A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás; e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet. 

Magyarországon az orvosi és egészségtudományi képzésre jelentkező hallgatók közül legtöbben a Semmelweis Egyetemet választják. A felvételi ponthatár hosszú évek óta jelentősen meghaladja a szakterület többi hazai képzőhelyének pontszámát. A képzés hat karon és három nyelven (magyar, angol, német) folyik. Hallgatóink száma csaknem eléri a 16 ezer főt. Hallgatóink harmada a világ 5 kontinenséről, mintegy 115 országból érkezik hozzánk. Magyarországon eddig a legtöbb orvos, fogorvos, gyógyszerész és szülésznő a Semmelweis Egyetemen végzett. 

A Semmelweis Egyetem egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. Az egyetemi klinikák a gyakorlati oktatás helyszínei, de emellett a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzik tevékenységüket. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb szakmai területen országos ellátási kötelezettséggel rendelkeznek, így a legsúlyosabb állapotú, komplex kezelést igénylő betegek gyógyításában vezető szerepet játszanak. 

Az egyetemen kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és hatékony kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. Az egyetemi kutatási projekteket 55 nemzetközi és 191 hazai pályázat támogatja. Számos itt tevékenykedő professzor tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, amellyel több területen is szoros az együttműködés. Különböző nemzetközi konzorciális együttműködésekben (pl. HCEMM, EIT Health) és nemzeti programokban (pl. Nemzeti Szívprogram, Nemzeti Bionika Program) is meghatározó az egyetem részvétele.

A több mint 12 ezer munkatársat foglalkoztató egyetem jelentős szerepet vállal a szakképzésben, a szakirányú továbbképzésben, a tudományos utánpótlás nevelésében és a tehetséggondozásban is, nemzetközi kongresszusokat szervez, nemzetközi tudományos testületekben képviselteti magát, tudományos rangja világszerte elismert.