Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás; e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet. 

Magyarországon az orvosi és egészségtudományi képzésre jelentkező hallgatók közül legtöbben a Semmelweis Egyetemet választják. A felvételi ponthatár hosszú évek óta jelentősen meghaladja a szakterület többi hazai képzőhelyének pontszámát. A képzés hat karon és három nyelven (magyar, angol, német) folyik. Hallgatóink száma jóval meghaladja a 10 ezer főt és ez a szám folyamatosan növekszik. Hallgatóink harmada a világ 5 kontinenséről érkezik hozzánk. A Semmelweis Egyetemen végzett a Magyarországon dolgozó orvosok 42, a fogorvosok 70, a gyógyszerészek 50, valamint a szakdolgozók 27 százaléka.

A Semmelweis Egyetem egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. Az egyetemi klinikák a gyakorlati oktatás helyszínei, de emellett a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzik tevékenységüket. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb szakmai területen országos ellátási kötelezettséggel rendelkeznek, így a legsúlyosabb állapotú, komplex kezelést igénylő betegek gyógyításában vezető szerepet játszanak. 

Az egyetemen kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és hatékony kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. Mintegy 300 egyetemi kutatócsoport működik, kutatásaikat 46 nemzetközi és 263 hazai pályázat támogatja. Számos itt tevékenykedő professzor tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, amellyel több területen is szoros az együttműködés. Különböző nemzetközi konzorciális együttműködésekben (pl. HCEMM, EIT Health) és nemzeti programokban (pl. Nemzeti Szívprogram, Nemzeti Bionika Program) is meghatározó az egyetem részvétele.

A több mint 10 500 munkatársat foglalkoztató egyetem jelentős szerepet vállal a szakképzésben, a szakirányú továbbképzésben, a tudományos utánpótlás nevelésében és a tehetséggondozásban is, nemzetközi kongresszusokat szervez, nemzetközi tudományos testületekben képviselteti magát, tudományos rangja világszerte elismert.