A Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is: a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek több mint két és fél millió esetet  látnak el évente. A több, mint negyven, az ellátás jóformán teljes spektrumát lefedő szervezeti egység négy fő klinikai tömbben (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Városmajori Klinikai Tömb, Szent Rókus Klinikai Tömb) helyezkedik el. 

A Semmelweis Egyetem az ország egyik legnagyobb betegellátó intézménye. 2023-ban 96,7 ezer fekvőbeteg több mint 170 ezer esetét és 425,5 ezer járóbeteg 2,66 millió esetét látta el az egyetem. Jelenleg 2057 aktív és 285 krónikus fekvőbetegágy van.

A Semmelweis Egyetem betegellátó tevékenységét a legmagasabb progresszivitási szintnek megfelelően végzi, számos területen úgynevezett csúcsellátó, vagyis ide kerülnek a legsúlyosabb állapotú betegek. A megfelelő diagnózis felállítását számos világszínvonalú műszer segíti, több szakterületen (például egyes szervtranszplantációk esetében) bizonyos beavatkozások csak itt érhetőek el. 

Az egyetemen a betegellátás elválaszthatatlan részét képezi az orvos- és egészségtudományi képzésnek, melynek hazai és nemzetközi elismertsége is magas.

A gyógyító munkát végző egységek közvetlenül a Klinikai Központ irányítása alá tartoznak.

Tovább a Semmelweis Egyetem klinikáihoz és gyógyító intézeteihez…