységre és munkatársaira vonatkozó telefonkönyvi adatokat minden egység kijelölt szerkesztője frissíti. Az észlelt hiányt vagy hibát kérjük, közvetlenül az egységnek jelezze.

A felületen munkatársak vagy egységek nevére vagy névrészletre is lehet keresni.

Tovább az online telefonkönyvre →

Arculat (letölthető sablonok)

Az egyetem Arculati kézikönyve szabályozza a szervezeten belüli, valamint az azon kívüli hivatalos kommunikáció és megjelenés formai elemeit. Az Arculati kézikönyvben foglaltakat valamennyi olyan esetben alkalmazni kell, amikor a Semmelweis Egyetem, vagy annak valamely szervezeti egysége hivatalosan megjelenik. Az Arculati kézikönyv az egyetemi Szabályzattárból érhető el. Az egységes arculat felügyelete a Semmelweis Brand és Marketing Igazgatósághoz tartozik.

Tovább a szabályzathoz →

Tovább a letölthető sablonokhoz (VPN hozzáférés szükséges) →

Webshop

A Semmelweis Egyetem emblémájával, feliratával ellátott reklám- és ajándéktárgyak, ruházati termékek az egyetem területén működő ajándékboltban vásárolhatók meg. 

Tovább az egyetemi webshophoz →

 

Egészségügyi dolgozóknak szóló információk

Klinikai Központ bemutatása

Az Egyetem az orvos- és egészségtudományi képzéshez kapcsolódóan a betegellátás biztonságának folyamatos fenntartása, a magas színvonalú és a legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátás feltételeit teljesítő egészségügyi szolgáltatás megszervezése és folyamatos biztosítása érdekében létre hozta a Klinikai Központot.

A Klinikai Központhoz tartozik az Egyetem minden olyan szervezeti egysége, amely gyógyító- megelőző és rehabilitációs betegellátó tevékenységet végez, valamint további szervezeti egységek,  amelyek az egészségügyi szolgáltatás biztosításához közvetlenül kapcsolódó feladatokat látnak el.

Elnöke: a mindenkori klinikai rektorhelyettes

Tovább a Klinikai Központ honlapjára

Tovább a betegellátó egységekhez

Kórházhigiéné és infekciókontroll

Az infekciókontroll az egészségügyi intézmények azon tevékenységeinek összessége, amelyek a kórházi fertőzések felderítését és megelőzését szolgálják.

Az infekciókontrollal kapcsolatos teendőket a hatályos jogszabályok és módszertani útmutatók írják elő. Ezekre alapozva készült el az egyetemi Infekciókontroll kézikönyv.

Az infekciókontroll témában való további elmélyülést segíti a szakirodalomjegyzék, a gyakorlati mikrobiológiai ismereteket nyújtó Mikrobiológiai füzetek, az Infekciókontroll szövetség hírlevelei, és a kézhigiénés program.

Infekciókontroll Kézikönyv elérhetősége

Tovább a Kórházhigiénés Osztály oldalára

Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság

Az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság az Egyetem alapfeladatainak ellátását végző központi szervezeti egység, amely közreműködik az egészségügyi szolgáltatás keretében az ápolási, valamint oktatási tevékenységek magas színvonalú ellátásában és szervezésében.

Ápolásvezetési tevékenység: felügyeli az egészségügyi szakdolgozói tevékenység rendjét és színvonalát, összehangolja ezeket a fekvő- és járóbeteg ellátásban, emellett előkészíti és koordinálja az ÁNTSZ ápolás szakfelügyeleti célvizsgálatait. 

Oktatási tevékenység: szakképzések, akkreditált továbbképzések szervezése. Az egészségügyi szakképzést folytató intézmények hallgatói részére a gyakorlati képzés, valamint az egyetem klinikáin és az elméleti intézetekben a szakdolgozók szakképzésének és továbbképzésének koordinálása. Orvos- és fogorvostan hallgatók összefüggő nyári ápolási gyakorlatának koordinálása.  Szakdolgozói tevékenységhez kötődő oktatási, továbbképzési és egyéb pályázatok elkészítése.

Tovább az Igazgatóság tevékenységéhez

Tovább a kötelező szakmacsoportos továbbképzésekre

Tovább az igazgatóság által szervezett szakképzésekre

Szak- és továbbképzés

A szakképzéssel, továbbképzésekkel kapcsolatos feladatokat az egyetem Szak- és Továbbképzési Központja koordinálja.

