Az egészségügyi humánerőforrás-tervezés (HRH) alapvető kérdése, hogy öt-tíz-húsz év múlva mely egészségügyi szakemberből mennyit szükséges képezni és milyen tudással ahhoz, hogy a rendszer ideálisan működjön. Ehhez figyelembe kell venni az egészségügy növekvő kihívásait: a változó betegségspektrumot, a népesség korfáját, a digitális átalakulást, a financiális erőforrások szűkösségét és a migrációt is.

A Menedzserképző Központ HRH csapata huszonöt éve gyűjti a HRH kutatás hátteréül szolgáló adatokat, következtet a különböző trendekre és kijelöli a lehetséges cselekvési irányokat. Szakértőink több nemzetközi projektben – Joint Action on European Health Workforce Planning és Forecasting, Health PROMeTHEUS, Support for the health workforce planning and forecasting expert network, HEROES Joint Action – vesznek részt a globális és Európai Uniós HRH stratégia megalkotásában. Az Intézet 2015 óta WHO Együttműködési Központként képviseli és támogatja az Egészségügyi Világszervezet programját. A tudásközpont Egészségügyi Humánerőforrás Fejlesztés és Adatvezérelt Egészségügy területén működik WHO Központként. A tudásközpont munkatársai a HRH terület főbb kérdéseit kutatják, egészségpolitikai válaszokat keresnek a kihívásokra, a tématerület oktatói és tanácsadóként segítik a hazai és nemzetközi döntéshozók munkáját.

Tudásközpont vezető: Dr. Kovács Eszter

A tudásközpont munkatársai: Dr. Szócska Miklós, Sziklai Márta, Dr. Cserháti Zoltán, Kóder Fruzsina, Dr. Kovács Réka, Kóródi Rita, Dr. Ádám Szilvia, Dr. Lőrincz Orsolya, Kozák Anna, Fazekas Nóra, Szögi Melinda.

Kapcsolat: kovacs.eszter@emk.semmelweis.hu