Hogyan védekezhetek a fertőzéssel szemben?

 • Otthonától távol, zárt terekben, vagy ahol több emberrel is találkozhat, viseljen többrétegű, orrot és szájat is takaró, mosható textilmaszkot! (Az arcmaszkok házi készítéséről szóló útmutatónk ezen a linken érhető el →)
 • Tartson távolságot másoktól (a velünk egy háztartásban élőket leszámítva a 1,5 – 2 méter ajánlott), kerülje a nagy létszámú rendezvényeket, ahol szoros kontaktusba kerülhet másokkal!
 • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 30-40 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel! Minden olyan esetben, ahol több emberrel találkozhat, vagy ahol több ember is megfordul (pl. munkahelyen, iskolában, üzletekben, vagy utazás alkalmával) érdemes fél óránként kezet mosni, kezet fertőtleníteni! Szintén mosson, fertőtlenítsen kezet azonnal, miután beért a munkahelyre vagy hazaért, továbbá étkezések előtt, tüsszentés, köhögés, vagy orrfújás után, betegekkel való érintkezés előtt és után! 

A helyes kézmosást bemutató videónk ezen a linken érhető el →

 • Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosás után nyúljon!
 • Szellőztessen rendszeresen!
 • Otthonában rendszeresen tisztítsa a gyakran megérintett felületeket (pl.: asztalok, kilincsek, kapcsolók, WC-k, csapok, mosogatók, távirányítók, mobiltelefonok)!
 • A fertőzésnek kitett textíliák mosása minimum 60 °C-on ajánlott!
 • A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt!
 • Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!
 • Lehetőség szerint csökkentse, vagy zárja ki a beteg (gasztroenterológiai, vagy felsőlégúti tüneteket mutató) emberekkel való találkozást!

Hogyan vigyázhatok a környezetemre?

Betegen ne menjen be a munkahelyre, ne engedje gyermekét közösségbe (óvodába, iskolába)! Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön, tüsszentsen, hanem közelről a behajlított kar könyökhajlatába! Viseljen maszkot és tartson udvarias (1,5-2 méter) távolságot másoktól!

 • Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!
  • Tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől!
  • Lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót, ha ez nem megoldható, minden használat után javasolt a fertőtlenítés!
  • Használjon külön étkészletet!
  • Használjon külön törülközőt!

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A felsőlégúti tünetek (torokfájás, száraz köhögés) megjelenését gyakran gasztroenterológiai tünetek (hányinger, hasmenés) előzik meg. Jellemző tünet még a lázas, levert állapot, az izomfájdalom, valamint a szag- és ízvesztés, fejfájás, légszomj. Amennyiben a fenti tünetek bármelyik kombinációját észleli magán, vegye fel a kapcsolatot telefonon a háziorvosával.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor? (lakosság)

Amennyiben a COVID-19 megbetegedés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon keresse fel háziorvosát. További információ: https://koronavirus.gov.hu/mit-tegyunk-tunetek-eseten

Mi a teendő a tünetek észlelésekor, ha Semmelweis polgár vagyok (munkatárs, hallgató)?

Amennyiben a COVID-19 tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, ne jöjjön be az egyetem területére. A Semmelweis Egyetem ingyenesen biztosítja a munkatársak és hallgatók PCR-tesztelését. Kérjük, a lehető leghamarabb értesítse munkáltatóját, hallgatóként pedig a Neptunon kiküldött tájékoztató szerint járjon el, hogy tájékoztatást kapjon arról, hol és mikor végzik el Önnél a PCR-tesztet, illetve miként tud időpontot foglalni. Ha további szakmai kérdése van, írjon az info.corona@semmelweis-univ.hu címre.
Munkatársak és hallgatók kizárólag munkaidőben (H-Cs: 8-16,P:8-14:30) hívhatják a +36 20 825 0000 információs számot is.

Fertőzőképesség

A beteg a tünetek megjelenése előtt, továbbá a PCR-teszt pozitívvá válása előtt 2 nappal már fertőzőképes lehet. A megfertőzött személyből a fertőződés/kontaktus utáni 5. és 7. nap között lehet nagy biztonsággal kimutatni a vírust.

Kockázatok

Magas kockázatú érintkezésnek (szoros kapcsolatnak) számít:

 • A COVID-19 fertőzöttel egy háztartásban élő személy;
 • A COVID-19 fertőzöttel közvetlen fizikai kapcsolatba került személy pl. kézfogás útján;
 • A védőeszköz alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg fertőző váladékával érintkezett személy pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papírzsebkendőhöz;
 • A COVID-19 fertőzöttel személyes kapcsolatba került személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, pl. közös étkezés, kávézás, cigarettázás);
 • A COVID-19 fertőzöttel zárt légtérben együtt tartózkodott személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, pl. iskolai osztályterem, irodai megbeszélés, kórházi váróterem);
 • Az előírt egyéni védőeszköz alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/gondozásában részt vett egészségügyi, vagy ugyanezen módon a COVID19 beteg mintáit kezelt laboratóriumi dolgozó;

Alacsony kockázatú érintkezésnek (alkalomszerű, rövid, eseti kapcsolatnak) minősül:

 • A COVID-19 fertőzöttel 15 percnél rövidebb ideig vagy 2 méteres távolságon kívül zárt légtérben együtt tartózkodó személy;
 • Maszkhasználat mellett a COVID-19 fertőzöttel bármilyen közlekedési eszközön együtt utazott személy.                      