A Központ feladatai közé tartozik a felsőfokú szakirányú (rezidens) szakképzés szervezése, a ráépített és újabb első szakvizsgák, továbbá licenc képzések megszervezése, koordinációja, valamint a szakmai továbbképzési rendszer működtetése.

Tovább a Szak- és Továbbképzési Központ oldalára

Tovább a Fogorvostudományi Kar, Szak- és Továbbképzési Titkárságának oldalára

Tovább a Gyógyszerésztudományi Kar szak- és továbbképzéseinek oldalára

Tovább az Egészségtudományi Kar szak- és továbbképzéseinek oldalára→

OFTEX, GYOFTEX, SZAFTEX

Az OFTEX az orvosok, fogorvosok, klinikai szakpszichológusok, klinikai sugárfizikusok, klinikai mikrobiológusok és klinikai biokémikusok folyamatos továbbképzését nyilvántartó portál.

OFTEX portál

A GYOFTEX a gyógyszerészek folyamatos továbbképzését nyilvántartó portál.

GYOFTEX portál

A SZAFTEX az egészségügyi szakdolgozók kötelezően teljesítendő továbbképzéseit nyilvántartó portál.

SZAFTEX portál

MedSolution

A MedSolution integrált egészségügyi informatikai rendszer célja, hogy egyetlen alkalmazáson belül elérhetővé és fellelhetővé tegye a fekvő és a járóbeteg ellátással kapcsolatosan felmerülő információkat, így többek között a  betegadminisztrációt és regisztrációt, a betegfelvételt, a laboratóriumi vizsgálatokra történő előjegyzést és az ápolási dokumentációk rögzítését.

Jelentkezés oktatásra

Tovább a felhasználói segédletekre

Nővérszállás

A Semmelweis Egyetem az Illés utcai nővérszállásán 102 fő részére tud elhelyezést biztosítani budapesti lakcímmel nem rendelkező egyetemi munkavállalók részére. A Nővérszállás a Külső Klinikai Tömb közelében helyezkedik el. Az elhelyezésért, a lakhatási feltételek biztosításáért és az ahhoz kapcsolódó, a rendeltetésszerű használatot biztosító alapszolgáltatások  igénybevételéért havonta térítési díjat kell fizetni.

Tovább a nővérszállás weblapjára →

 

Oktatóknak szóló információk

Karok

A Semmelweis Egyetem az oktatási tevékenységét hat kar és a karokon át ívelő Doktori Iskola keretében folytatja.

Az  Általános Orvostudományi Karon a megújult, a klinikai képzésnek korábbinál nagyobb hangsúlyt adó kurrikulum várja a hallgatókat, amelynek célja, hogy biztos elméleti háttérrel rendelkező, a gyakorlatban helytállni tudó orvosokat képezzünk.

A Fogorvostudományi Kar gyakorlati képzése világszerte elismert és példaszerű.

A Gyógyszerésztudományi Kar kiemelkedő fajlagos tudományos eredményekkel rendelkezik,

az Egészségtudományi Kar Közép-Európa legszélesebb spektrumú egészségtudományi képzését biztosítja.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar széleskörű képzést kínál.

A nemzetközi hírű Pető András Karon folyik a konduktív nevelés világszerte elismert Pető-módszere, amely elnyerte az Első szellemi hungarikum címet.

Doktori Iskola

A Semmelweis Egyetemen 1993 óta folyik akkreditált PhD képzés. A PhD programban önálló kutatómunkára képes tudományos kutatókat képezünk. Doktori Iskoláink magas színvonalú diplomát biztosítanak, ami kiemelkedő kutatási sikereknek és a magas mércének tudható be.

Tovább a Doktori Iskola honlapjára →

NEPTUN tanulmányi rendszer

A Neptun.NET Egységes Tanulmányi Rendszer ellátja az oktatási, oktatás-szervezési feladatok regisztrálását. Kezelőfelülete az interneten keresztül elérhető.

