Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - október 03.
539661 Összes oltás

A prevenció egészségmegőrzésben betöltött jelentősségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért a Családbarát Egyetem Program szolgáltatási között a szűrővizsgálatok is helyet kaptak. Az egyetem munkatársai egész évben jelentkezhetnek az alább felsorolt szűrővizsgálatokra a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetben.

Bejelentkezés:

hétköznapokon 8 és 16 óra között
Telefon: 06-30-685-9677
E-mail: szurovizsgalatok.seszi@semmelweis-univ.hu

Prosztataszűrés

Hazánkban a férfiak daganat miatti halálozásában a negyedik leggyakoribb ok a prosztatarák. A daganat kialakulása során évek telhetnek el, amíg panaszokat, tüneteket (pl. vizelési nehézségek, éjszakai vizelés, véres vizelet) okoz, ugyanakkor a kezdeti stádiumban egyáltalán nem tapasztalható semmilyen tünet. Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, de legalábbis visszaszorítható. A leggyakrabban érintett korosztály az 50-70 év közöttiek, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal, akár 40-45 éves korú férfiakkal is. Ezért a prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

  1. PSA (prosztata-specifikus antigén)vizsgálat, amely egy egyszerű vérvétellel jár
  2. Rektális digitális vizsgálat, amely nem más, mint a prosztata végbélen át történő egyszerű, rövid és fájdalmatlan vizsgálata

A tünetmentes állapotban felfedezett betegség 90%-ban gyógyítható, míg ha már panaszok vannak, meggyógyítani már nem lehet, csak a panaszokat enyhíteni. Fontos, hogy még ne érezzen semmit, hanem a panaszokat megelőzve a szűrővizsgálat igénybevételével biztosítsa be saját egészségét.


Emlőrákszűrés

Az emlődaganat az egyik leggyakoribb női daganattípus. Ugyanakkor minél előbb felfedezik a betegséget, annál hatékonyabb a kezelés. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a nők rendszeres emlőszűrésen vegyenek részt.

Az emlőrák megelőzésben fontos szerepet játszik az önvizsgálat, a mammográfia (hagyományos mammográfia, emlő tomoszintézis) és az emlő ultrahang. Harminc-harmincöt éves kor alatt az emlők és nyirokrégiók ultrahang vizsgálatát végezzük.

A mammográfiás vizsgálat álló helyzetben, speciális röntgen berendezéssel történik a jelenleg a legmegbízhatóbb és legmodernebb diagnosztikai eljárással. A tomoszintézis során a röntgen sugárforrás az emlő feletti ívet követve mozog, miközben több felvétel is készül. A felvételeket a radiológus orvos áttekinti, ezt fizikális vizsgálat majd az emlők és a környéki nyirokrégiók ultrahang vizsgálata követi. Abban az esetben, ha a mammográfiás vizsgálatkor valamilyen eltérést találunk, további kiegészítő vizsgálatok válnak szükségessé. Érzékeny emlők esetén célszerű a mammográfiai vizsgálatot a menstruáció első napját követő első két hétre időzíteni. A vizsgálat előtt célszerű a bőrön lévő krémeket, izzadásgátlókat, kozmetikumokat eltávolítani.


Nőgyógyászati rákszűrés

Minden nőnek érdemes nőgyógyászati szűrésen részt venni a szexuális élet megkezdésekor, illetve évente panasz és tünetmentesség esetén, mely az esetleges rosszindulatú folyamatok korai felismerésnek a záloga. A komplex szűrés során minden olyan szerv megvizsgálásra kerül, melyet a női nemi szervek közé sorolunk, és amelyekben daganat alakulhat ki, így kiterjed a méhnyak, méhtest, petefészek és az emlő vizsgálatára is.

