A Semmelweis Egyetem az oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is, a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek mintegy két és fél millió esetet  látnak el évente. A közel negyven, az ellátás jóformán teljes spektrumát lefedő egység három fő klinikai tömbben (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Városmajori Klinikai Tömb) helyezkedik el. 

Az egyetem önmagában a magyar lakosság egészségügyi ellátási szükségleteinek mintegy 5 százalékát biztosítjahavonta nagyságrendileg 200 ezer a járóbeteg esetek és 11,6 ezer az osztályos fekvőbeteg esetek száma. Több mint 2 100 aktív és 65 rehabilitációs ággyal működik, emellett egynapos ellátást évente mintegy 14 000 betegnek nyújt az intézmény.

A Semmelweis Egyetem betegellátó tevékenységét a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzi, számos területen úgynevezett csúcsellátó, vagyis ide kerülnek a legsúlyosabb állapotú betegek. A megfelelő diagnózis felállítását számos világszínvonalú műszer segíti, több szakterületen (például egyes szervtranszplantációk esetében) bizonyos beavatkozások csak itt érhetőek el. 

Az egyetemen a betegellátás elválaszthatatlan részét képezi az orvos- és egészségtudományi képzésnek, melynek hazai és nemzetközi elismertsége is magas.

A gyógyító munkát végző egységek közvetlenül a Klinikai Központ irányítása alá tartoznak.

Tovább a Semmelweis Egyetem klinikáihoz és gyógyító intézeteihez…