A rendszeren keresztül lehetőség nyílik többek között a tárgyak/vizsgák időpontjának kiírására, a tárgyak/vizsgák létszámadatainak módosítására, jegybeírásra, jelenlét, illetve vizsgakövetelmények ellenőrzésére/rögzítésére, e-learning tananyagok feltöltésére, csoportos üzenetküldésre, stb.

Bejelentkezés az oktatói NEPTUN rendszerbe

Az oktatók Neptun azonosítójukat, illetve a jogosultságokat a Neptun Csoporttól e-mail-ben igényelhetik.

Azonosító/jogosultság igénylőlap

Felhasználói segédlet oktatóknak

Felhasználói segédlet tanulmányi ügyintézőknek→

Semmelweis Egyetem Központi Azonosítórendszere (SeKA)  

SeKA egy betűszó: a Semmelweis Egyetem Központi Azonosítórendszere. Ez a rendszer azzal a céllal jött létre, hogy az egyetem különböző, felhasználóazonosítást kívánó számítástechnikai szolgáltatásait a felhasználók biztonságos módon, egyetlen bejelentkezési névvel és jelszóval érjék el. További haszon az ún. egyszeri bejelentkezés (SSO: single sign-on), ami azt jelenti, hogy ha bejelentkezem egy felhasználóazonosítást kívánó szolgáltatásba, akkor a további szolgáltatásokat már a jelszavam ismételt megadása nélkül el tudom érni.

Oktatók és az egyetem más dolgozói esetén a SeKA-rendszerben érvényes bejelentkezési név azonos a központi levelezőrendszerben használt login névvel, de a jelszó nem ugyanaz, azt külön be kell állítani. A jelszó a bejelentkezési jog aktiválása során állítható be. A teendők részletes leírása itt található.

Az újonnan belépett dolgozók nem kapnak automatikusan SeKA-jogosultságot, azt szükséges megigényelni. A régebbi dolgozók külön tájékoztató levelet nem kapnak, nekik csak aktiválniuk kell a belépésüket. Ha valakinek nem sikerül az aktiváció, mert nem találja a rendszer az adatait, akkor kérjük, hogy  igényeljen magának SeKA-bejelentkezési jogot.

SEKA azonosítóval igénybe vehető szolgáltatások

E-learning és oktatástámogatás (Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ)

A Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ célkitűzése az egyetemi szervezeti egységek oktatási munkájának támogatása. Oktatásmódszertani továbbképzéseket, pedagógiai fórumokat szervez, módszertani segítséget nyújt az oktatók számára. Megszervezi az e-learning képzéseket, biztosítja az oktatási anyagok grafikai, illetve videós elemeinek kidolgozását, üzemelteti a Moodle és a SEKA rendszert. Közreműködik az oktatói teljesítményértékelés lebonyolításában, koordinálja a tantárgyak létesítésének és tematikájának kidolgozását.

Tovább az Oktatásfejlesztési, -módszertani és -szervezési Központ oldalára

Moodle (e-learning) belépés

Kaltura videótárhely

Interaktív oktatást támogató alkalmazások

Az oktatói közösség programjai

Oktatók oktatása

Az oktatóként alkalmazásba kerülő fiatal munkatársak számára elérhető egy alapvető ismereteket átadó oktatói képzés. A képzés célja, hogy támogatást és alapot nyújtson a minőségi oktatói munkához. A tanfolyam egyrészt az oktatói feladatok ellátásához nyújt módszertani ismereteket, másrészt tisztázni kívánja a tanár szerepét, lehetséges problémáit és konfliktushelyzeteit. Alapvető cél, hogy minden oktató felismerje, hogy meghatározó felelőssége van az oktatás minőségében, melynek fejlesztéséhez kiváló szakmai anyagok érhetőek el.

További információk az oktatók oktatásával kapcsolatban

Központi Levéltár

A Központi Levéltár a Semmelweis Egyetem történetének legnagyobb forrásbázisát őrzi, iratanyag, illetve képanyag formájában. A gyűjtemény gyarapításán és gondozásán túl feladatai közé tartozik a történeti források közzététele (ld. kiadványok), az azokból történő adatszolgáltatás és az érdeklődők számára a hozzáférés biztosítása (kutatószolgálat). A Levéltár nyilvános, az anyagok a vonatkozó előírások betartása mellett (ld. kutatótermi szabályzat) mindenki számára hozzáférhetők.

