Közzétéve: 2020. szeptember 15.

Hogyan védekezhetek a fertőzéssel szemben?

 • Otthonától távol, zárt terekben, vagy ahol több emberrel is találkozhat, viseljen többrétegű, orrot és szájat is takaró, mosható textilmaszkot! Az arcmaszkok házi készítéséről szóló útmutatónk ezen a linken érhető el →
 • Tartson távolságot másoktól (a velünk egy háztartásban élőket leszámítva udvarias távolságtartás), kerülje a nagy létszámú rendezvényeket, ahol szoros kontaktusba kerülhet másokkal!
 • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 30-40 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel! Minden olyan esetben, ahol több emberrel találkozhat, vagy ahol több ember is megfordul (pl. munkahelyen, iskolában, üzletekben, vagy utazás alkalmával) érdemes fél óránként kezet mosni, kezet fertőtleníteni! Szintén mosson, fertőtlenítsen kezet azonnal, miután beért a munkahelyre vagy hazaért, továbbá étkezések előtt, tüsszentés, köhögés, vagy orrfújás után, betegekkel való érintkezés előtt és után! 

A helyes kézmosást bemutató videónk ezen a linken érhető el →

 • Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosás után nyúljon!
 • Szellőztessen rendszeresen!
 • Otthonában rendszeresen tisztítsa a gyakran megérintett felületeket (pl.: asztalok, kilincsek, kapcsolók, WC-k, csapok, mosogatók, távirányítók, mobiltelefonok)!
 • A fertőzésnek kitett textíliák mosása minimum 60 °C-on ajánlott!
 • A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt!
 • Kerülje az olyan zárt légterű helyiségeket, ahol nagy a tömeg!
 • Lehetőség szerint csökkentse, vagy zárja ki a beteg (gasztroenterológiai, vagy felsőlégúti tüneteket mutató) emberekkel való találkozást!

Hogyan vigyázhatok a környezetemre?

Betegen ne menjen be a munkahelyre, ne engedje gyermekét közösségbe (óvodába, iskolába)! Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön, tüsszentsen, hanem közelről a behajlított kar könyökhajlatába! Viseljen maszkot és tartson udvarias (1,5-2 méter) távolságot másoktól!

 • Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!
  • Tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől!
  • Lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót, ha ez nem megoldható, minden használat után javasolt a fertőtlenítés!
  • Használjon külön étkészletet!
  • Használjon külön törülközőt!

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A felsőlégúti tünetek (torokfájás, száraz köhögés) megjelenését gyakran gasztroenterológiai tünetek (hányinger, hasmenés) előzik meg. Jellemző tünet még a lázas, levert állapot, az izomfájdalom, valamint a szag- és ízvesztés, fejfájás, légszomj. Amennyiben a fenti tünetek bármelyik kombinációját észleli magán, vegye fel a kapcsolatot telefonon a háziorvosával.

Mi a teendő a tünetek észlelésekor? 

Tovább a Klinikai Központ tájékoztató felületére →

Fertőzőképesség

A beteg a tünetek megjelenése előtt, továbbá a PCR-teszt pozitívvá válása előtt pár nappal már fertőzőképes lehet és maga a fertőzés is csak ez után mutatható ki. A megfertőzött személyből a fertőződés/kontaktus utáni 5. és 7. nap között lehet nagy biztonsággal kimutatni a vírust.

Kockázatok

Tovább a Klinikai Központ tájékoztató felületére →                    

Milyen vizsgálat mutatja ki, hogy átestem-e már a fertőzésen?

Szerológiai, vagyis vérvizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen átesett-e már valaki korábban – akár tünetek nélkül – a fertőzésen.

Hogyan lehetséges a COVID-19 ellenes antitestek kimutatása?

A COVID-ot okozó vírus elleni ellenanyagok (antitestek) kimutatása segít abban, hogy el lehessen dönteni, valaki átesett-e a fertőzésen. Fontos azonban tudni azt, hogy a vírus elleni antitestek sokfélék és a vírus eltérő részei ellen hatnak. A kereskedelmi forgalomban levő kitek eltérő antitesteket mutatnak ki a vérből, ezért sokszor a velük kapott eredmények is eltérők. Ennek különösen a Pfizer és a Moderna oltás kapcsán van jelentősége. Az oltás hatásaként a vírus S-fehérjéje ellen termelődnek antitestek. A Magyarországon eddig használt tesztek jelentős része viszont nem (elsősorban) az S-fehérje elleni antitesteket detektálja, ezért lehet, hogy valakinél az oltás után sem lehet ezekkel antitestet kimutatni. Ehhez S-fehérje elleni antitestet kimutató reagenst kell használni.

Összefoglalva: a korábbi reagensek alkalmasak arra, hogy a valódi COVID-fertőzöttséget igazolják. A Pfizer és a Moderna oltás hatékonyságát viszont újabb, az S-fehérje elleni antitesteket detektáló reagensekkel kell tesztelni.

Milyen vizsgálat mutatja ki, hogy koronavírusos vagyok-e?

Az ún. PCR-mintavétel a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát.

Mi az a PCR-vizsgálat?

A PCR-mintavétel képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával képzett szakemberek mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. Fontos, hogy a mintavételt csak erre képzett szakember végezze el, önmagunknak nem tudjuk levenni a szükséges mintát!

A mintavétellel kapcsolatosan tavasszal így nyilatkoztak az országos, reprezentatív koronavírus vizsgálat résztvevői →

Mire figyeljek PCR-vizsgálat előtt?

A szűrés előtti 2 órával már ne egyen, ne mosson fogat, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.

Mikor érdemes PCR-mintavételt készíttetni?

 • Ha Ön szoros kapcsolatba került igazolt COVID-19 fertőzöttel (lásd fentebb: magas kockázatú érintkezés)
 • Amennyiben gasztroenterológiai tünetek után felsőlégúti tünetek jelentkeznek Önnél.
 • Szag- és ízvesztés esetén, amennyiben lázas, vagy a gasztroenterológiai/felsőlégúti tünetek is megjelennek.
 • Lázas, levert, rohamosan romló állapot esetén.

Hol kérhetem a PCR vizsgálatot? Mire érdemes figyelni a fizetős szolgáltatások kiválasztásakor?

Olyan mintavevő helyet érdemes választani, ahol képzett szakemberek végzik a vizsgálatot és szakképzett személyzet veszi le a mintát. A Semmelweis Egyetemen is elérhető a térítéses szolgáltatás.

Tovább a PCR-mintavétellel kapcsolatos részletes tájékoztatóra →

Koronavírusos beteg otthonápolása

További információ: https://koronavirus.gov.hu/