Milyen vizsgálat mutatja ki, hogy átestem-e már a fertőzésen?

Szerológiai, vagyis vérvizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen átesett-e már valaki korábban – akár tünetek nélkül – a fertőzésen.

Milyen vizsgálat mutatja ki, hogy koronavírusos vagyok-e?

Az ún. PCR-teszt a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

Mi az a PCR-vizsgálat?

A PCR-teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával képzett szakemberek mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. Fontos, hogy a mintavételt csak erre képzett szakember végezze el, önmagunknak nem tudjuk levenni a szükséges mintát!

A mintavétellel kapcsolatosan tavasszal így nyilatkoztak az országos, reprezentatív koronavírus vizsgálat résztvevői →

Mire figyeljek PCR-vizsgálat előtt?

A szűrés előtti 2 órával már ne egyen, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.

Hol kérhetem a PCR vizsgálatot? Mire érdemes figyelni a fizetős szolgáltatások kiválasztásakor?

Olyan mintavevő helyet érdemes választani, ahol képzett szakemberek végzik a vizsgálatot és szakképzett személyzet veszi le a mintát. A Semmelweis Egyetemen is elérhető a térítéses szolgáltatás, lsd. lenn.

Mikor érdemes PCR-tesztet csináltatni?

 • Ha Ön szoros kapcsolatba került igazolt COVID-19 fertőzöttel (lásd fentebb: magas kockázatú érintkezés)
 • Amennyiben gasztroenterológiai tünetek után felsőlégúti tünetek jelentkeznek Önnél.
 • Szag- és ízvesztés esetén, amennyiben lázas, vagy a gasztroenterológiai/felsőlégúti tünetek is megjelennek.
 • Lázas, levert, rohamosan romló állapot esetén.

Hol kérhetem a vizsgálatot Semmelweis Polgárként (munkatárs, hallgató)?

A PCR tesztelést indokolt esetben a munkáltató kérheti a Klinikai Központ által megadott elérhetőségeken. A hallgatóknak a Neptunon kiküldött tájékoztató szerint kell eljárniuk.

Hol kérhetem a vizsgálatot (lakosság)?

A Semmelweis Egyetem napi ezer-kétezer ingyenes PCR vizsgálat történik, betegek, munkatársak, hallgatók, valamint olyan fekvőbetegek tesztelése zajlik, akiknél fennáll a légúti aeroszol képződés lehetősége a beavatkozások, vizsgálatok során pl. intubáció, hörgőtükrözés, stb. alkalmával. Ezen túlmenően a fekvőbeteg ellátásban érintett gyermek esetében az őket kísérő szülők tesztelését is végzi az egyetem. Amennyiben nem biztos abban, hogy Önnél, vagy gyermekénél szükséges-e a PCR vizsgálat a bevatkozás előtt, kérjük, kezelőorvosánál érdeklődjön.

Térítéses vizsgálatok a Semmelweis Egyetemen

A fentieken túlmenően a Semmelweis Egyetem – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumként – az egyik olyan fővárosi intézmény, ahol biztosítani kell a költségtérítéses vizsgálat feltételeit, így az egyetem szűrőpontjain előzetes bejelentkezéssel és költségtérítés ellenében bárkinek lehetősége van részt venni a koronavírus-szűrésen. Az egyetem ugyanakkor csak azokat tudja fogadni, akik előzetesen, rendelési időben bejelentkeznek és a kijelölt időpontra pontosan érkeznek.

Az egyetemen működő szűrőpontok és azok elérhetőségei a következők:

Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Időpontegyeztetés: 061/458-6812,6817; ambulancia@kardio.sote.hu
Rendelési idő: munkanapokon 10:00 – 12:00

Semmelweis Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/825-9600
Rendelési idő: munkanapokon 8:00-11:00

Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/666-3220
Rendelési idő: munkanapokon 10:00 – 11:00

Szűrővizsgálatra időpontot kizárólag rendelési időben lehet igényelni!

Honnan kapom meg a PCR-teszt eredményét?

A kapott laboratóriumi eredmény az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerébe kerül be, amely ügyfélkapun keresztül lekérdezhető, illetve ennek lekérésében a háziorvosa is segítséget tud nyújtani.  A Semmelweis Egyetem esetében arra is van lehetőség, hogy a leletet a megadott e-mail címére automatikusan kiküldjük, ha kéri és ehhez szóbeli nyilatkozatával hozzájárul a betegfelvételnél.

Mi a teendő pozitív PCR lelet esetén?

Amennyiben valaki PCR vizsgálata pozitív lesz, az első és legfontosabb teendője az az, hogy maradjon otthonában, ne mozduljon ki onnan, izolálja magát! A mikrobiológiai laboratórium jelenti az eredményt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé. Az NNK hatályos eljárásrendje alapján amennyiben a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.7

Koronavírusos beteg otthonápolása

További információ: https://koronavirus.gov.hu/