Kutatószolgálati információk, kutatótermi szabályzat

Nyitvatartás

Más egyetemek levéltárainak elérhetősége

Központi Könyvtár

A Központi Könyvtár feladata, hogy tevékenységével támogassa az egyetemen folyó oktatást, kutatást és gyógyítást, ellássa az egyetem polgárait és valamennyi szakembert megfelelő mennyiségű és minőségű szakirodalommal. 

Tovább a Könyvtár honlapjához

Semmelweis publikációk→

MTMT

Az Egyetem megítélésében fontos szerepet játszik a tudományos publikációs tevékenység bemutatása. Ennek országosan elfogadott formája a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) történő adatrögzítés.

Az MTMT egyetemi koordinációját a Központi Könyvtár végzi, fő feladatuk az egyetemi hierarchikus rendszer kialakítása, a változások nyomon követése, frissítése.

Figyelem! Kérjük, hogy Semmelweis Egyetem kutatói, egyénileg NE regisztráljanak az MTMT honlapján, forduljanak ilyen kéréssel a tanszéken kinevezett MTMT adminisztrátorhoz!

MTMT adminisztrátorok listája

ERASMUS+ oktatóknak

A Semmelweis Egyetem az Erasmus+ program keretében az oktatók számára is számos mobilitási lehetőséget kínál.Az oktatási célú mobilitás program keretében lehetőség nyílik a külföldi partnerintézményben történő oktatásra.

A képzési célú mobilitás segítségével a résztvevők külföldi workshopokon, tanfolyamokon vehetnek részt, mely kihat itthoni szakmai fejlődésükre is.

ERASMUS+ pályázati felhívások

 

Kutatóknak szóló információk

Információk az Egyetem kutatási tevékenységéről

Semmelweis Egyetemen folyó K+F+I tevékenységek az élő és élettelen természettudományok, illetve a társadalomtudományok területein történnek. Ezen belül dominál az élettudományi kutatás, fejlesztés és innováció. A rendszerezett, doktori képzéshez kapcsolt tudományterületek az elméleti és klinikai, molekuláris és multidiszciplináris orvostudományok, a gyógyszertudományok, mentális egészségtudomány és patológiai tudományok. Élettelen természettudományok kutatása elsősorban az elméleti orvostudomány bizonyos szegmenseiben történik. A társadalomtudományi kutatás megjelenik a mentális egészségtudományok területein. Az egyetem K+F+I tevékenységének sokszínűségét és különösen az élettudományokra – és ezen belül az orvostudományra – vonatkozó spektrumának teljességét a kutatóegyetemi pályázati projekt szakmai palettája illusztrálja. 

Kutatók a Semmelweis Egyetemen

Kutatási kiválóság – számokban

Pályázati Menedzsment Központ

A Pályázati Menedzsment Központ küldetése: 

Az innováció területén egy olyan támogató környezet és infrastruktúra létrehozása, amely az egyetemi környezetben, illetve ahhoz kapcsolódva segíti a hazai egészségipari és biotechnológiai KFI-fejlesztések széles spektrumát: az innovációs ökoszisztéma kialakításával a kutatók, oktatási intézmények, befektetők és vállalkozók kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésében megvalósuló KFI tevékenység elősegítése.

Aktuális pályázati lehetőségek

Technológia transzfer szolgáltatás

Az Egyetemen a Pályázati Menedzsment Központ végzi a technológia transzfer-szolgáltatást, mely a technológia kifejlesztésétől annak piaci alkalmazásáig, a tudományos kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásba vitelének folyamatát foglalja magában. A Központ a technológia-transzfer tevékenységének köszönhetően egy hidat képez a tudomány és az üzleti világ között. 

Szellemi alkotás bejelentése

Publikációs előszűrés

Tudományos előadások, konferenciák időpontja

Az idei év tudományos előadásainak, konferenciáinak, programjainak eseménynaptára az alábbi linken érhető el.

Központi Levéltár

A Központi Levéltár a Semmelweis Egyetem történetének legnagyobb forrásbázisát őrzi, iratanyag, illetve képanyag formájában. A gyűjtemény gyarapításán és gondozásán túl feladatai közé tartozik a történeti források közzététele (ld. kiadványok), az azokból történő adatszolgáltatás és az érdeklődők számára a hozzáférés biztosítása (kutatószolgálat). A Levéltár nyilvános, az anyagok a vonatkozó előírások betartása mellett (ld. kutatótermi szabályzat) mindenki számára hozzáférhetők.

