A mentális egészségprogramok keretében a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és munkatársainak lehetőségük van egyéni pszichológiai konzultációra, valamint csoportos mentálhigiénés támogatást nyújtó szolgáltatások (pl. stresszkezelő, kiégést megelőző foglalkozások) igénybevételére. 

Dolgozói tanácsadás

Dolgozói Tanácsadó Szolgálat

A nagyon sikeres Diáktanácsadóhoz hasonlóan a Családbarát Egyetem Program keretében a Semmelweis Egyetem Dolgozói Tanácsadó Szolgálatot indított a Magatartástudományi Intézet szakmai vezetésével.

A gyógyító munka az egyik „legstresszesebb” foglalkozás a világon. A szakemberek sokszor kényszerülnek nehéz döntésekre, a betegekkel való találkozások sok esetben érzelmileg nagyon telített légkörben történnek. Az egészségügyi dolgozók között az egész világon gyakori a kiégés szindróma, és könnyebben alakulnak ki stresszhez társuló betegségek is. Számos nagy presztízsű orvosegyetem vezetett már be olyan, a dolgozói jóllétet növelő programokat, melyek odafigyelnek a munkatársak lelki egészségére is.

A tanácsadó elsősorban életvezetési nehézségekben, stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget. Bár szakembereink pszichiáterek, klinikai szakpszichológusok vagy egyéb, de pszichoterapeuta szakvizsgával is rendelkező szakorvosok, a tanácsadás nem azonos a pszichiátriai ellátással. Prevenciós jeleggel bír, segítségével megelőzhetőek későbbi komolyabb pszichológiai tünetek. A dolgozók adatai nem kerülnek be az egészségügyi ellátó rendszer adatai közé, az ellátást nem a társadalombiztosítás, hanem az egyetem finanszírozza. 

JELENTKEZÉS

Az egyéni konzultációk mellett a Tanácsadó csoportos szolgáltatásokat is nyújt, például stresszkezelő- és kiégés-megelőző csoportokat, esetmegbeszélő csoportokat (ahol a pszichológiai szempontból nehéz terhet jelentő eseteket beszélhetik meg a kollégák szakterülettől függetlenül), valamint Tudatos Jelenlét (Mindfulness) csoportokat. Csoportos programjainkat a Magatartástudományi Intézet honlapján hirdetjük meg, és megfelelő létszámú jelentkező esetén indítjuk el.

Amennyiben a tanácsadás helyett pszichiátriai vagy klinikai pszichológiai segítség szükséges, és a dolgozó ezt igényli, a Tanácsadó munkatársai segítenek ennek egyetemen belüli megszervezésében.

 

Hallgatói konzultáció

Hallgatói Pszichológiai Konzultációs Szolgálat

Az egyetemi éveket az élet egyik legmeghatározóbb időszakának szokták nevezni. Ugyanakkor ez egyben az egyik legérzékenyebb szakasz is, mely sok változást hoz, és kihívások elé állíthatja a hallgatókat. A tanulmányi terhek, a vizsgaszorongás, az új élethelyzethez alkalmazkodás, de a fiatal felnőttkor tipikus velejárói is, mint a szakmai identitásformálódás, az intim kapcsolat kialakítása vagy az önállósodás mind-mind olyan tényezők, melyek elakadáshoz, krízishez vagy akár súlyosabb mentális problémák kialakulásához is vezethetnek.

A megküzdés elősegítésében, az erőforrások mozgósításában és a megelőzésben kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy a hallgatók mentálhigiénés segítséget kaphassanak. A Családbarát Egyetem Program keretében megújuló és kibővülő, a Magatartástudományi Intézet szakmai vezetése alatt álló Hallgatói Pszichológiai Konzultációs Szolgálat („diáktanácsadó”) szakemberei várják a Semmelweis Egyetem hallgatóit minden olyan pszichológiai problémával, melyek a tanulmányok végzését akadályozzák.

Bejelentkezés az alábbi címen:

diaktanacsado@med.semmelweis-univ.hu

A tanácsadás nem betegellátás, hanem egy rövid, időhatáros megoldásközpontú beavatkozás. Legfőbb célja a hozzánk fordulókban rejlő fejlődési lehetőségek kibontakoztatása, az alkalmazkodási készségek fejlesztése, az egyensúlyi állapot visszaállítása. Ugyanakkor a tanácsadás kereteit meghaladó, súlyosabb problémák esetében is igyekszünk segítséget nyújtani a megfelelő ellátó intézmény megtalálásához.

Mentorprogram

Mentorprogram

A Mentorprogram a Semmelweis Egyetemen a 2019/2020-as tanév kezdetén jött létre a Magatartástudományi Intézet és a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szervezésében. A program nagyban támaszkodik a megelőző tanévben megszervezett azonos nevű programra, amelyet a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete rendezett meg. A mentorprogramok hatékonyságát komoly nemzetközi szakirodalom támasztja alá; a világ vezető egyetemein hasonló programok működnek, melyek térhódítása hazánkban is megkezdődött már az elmúlt években.

A program célja elsősorban a gólyák bevezetése az egyetemi életbe, valamint praktikus mindennapi tanácsokkal való ellátása tanulmányaik első évében. A folyamatot a kortárs segítés módszerével kívánjuk megvalósítani. Ennek lényege, hogy a gólyákhoz rendelt mentorok felsőbbéves hallgatók, így az elsőévesek a kis korkülönbség miatt bizalommal fordulnak hozzájuk.

Mentor lehet az a legalább harmadéves hallgató, aki a mentorképzést elvégezte és vállalja a mentori kötelezettségeket, amelyek magukban foglalják a rendszeres online és személyes kapcsolattartást, a szupervíziókon és a közös programokon való rendszeres részvételt, valamint az anonim mentornapló vezetését.

A programba mentorként azok a hallgatók kerülhetnek be, akik elvégzik a Magatartástudományi Intézet megfelelő képzését, valamint motivációjukat részletesen kifejtik egy bemutatkozó levélben. A mentoroknak természetesen nem feladatuk pszichológiai-, illetve pszichiátriai intervenciókat végezni gólyáikon, a képzés során azonban felkészítést kapnak a pszichés krízis alarm tüneteinek felismerésére, hogy ilyen esetben mentoráltjukat a megfelelő helyre tudják irányítani. 

Hogyan csatlakozhatok a mentorprogramhoz?

Ha mentor szeretnék lenni, az ehhez szükséges kurzust tantárgyfelvételkor vehetem fel. Mentoráltként pedig a gólyák számára kiküldött jelentkezési lap segítségével. További információ: boementor@gmail.com