Így kezdődött…

Néhány rendszerváltó fiatal 25 évvel ezelőtt felismerte, hogy Magyarországon szükség van egy egészségügyi menedzsereket képző intézményre. Ma ezeket a fiatalokat igazgatóknak, dékánoknak és igazgatóhelyetteseknek hívják, a megálmodott intézmény pedig az Egészségügyi Menedzserképző Központ nevet viseli. A mindennapi használat során csak EMK-nak rövidített intézet nemzetközi szinten elismert oktatókkal, sokszínű programkínálattal, inspiráló légkörrel várja a hallgatókat, miközben számos projektnek, kutatásnak és szakértői munkának is otthont ad.

1993: Az alapítók ötlete és koncepciója elnyerte a Tempus Project támogatását. Így elindulhatott az EMK-t előkészítő szakmai munka és a tananyagok kifejlesztése.

1995: A Semmelweis Orvostudományi Tanácsa hivatalosan is megalapította az Egészségügyi Menedzserképző Központot.

1998: A Világbank az EMK-t választotta európai és közép-ázsiai oktatóközpontjául Flagship (Döntés-Hozó) Programjában. Az Intézetben tartott 23 Flagship Program során közel 1200 hallgatót képeztünk, akik a világ 41 országából érkeztek hozzánk.

1999: A Központ költözött. Az Intézetnek ideiglenesen otthont adó faházat felújított, az új, XXI. századi oktatástechnológiával rendelkező Kútvölgyi úti oktató épületre válthattuk.

2000: Az országban elsőként a Központban indult el a kórházi standardok bevezetésére felkészítő kurzus és auditor-képzés.

2004: A Magyar Rezidens Szövetséggel közösen útjára indította az EMK az Egészségügyi Emberi Erőforrás Migrációs Kutatási Projektet. A projekt hatására az Intézet egyre nagyobb sikerrel kapcsolódott be a nemzetközi egészségügyi emberi erőforrás és migrációs kutatásokba.

2005: A Szlovák Egészségügyi Minisztérium megbízásából az EMK szakértői kidolgozták a szlovák egészségügyi menedzserképzés alapjait.

2006: A European Health Management Association (EHMA) Budapesten tartotta éves konferenciáját. A Központ, mint az EHMA aktív tagja, részese volt az előkészítő munkának, és ellátta a helyi szervezési és szakmai koordinációs feladatokat.

2008: Az EMK megrendezte az első Betegbiztonsági Fórumot. Az egyedülálló szakmai programsorozat azóta is töretlen országos népszerűségnek örvend.

2010: A Mentálhigiéné Intézet, az Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet (2015 júniusától Digitális Egészségtudományi Intézet), valamint az EMK közösen létrehozta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karát.

2015: A WHO Együttműködési Központtá nevezte ki az Intézetet HRH (egészségügyi humánerőforrás-tervezés) területen. Megalakult az EMK Betegbiztonsági és az Egészségügyi rendszerek menedzsmentje Tanszéki Csoportja.

2016: Elindult a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzési program.

Repüljünk a fénnyel…

Einsteinnek igaza volt, a gravitációs hullámok tényleg léteznek. Az ikerparadoxonként ismert jelenség szerint, ha leültetünk egymás mellé két azonos korú, egyszerre született embert, egyformán telik számukra az idő. De ha az egyikük ülve marad, a másik pedig mozogni kezd a térben, mikor visszaül, már nem azonos korúak többé: az ülve maradó idősebb lett a mozgásban levőnél. A mindennapokban ezt a jelenséget nem érzékeljük, de fénysebesség közelében már számottevő. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ programjai, kutatásai és projektjei egy ilyen gondolati utazásra hívják az érdeklődőket. Hogy mi repüljünk a fénnyel…