2023. április 26-28. között Madridban rendezték meg az európai dohányzás elleni küzdelemben résztvevők legjelentősebb fórumát. A háromévente megrendezésre kerülő ECToH konferenciákon a dohányzás visszaszorítása iránt elkötelezett döntéshozók, kutatók, egészségügyi szakemberek, jogvédő és civil szervezetek képviselői vesznek részt. Az ECToH 2023 célja egy olyan társadalmi mozgalom létrehozása volt, amely segítségével elérhető az Európai Unió által kitűzött, dohánymentes európai generáció elérése 2040-re. A konferencia teret adott a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos összes európai kezdeményezés erőfeszítéseinek egyesítésére a dohányzás-járvány felszámolása érdekében.

Az ECToH 2023 konferencia megnyitóján beszédet mondott Dr. Tedros Adhanom, a WHO főigazgatója, és hangsúlyozta, hogy a dohány- és nikotinhasználat az emberekre, közösségekre, egészségügyi rendszerekre és a környezetre egyaránt súlyos következményekkel jár, a fiatal generációkat pedig meg kell védeni az új, feltörekvő dohánytermékek által közvetített egészségkárosodástól. Dr. Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője beszédében kiemelte, hogy az adóemelés, a dohányfüst és aeroszol mentes (külső és belső) terek megteremtése, valamint a dohányipari taktikák elleni védekezés, különösen az új típusú termékek vonatkozásában, rendkívül fontos elemei a dohányzás elleni küzdelemnek.

A megnyitón személyesen mondott beszédet a konferencia tiszteletbeli elnöke, Őfelsége, Letícia, Spanyolország királynéja. A királyné kiemelte, hogy “a dohányzás nem egy szokás, hanem egy betegség”, valamint a dohányzás a legtöbb országban jelentősen nagyobb költséget ró a társadalomra, mint a dohánytermékekből származó adóbevételek. Letícia királyné a Dohánymentes Európáért polgári kezdeményezést – amely az EU jelenleg legnagyobb civil dohányzásellenes kezdeményezése – is támogatásáról biztosította.

Az ECToH 2023 konferencián közel 700 kutató munkája került bemutatásra. Az Egészségügyi Menedzserképző Központot dr. Pénzes Melinda képviselte. Egyik prezentációjában a hevített dohányterméket használók által tapasztalt egészségi állapot változásokat, illetve a használat mellékhatásait mutatta be, a tanulmány társszerzője intézetünkből dr. Joó Tamás. Pénzes Melinda doktoranduszával, Brys Zoltánnal egy másik prezentációban bemutatták a közös háztartásban élő párok otthoni dohányzási és/vagy elektronikus dohány-/nikotinközvetítő eszköz használati szabályait befolyásoló tényezőket is.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízió vezetőjeként elkötelezett az egészségbiztonság javítása mellett. A projekt kiemelt kutatási területe az egészségünket befolyásoló kockázati tényezők és az iparági befolyásolási technikák vizsgálata.

Galéria

6kép