Az egészségügyi humánerőforrás-tervezés (HRH) alapvető kérdése, hogy öt-tíz év múlva mely egészségügyi szakemberből mennyit szükséges képezni és milyen tudással ahhoz, hogy a rendszer ideálisan működjön. Ehhez figyelembe kell venni az egészségügy növekvő kihívásait: a financiális erőforrások szűkösségét és a migrációt is.

A Menedzserképző Központ HRH csapata húsz éve gyűjti a HRH kutatás hátteréül szolgáló adatokat, következtet a különböző trendekre és kijelöli a lehetséges cselekvési irányokat. Szakértőink több nemzetközi projekten (Joint Action on European Health Workforce Planning és Forecasting, Health PROMeTHEUS, Support for the health workforce planning and forecasting expert network) keresztül részt vettek és vesznek a globális és Európai Uniós HRH stratégia megalkotásában, amelynek eredményeként az Intézet 2015 óta WHO Együttműködési Központként képviseli és támogatja az Egészségügyi Világszervezet programját. A tudásközpont munkatársai megismertetik az egészségügyi szakmákkal a HRH terület kérdéseit és válaszait, tanácsadóként pedig segítik a döntéshozók munkáját.

Tudásközpont vezető: Dr. Kovács Eszter
A tudásközpont munkatársai: Dr. Szócska Miklós, Szegner Péter, Sziklai Márta, Dr. Girasek Edmond, Dr. Eke Edit, Aszalós Zoltán
Kapcsolat: kovacs.eszter@emk.sote.hu