Oktatóktól hallgatóknak

„Az MSc program egy gondolati utazás. A program résztvevői már az első oktatási hetek után teljesen másképp gondolkodnak az egészségügy kérdéseiről, mint amikor a programba beiratkoztak. Az osztályteremben zajló vita pedig – amely valós esetekről zajlik – úgy működik, mintha egyszerre harminc tanácsadó véleménye cserélne gazdát.”

(Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja, az EMK igazgatója, az MSc program oktatója)

„Meggyőződésem, hogy az egészségügyi rendszer menedzsmentje olyan terület, ahol értékeink különbözősége sokkal kevésbé akadálya egy sikeres reformnak, mint a tudatlanság. A bizonyítékon alapuló programalkotás alapelve, hogy igyekezzünk mások hibáiból és tapasztalataiból tanulni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy tisztában legyünk saját magunk és társadalmunk értékeivel, és kritikusan elemezzük a megvalósításra felkínált eszközöket.”

(Dr. Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke, az MSc program oktatója)

„Az egészségügyi menedzsment a társadalom egyik legkomplexebb rendszerével foglalkozik, ami jól képzett és tapasztalt szakembereket igényel. Hiszem, hogy a képzettség alapvetően befolyásolja azt, hogy egy társadalomnak milyen az egészségügyi rendszere és annak működése.”

(Dr. Evetovits Tamás, a WHO barcelonai irodájának vezetője, az MSc program oktatója)

Hallgatóktól hallgatóknak

„Igazi klasszikus universitas, ahol az óráknak nincs vége feltétlenül a kicsöngetéssel, ugyanis a tanítványok a karizmatikus tanárok köré gyűlve folytatják a beszélgetést, a vitát, hogy elleshessék tőlük a tudást.”

(Sallai Zsuzsa, volt hallgató)

„Az első órán rá kellett jönnöm, hogy sutba dobhatom mindazt, amit addig a kórházi menedzselésről, irányításról gondoltam. Be kellett látnom, hogy egy orvos gerincből nem érthet a közgazdasághoz. De nemcsak azzal szembesültem, hogy mit nem tudok, hanem rengeteg új dolgot tanultam. Kinyílt a világ”

(Dr. Brünner Szilveszter, volt hallgató)

 

Idézet az MSc 2000. évfolyam emlékkönyvéből:

“Ha olyan gondolatod támadna, hogy saját nevedet is szeretnéd a végzős diákok sorában látni, tudd, hogy ezért mit kell tenned:

 1. Végy húsz szabad hetet, két évre elosztva.
 2. Készíts ismeretlen koordinátákkal görbéket a közgazdasági folyamatokról.
 3. Elemezz többé-kevésbé működő egészségügyi rendszereket szerte a világon.
 4. Tanuld meg a tőzsde rejtelmeit és a könyvvitel legapróbb részleteit.
 5. Képzeletben alakítsd át a munkahelyed szervezeti diagramját úgy, hogy a főnököd ne kerüljön bele.
 6. Írj informatikai tendert, és a nyertes cégtől végy mátrix-algebra órákat.
 7. Tanuld meg a munkajog alapjait, hogy felismerd milyen nyelven beszél a vállalati jogász.
 8. Sajátítsd el a minőségbiztosítás fortélyait, mert a 99,9%-os biztonság azt jelenti, Magyarországon évente 98 újszülöttet nem a saját szüleinek adnak oda a kórházakban.
 9. Tanuld meg, hogy a piaci kudarc nem azt jelenti, hogy a kofa sírva rohan haza.
 10. Fedezd fel a hasonlóságot a paternalisztikus orvoslás és a lelkes úttörő között, aki akkor is átsegíti az öreg nénit a zebrán, ha nem akar átmenni.
 11. Tekergesd szüntelenül az egészségügyi rendszer szabályozógombjait.
 12. Önmarcangolásos módszerrel sajátítsd el a vezetés tudományát.

Mindezek eredményeképpen az iskola elvégzése után többé már nem lesz mentséged arra, ha összekevered a hatásosság és hatékonyság fogalmát.”

(az MSc 2000. évfolyam hallgatói)

Ízelítő

Oktatóink mondták

Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Menedzserképző Központ alapítója, igazgatója, oktatója osztja meg gondolatait az Egészségügyi menedzser mesterképzési programról (MSc).

 

Dr. Gaál Péter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ egyik alapítója, oktatója, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke mondja el véleményét az Egészségügyi menedzser mesterképzési programról (MSc).

 

Hallgatóink mondták

Az Egészségügyi menedzser mesterképzési program (MSc) végzett hallgatója, Dr. Novák Krisztina, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat főigazgatója osztja meg gondoltait a képzésről.

 

Dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízott főigazgatója, az Egészségügyi menedzser mesterképzési program (MSc) végzett hallgatója osztja meg gondoltait a képzésről.

 

Sárga Norbert Zétény, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet Központi Fizioterápiás Osztályának vezető gyógytornásza a képzésről, a további lehetőségekről, a csapatmunkáról és a hallgatótársakkal való kapcsolatáról.

 

Sárdi Natasa, az Egészségügyi menedzser mesterképzés végzett hallgatója a jelentkezése okairól, az elvárásairól és a képzésről.

 

Pillanatképek az MSc programról

A Központ több mint húsz éves története során nemcsak az Egészségügyi menedzser mesterképzési program (MSc) fejlődött, de kialakultak azok a hagyományok is, amik egy közösséggé formálják a nálunk végzett hallgatókat. Ezek közé tartoznak az egyedi és ötletes évfolyam-ajándékok vagy a névre szóló hallgatói bögrék.