A rektori program kiemelt eleme a Családbarát Egyetem Program, melynek gerincét az egészégmegőrző, betegségmegelőző egészégügyi ellátások, prevenciós szolgáltatások adják.  Februártól bővült az igénybe vehető egészégügyi szolgáltatások köre: a Semmelweis Egyetem munkatársai, valamint 14 éven felüli egy háztartásban élő családtagjaik már teljeskörű családorvosi (háziorvosi) ellátásra is bejelentkezhetnek.

Mostantól a munkatársak dönthetnek úgy, hogy háziorvosváltással átjelentkeznek a Semmelweis praxisközösségi modellbe. Fontos megjegyezni, hogy a családtagoknak – az ellátás igénybevételéhez – mindenképpen szükséges átjelentkezni a jelenlegi háziorvostól. Az átjelentkezésben a Semmelweis Egyetem teljeskörű támogatást nyújt a munkatársaknak, a családorvosi rendelésen történő megjelenés után, a személyes adatok felvételével a Szakrendelő Intézet munkatársai kezdeményezik a családorvos-váltást.

A családorvosi ellátás bevezetésével a munkatársak egyszerűbben, helyben hozzáférnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint komolyabb egészségügyi problémák esetén a betegutak megszervezése is könnyebbé válik a Klinikai Központ egészségügyi szolgáltatásainak igénybevételéhez.

A praxisközösségi modell hatékonyan támogathatja a munkatársak egészséges életmódra való ösztönzését és hozzájárulhat az egészséges munkakörnyezet megteremtéséhez is.

– vallja dr. Varga Péter, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének vezetője.

A „megszokott” háziorvosi alapellátáson túl kiemelten foglalkoznak a prevencióval, az egészséges életmód megismertetésével és a pszichés, mentális egészségmegőrzéssel. Lehetőséget biztosítanak a közösen dolgozó egészségügyi szakemberek számára, hogy – egymással konzultálva – megalapozottabb döntéseket hozzanak már az alapellátásban. A praxisban a Családorvosi Tanszék több oktató munkatársa is rendel, ami azon páciensek számára kissé szokatlan lehet, akik szívesebben fordulnak egészségügyi problémájukkal mindig ugyanazon háziorvoshoz.

A családorvosi (háziorvosi) rendelés jelenleg hétköznap 9-13 óra között a Szent Rókus Klinikai Tömb történelmi kórházi épületrészében (Gyulai Pál utca 2.) érhető el.

Az ellátás előzetes időpontegyeztetéshez kötött, melyre a csaladorvosipraxis.seszi@semmelweis.hu e-mail címen van lehetőség.