Melyik dohány-/nikotinos terméket gondolják ártalmasabbnak a hevített dohányterméket használók hazánkban? – Torz kép alakult ki a használók körében

Az ELTE PPK Pszichológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem közös szervezésben a hevített dohányterméket használók körében indított kutatást 2020-ban. A kutatás részben azzal a céllal indult, hogy feltárja a hevített dohányterméket (HDT) valaha vagy aktuálisan használók gondolatait a hevített dohánytermékek, az e-cigaretta és a leszokástámogató nikotinpótló gyógyszerek relatív ártalmairól a hagyományos cigarettához képest. A kutatócsoport szerint az eredmények alapján bőven van teendő, főként  a felvilágosítás terén.

A kutatás előtt korlátozott ismeretek álltak rendelkezésre arról, hogy a hevített dohánytermékeket fogyasztók mit gondolnak a különféle nikotintartalmú termékek relatív ártalmáról. Az eddigi tudományos bizonyítékok a mérgező vegyületek mennyisége és a különböző dohány- és nikotinos termékek nikotin-közvetítése alapján a hagyományos, éghető cigarettát tartják a legveszélyesebbnek, míg a nikotinpótló gyógyszereket a legkevésbé kockázatosnak az egészségre. Köztudott, hogy a nikotin függőséget okoz, mérgező és kockázatot jelent az egészségre. Ám a gyógyszernek minősülő ​​nikotinos termékek fogyasztása során felmerülő egészségkárosodás kockázata sokkal kisebb, mint a hagyományos dohánytermékek esetében, és alacsonyabb, mint a hevített dohány- és nikotinos termékek használata során.

A kutatás kérdéseire válaszoló 1423 résztvevő 81%-a aktív HDT-használó volt, közülük 78% kizárólag HDT-t használt. A hagyományos dohánytermékekhez képest a résztvevők jelentős része, 86%-uk vélte úgy, hogy a HDT kevésbé káros, ezt követték a nikotinpótló gyógyszerek (80%), majd az e-cigaretta (45%). A magyar HDT-használóknak erősen torz vélekedésük van a HDT-k, az e-cigaretta és a nikotinpótló gyógyszerek ártalmasságáról a hagyományos cigarettához képest. A HDT használók a hagyományos cigarettával összevetve közel hasonló arányban tekintették kevésbé ártalmasnak a HDT-ket és a nikotinpótló gyógyszereket, míg sokkal kevesebben gondolták ugyanezt az e-cigarettákról. Ráadásul a válaszadók 20%-a tévesen úgy gondolta, hogy a nikotinpótló gyógyszerek ugyanannyira, vagy sokkal ártalmasabbak, mint a hagyományos cigaretta, az e-cigarettáról pedig több mint 50%-uk vélte ugyanezt. 

A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a hazai HDT használókat is meggyőzték a dohányipar jól strukturált és célzott, “ártalomcsökkentést” hangsúlyozó marketingstratégiái, annak ellenére, hogy a HDT-k ártalomcsökkentő hatása jelenleg tudományos és független eredményekkel nem alátámasztott. A dohányzók számára bizonyítottan hatékony leszokástámogató módszerek irányában kevéssé elkötelezett környezetben és a nikotinos termékek kockázatairól szóló kiegyensúlyozatlan információk mellett nem meglepő, hogy az egészségtudatosan gondolkodó dohányzók a dohányipar által rendszeresen közvetített ártalomcsökkentő üzenetek hatására átváltanak a cigarettáról a kevésbé ártalmasnak vélt HDT használatra.

A kutatócsoport legfontosabb üzenete, hogy sürgősen szükség lenne a lakosság felvilágosítására a különböző dohány- és nikotinos termékek relatív ártalmairól annak érdekében, hogy mindenki valós, hiteles, gazdasági céloktól mentes információkhoz juthasson, és ezek alapján hozhasson döntést ebben az egészségét jelentősen befolyásoló kérdésben.

A kutatás eredményeit teljes körűen bemutató tanulmány itt olvasható.