Kutatószolgálati információk, kutatótermi szabályzat

Nyitvatartás

Más egyetemek levéltárainak elérhetősége

Központi Könyvtár

A Központi Könyvtár feladata, hogy tevékenységével támogassa az egyetemen folyó oktatást, kutatást és gyógyítást, ellássa az egyetem polgárait és valamennyi szakembert megfelelő mennyiségű és minőségű szakirodalommal. 

Tovább a Könyvtár honlapjához

Semmelweis publikációk→

MTMT

Az Egyetem megítélésében fontos szerepet játszik a tudományos publikációs tevékenység bemutatása. Ennek országosan elfogadott formája a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT) történő adatrögzítés.

Az MTMT egyetemi koordinációját a Központi Könyvtár végzi, fő feladatuk az egyetemi hierarchikus rendszer kialakítása, a változások nyomon követése, frissítése.

Figyelem! Kérjük, hogy Semmelweis Egyetem kutatói, egyénileg NE regisztráljanak az MTMT honlapján, forduljanak ilyen kéréssel a tanszéken kinevezett MTMT adminisztrátorhoz!

MTMT adminisztrátorok listája

 

Egyéb szolgáltatások

Biztonságtechnikai oktatás

Minden új belépő munkavállaló számára kötelező a biztonságtechnikai oktatáson történő részvétel. Az oktatás során a munkavállalók a munka-, tűz-, vagyon-, környezet-, polgári és katasztrófavédelmi, infekciókontroll, valamint az integrált irányítási rendszerrel ismerkednek meg. 

Lehetőség van hibrid oktatáson történő részvételre.

A személyes oktatás helyszíne: 1083 Budapest, Illés utca 15.

Online oktatás: Zoom rendszeren keresztül a regisztrált új dolgozók számára.

Oktatás időpontja: keddenként 12:00-15:00.

Tájékoztató és részletes információ az oktatásról

Operatív Irányító Központ (OIK) és hibabejelentés (GLPI)

Az OIK az Egyetem üzemeltetésével és működtetésével kapcsolatos igény és probléma bejelentéseket kezeli. Fogadja a bejelentéseket, segítséget és információt ad az igénylők számára, és az illetékes végrehajtói területhez továbbítja a bejelentést.

Az OIK ügyfélszolgálati munkatársai a GLPI helpdesk rendszerben rögzítik a bejelentő adatait (szervezet-egység, név, elérhetőségek: telefon/mobilszám, e-mail-cím), a bejelentés tárgyát, témáját és a kért teljesítési határidőt.

Tovább az OIK elérhetőségéhez

Tovább az online hibabejelentéssel kapcsolatos információkhoz

Tovább a GLPI bejelentkezéshez

Tovább a GLPI Felhasználói Kézikönyvéhez (pdf)

Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat

A Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat minden egyetemi dolgozót érintő feladatai:

 • az Egyetem új munkavállalóinak előzetes, munkaköri alkalmassági vizsgálatainak elvégzése,
 • az Egyetem munkavállalóinak időszakos, soron kívüli és záró vizsgálata.

Az előzetes, soronkívüli, és záróvizsgálatok:

munkanapokon 8:30-12:00 és 14:00-17:00 között 
Cím: 1085 Budapest, Stáhly u. 7-9. V. emelet.

Időszakos alkalmassági vizsgálatok:

Szervezetten,  egységenkénti bontásban éves ütemezésben.

Tovább a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat honlapjára

Alkalmazotti Tanács

A Semmelweis Egyetem Alkalmazotti Tanácsának  feladata, hogy részt vegyen az Egyetemen meghozott döntésekben, illetve az itt dolgozó munkavállalók képviselete.

Tovább a Semmelweis Egyetem Alkalmazotti Szabályzatához

Tovább a tagok listájához

Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ)

A Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség szakszervezeti jogosítványokkal rendelkező szervezet, amely a budapesti és a közép-magyarországi régióban az egészségügyi és egészségügyi felsőoktatási dolgozók munkavállalói érdekeit képviseli. A szervezet a demokrácia, az önkéntesség és az önsegélyezés elve alapján működik.

Tovább a SÉSZ honlapjára