A vizsgálat alapja a citológia mintavétel a méhnyakról. A teljes kőrű szűrésnek fontos része a hüvely ultrahang vizsgálata is, amely során a polypusok és miómák is jól felderíthetők, továbbá a petefészek elváltozásai is időben észlelhetők. A két kézzel végzett tapintásos vizsgálat megmutatja a méh és környezetének állapotát, esetleges érzékenységét, gyulladásos elváltozásait. Végül sor kerülhet az emlők tapintásos vizsgálatára is a teljes kőrű szűrés érdekében.

A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus közepére időzíteni (menstruációt követő 10-22. nap), mert a menstruáció előtti és utáni néhány napon előfordulhatnak a mintában olyan sejtek, amelyek megzavarják a vizsgálat eredményét.


Melanomaszűrés

A melanoma az egyetlen rosszindulatú daganat, amelynek korai felfedezésére jó esély van, hiszen legtöbbször a bőrön alakul ki, és így észrevehető. Leggyakrabban a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ilyen sejtek vannak az ép bőrben és az anyajegyekben is.

Kezdeti stádiumában a daganat még csak a bőr felső rétegében, a hámban van jelen. Ekkor még egy egyszerű kimetszéssel, a páciens teljesen gyógyítható. Amikor a melanoma a mélybe terjed, ahol már nyirok- és vérerek is vannak, megnő az áttétek kialakulásának esélye, mivel a sejtek az erek útján távolabbi szervekbe kerülhetnek (májba, tüdőbe, agyba, csontokba, stb.) és ott megtelepedve nőni kezdenek, tönkretéve az adott szerv(ek) működését. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél korábban észrevegyük. Ennek leghatékonyabb módszerét a szűrővizsgálatok jelentik. Egy laikus személy aligha tudja felfedezni az intő jeleket, vagy már csak túl későn teszi, míg a szűrések során felfedezett melanomákat legtöbbször még korai stádiumban ismerik fel.


Vastagbélrákszűrés

A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. A székletvérteszt a leggyorsabb, legegyszerűbb és fájdalommentes eljárás, ezért ajánlott ennek elvégzése. Amennyiben a teszt kimutatja a székletvért, mindenképp arra utal, hogy érdemes alaposabban kivizsgáltatni bélrendszerünk állapotát a minél korábbi felismerés és az eredményes kezelés érdekében.


Csontsűrűség-mérés

A csontritkulás, avagy osteoporosis egy olyan betegség, amelyre jellemző az alacsony csontsűrűség és a csontszövet szerkezetének károsodása, ez pedig a csontok törékenységének fokozódásával jár. Tulajdonképpen egy néma betegség, hiszen kezdetben nem jár fájdalommal, meglétére sokszor csak a töréses balesetek után derül fény.

Nőknek menopauza idején 45-50 év felett kétévente ajánlott csontsűrűség-mérést végeztetni, míg a férfiaknak 50-60 éves kor körül érdemes lehet a szűrést elvégeztetni, ha pedig van ismert kockázati tényező (pl. családi előfordulás, pajzsmirigy túlműködés, máj-,vesebetegség, csontot károsító gyógyszer, például szteroid szedése) akkor kortól függetlenül. Egyes típusos panaszoknál, így csontfájdalom, növekvő hátfájdalom esetén is szóba jöhet a vizsgálat, szakorvosi javaslat alapján.

A csontsűrűség-mérést az úgynevezett DEXA géppel végzik, amely egy röntgen technológián alapuló képalkotó berendezés. A DEXA az alsó gerincszakaszon, illetve a csontfejekben méri a csontsűrűséget kis dózisú röntgensugár segítségével, fekvő helyzetben. Maga a mérés egy egyszerű, gyors eljárás, amely nem jár fájdalommal.

A betegség megelőzésében elsődleges a mozgás, illetve nagyon fontos a kalcium dús étrend, a D-vitamin és a K-vitamin pótlása. A csontritkulásban szenvedő páciensek a reumatológusok gyógyszeres terápiát javasolnak, amely segíthet a csontok újraépítésében.