Ismert tény, hogy az egészségügyi ellátás minősége régiónkként, intézményenként vagy akár szakemberenként változik, ez pedig alapvetően befolyásolja az eredményességet és ezáltal az ellátottak egészségügyi állapotát is. A Menedzserképző Központ Betegbiztonsági Tanszéki csoportja régóta elhivatottan kutatja a minőségügy, és annak részeként az egyre inkább reflektorfénybe kerülő betegbiztonság területét. A tanszéki csoport célja, hogy meghatározza a minőségi ellátás alapjait, erősítse a egészségügyi intézmények minőségfejlesztési szemléletét és kijelölje a fejlődési irányokat. Hogy ezáltal az egészségügy ne a hibák, hanem a gyógyulás színtere legyen.

Az Intézet országosan elismert szakértői oktatóként és kutatóként vesznek és vettek részt az ellátórendszer minőségfejlesztését, és a betegbiztonságot támogató szervezeti kultúra kialakítását célzó projektekben. A BELLA program keretében kulcsszerepet vállaltak a biztonság növelését célzó egészségügyi akkreditációs rendszer létrehozásában, aktív közreműködői voltak az európai betegbiztonság javítását célzó PaSQ projektnek, a Minőségügyi és Betegbiztonsági Stratégia és a NEKED ajánlás (Nemkívánatos Események Kezelésére Vonatkozó EljárásrenD) kialakításának, továbbá a NEVES (NEm Várt ESemények) Betegbiztonsági Program megalkotói és működtetői. Kapcsolódó rövidprogramokon, távoktatási képzéseken és a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzésen gyakorlatorientált naprakész tudással várják a minőségügy iránt érdeklődő hallgatókat.

Tanszékcsoport vezető: Dr. Belicza Éva
Szakértőink: Dr. Lám Judit, Dr. Safadi Heléna, Sinka Lászlóné Adamik Erika, Dr. Takács Erika, Surján Cecília, Pitás Eszter
Kapcsolat: belicza@emk.sote.hu