Tréning a közigazgatás egészségügyi szektorában dolgozó lett köztisztviselők számára

A képzési tevékenység rövid neve: Latvian Health Executive Programmes (LHEPs), Latvian Senior Health Executive Programme (LSHEP).

A tréning keretében a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja a lett egészségpolitikai vezetőknek (egészségügyért felelős államtitkár, helyettes államtitkár, igazgatók) és a lett Egészségügyi Minisztériumban és háttérintézményeiben dolgozó szakértők számára tart képzési programot. Az Európa Bizottság technikai és pénzügyi támogatást nyújtott a Strukturálisreform-támogató Programon keresztül a lett Egészségügyi Minisztériumnak a képzési program megvalósításához.

A négyhetes program keretében, három képzési csoport kap változásmenedzsment fókuszú képzést. A modulok a következők: rendszer alapok és elméletek – a rendszer kezelése; egészséggazdaságtan, a technológiák és az infrastruktúra kezelése; a reformok és a változások kezelése; politikai és válságkommunikáció, projektmenedzsment.

A képzési program készségfejlesztést és esettanulmányokat is magában foglal. Az EMK a résztvevőkkel „ learning-by-doing ” alapon dolgozik együtt. A résztvevőknek változás menedzsment csapatokat kell alakítaniuk, és egy olyan változtatási projekten kell dolgozniuk, amely a lett egészségügyi rendszer reformjával vagy a választott lett egészségügyi intézmény intézményi fejlesztésével kapcsolatos. Az esettanulmányok és projekttervek személyes ötleteiken és tapasztalataitokon alapulnak és mentorok az EMK-ból segítik őket a projektmunkában. A politikai szint bevonásával a változási projektek összhangban vannak a politikai keretrendszerrel, és ez biztosítja a projektek fenntarthatóságát.

Az eddigi projektmunkák keretében került megtervezésre például egészségügyi témájú hackathon, adatvizualizációs megoldás a népegészségügyi adatok publikálására, vagy hiteles információt tartalmazó, egészségértést segítő, egységes arculatú kampány.

A programot a lett fél jelölte a 2019-es Európai Közigazgatási Díjra.